Gagal IVF – Masihkah ada harapan untuk aku menjadi ibu akhirnya?

Apabila satu pasangan yang menghadapi masalah kesuburan melalui rawatan IVF, mereka akan menghadapi pelbagai emosi sewaktu membuat rawatan tersebut. Tidak hairanlah sekiranya setengah-tengah pihak mengatakan bahawa pengalaman tersebut bagaikan menaiki “rollercoaster of emotions”. Perasaan harapan, takut, keliru, kesedihan, kegembiraan bercampur-baur. Adakah rawatan IVF ini akan berjaya ataupun sebaliknya bermain-main di kepala.

Setiap pasangan yang melalui rawatan IVF perlu membuat persediaan mental untuk mengharungi apa-apa jua kemungkinan yang bakal terjadi. Ini ialah kerana di tangan doktor fertiliti yang terbaik sekalipun, kadar kejayaan IVF mungkin mencecah 70-80%. Ianya bukanlah 100%. Oleh itu, ada di antara pasangan yang masih akan gagal di dalam rawatan IVF mereka.

Perlu diingat, kedua-dua pihak wanita dan lelaki akan mengalami masalah kesedihan apabila rawatan IVF ini gagal. Kerapkali ianya lebih ketara pada pihak wanita kerana secara lumrahnya kaum wanita lebih menunjukkan emosi dan meluahkan perasaannya manakala bagi kaum lelaki tidak begitu. Kadangkala, mereka menunjukkan perasaan bersahaja, tapi Dr Tasha percaya yang jauh di sudut hati mereka juga berasa amat kecewa dan sedih. Di samping itu, Dr Tasha sebagai seorang doktor akan merasa sedih juga sekiranya pesakit-pesakit gagal di dalam rawatan IVF mereka. Tetapi sebagai seorang doktor yang merawati kami terpaksa membuat muka yang tabah dan memberikan sokongan agar dapat membantu pasangan tersebut meneruskan perjalanan fertiliti mereka. Mungkin setengah-tengah pesakit merasakan sikap bersahaja doktor mereka membuktikan yang mereka tidak prihatin tentang kesedihan mereka.

Ramai pasangan terlalu kecewa sehingga tidak sanggup lagi membuat rawatan IVF seterusnya kerana takut mengalami kegagalan sekali lagi. Mungkin ada juga bertanya sama sendiri adakah peluang bagi mereka untuk menjadi ibu dan ayah akhirnya. Masihkah ada harapan lagi? Dr Tasha berharap agar mereka berbincang dengan doktor yang merawati mereka dan cuba melihat adakah faktor-faktor yang boleh diperbaiki untuk meningkatkan kadar kejayaan IVF pada kali berikutnya. Mungkin setengah pasangan mempunyai embrio lebihan yang telahpun dibekukan dan hanya perlu melalui prosedur frozen embryo transfer sahaja. Kadar kejayaan Frozen embryo transfer adalah agak tinggi berbanding fresh transfer. Bahkan setengah-tengah pusat fertiliti di luar negara hanya akan membuat pemindahan embrio yang sudah dibekukan sahaja kerana mendapati kadar kejayaannya adalah lebih elok. Oleh itu, bagi yang mempunyai frozen embrio, hendaklah meneruskan rawatan mereka itu.

Apakah peluang untuk berjaya di dalam rawatan IVF yang berikutnya setelah gagal?

rptIVF

Kajian di atas telah membuktikan bahawa dengan setiap rawatan IVF yang dijalankan, kadar kejayaan akan meningkat. Oleh itu, bagi majoriti pasangan-pasangan yang cekal dan tabah untuk meneruskan rawatan IVF mereka. Kebanyakan mereka akhirnya akan berjaya jua. Sangat jarang, sekiranya doktor yang merawati akan merasa putus asa. Akan tetapi terdapat juga kajian yang telah menunjukkan kadar kejayaan sangat rendah apabila pasangan wanita itu berumur 45 tahun ke atas. Ini disebabkan oleh kualiti telur yang selalunya rendah apabila umur meningkat. Oleh itu, hendaklah berbincang dengan doktor yang merawati anda sekiranya anda boleh meneruskan rawatan IVF. Terpulang kepada individu dan masalah infertiliti masing-masing, ada kemungkinan untuk setengah-tengah pasangan, doktor akan menyuruh mereka ‘to just move on with life’ dan mengambil anak angkat sahaja untuk menjadi seorang ibu dan ayah.

Dr Tasha, tergerak hati untuk menulis topik ini apabila menerima email dari pesakit yang telah berjaya hamil dengan sendirinya setelah gagal rawatan IVF berulang kali disebabkan umurnya yang telahpun meningkat (awal 40an) mengakibatkan kualiti telurnya amat rendah. Namun begitu mereka terus cekal dan berusaha dengan menukar diet pemakanannya. Mereka kekal berfikiran positif dan terus berdoa. Rupa-rupanya mereka juga mengingati kata-kata Dr Tasha, mana tahu seandainya sudah ditakdirkanNya, entah-entah dia akan hamil sendirinya. Akhirnya, mereka telahpun dikurniakan seorang anak perempuan dan Dr Tasha sangat bertumpang gembira dengan their ‘miracle’ baby. 

Bagi kaum Muslimin dan muslimah, di bawah adalah doa yang boleh diamalkan agar boleh menghilangkan perasaan sedih:

doa sedih

Maksudnya:

Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak kepada hambaMu, anak kepada hamba perempuanMu, ubun-ubunku di tanganMu, terlaksana ke atasku hukumanMu dan adil kehakimanMu terhadapku, aku memohon kepadaMu dengan setiap nama yang Engkau namakan dengannya diriMu, atau Engkau turunkan di dalam kitabMu, atau Engkau telah mengajarnya kepada seseorang daripada makhlukMu atau yang tersembunyi pada ilmu ghaib di sisiMu, jadikanlah Al-Quran penenang hatiku, cahaya di dadaku, penghapus kedukaanku dan penghilang kesusahanku.

References: http://doaharian.blogspot.com

Ikuti media sosial Dr Natasha untuk dapatkan lebih banyak info.

Instagram
https://www.instagram.com/drnatashanor/?hl=en

Facebook
https://www.facebook.com/drnatashanor

Posted on June 1, 2014, in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: