Seminar program IVFku pada 28th Februari 2015

Program IVFku

Ditulis oleh Siti Zarinah di dalam Harian Metro pada 2 Februari 2015

logo-ivfku

Selepas menemui kegagalan rawatan permanian berhadas (Intra Uterine Insemination atau IUI), pasangan Mazni, 32, dan Amran, 32, yang sudah mendirikan rumah tangga selama lima tahun berhasrat menjalani persenyawaan in vitro (IVF) atau bayi tabung uji kerana berasa ia peluang terakhir untuk mendapatkan zuriat.

Selepas mendengar kos yang perlu dibayar mencecah puluhan ribu ringgit, mereka berasa ia terlalu ting­gi dan memerlukan masa untuk mengumpul duit sebanyak itu.

Ini menyebabkan ramai pasangan tidak mampu dan terpaksa menangguhkan rawatan atau mengetepikannya. Ini sekali gus mengurangkan peluang untuk membina keluarga daripada baka mereka sendiri. Penang­guhan untuk menabung wang juga kerap kali mengambil masa yang lama dan tanpa disedari tahun bersilih ganti, umur pasangan wanita juga meningkat.

Kajian membuktikan umur wanita adalah faktor utama yang akan menentukan kadar kejayaan IVF. Kejayaan IVF akan menurun dengan mendadak selepas wanita berumur 35 tahun.

https://i2.wp.com/mtsinger.com/wp-content/uploads/2014/02/family-law.jpg

Menyedari terdapat kekangan yang menghalang pasangan menjalani rawatan IVF yang bukan saja membabitkan kos yang ting­gi serta usia pasangan, satu program dinamakan IVFku telah dilancarkan bertujuan me­ngurangkan kos yang dihadapi pasangan terutama mereka yang benar-benar memerlukan IVF.

Rawatan ini membabit­kan kos yang berpatutan dengan inovasi saintifik, ringkas tanpa kompromi terhadap kejayaan rawatan IVF itu. Setiap pasangan akan dinilai dan dipilih bagi menerima rawatan mengikut keperluan individu masing-masing.

Menurut Pakar Obstetrik dan Ginekologi Pusat Fertiliti KL, Dr Natasha Ain Mohd Nor, IVF adalah suatu proses yang boleh mendatangkan tekanan emosi dan fizikal yang tinggi kepada pasa­ngan yang terpaksa melaluinya. Ini disebabkan beberapa faktor termasuk harga kos IVF yang agak mahal, prosedur rawatan yang invasif seperti suntikan ubat-ubatan pada setiap hari untuk merangsang telur, imbasan melalui faraj bagi memantau perkembangan folikel di dalam ovari dan suntikan jarum bagi mengambilan darah untuk memeriksa paras hormon di dalam badan.

Selepas melalui rawatan IVF yang agak invasif dan sangat intensif ini, kadar kejayaan IVF hanya dalam lingkungan 30 hingga 50 peratus bergantung kepada beberapa faktor seperti umur pasangan wanita, kualiti telur atau sperma dan kaedah rawatan.

Ini menyebabkan keba­nyakan pasangan terutama wanita tidak sanggup untuk melalui rawatan IVF buat kali kedua atau berikutnya apabila rawatan pertama mereka gagal. Oleh itu, satu daripada cara mengurang­kan kos IVF adalah dengan mengurangkan jumlah peng­gunaan ubat suntikan untuk rangsangan ovari yang membabitkan kos tinggi semasa IVF yang dikenali sebagai program IVFku.

“Di luar negara khususnya Jepun program seperti IVFku sudah lama digunakan dan mendapat kejayaan serta maklum balas yang sangat memberangsangkan daripada pesakit. Ini kerana prosesnya membabitkan rejimen yang unik, praktikal dan mesra pelanggan. Secara keseluruhannya, ia me­ngikut proses yang sama namun dengan kos yang lebih rendah,” katanya.

Untuk membaca dengan lebih lanjut:

http://www.hmetro.com.my/node/27961?m=1

https://drnatashanorfertility.com/2014/09/20/ivfku-ivf-pada-kos-yang-berpatutan/

**Disebabkan oleh sambutan dan feedback yang bagus dari para pembaca, pihak IVFku akan mengadakan seminar Percuma khusus untuk pasangan yang berminat untuk mengetahui serta mengikuti program IVFku.

SEMINAR : IVFKU (Di dalam Bahasa Melayu)

Tarikh : 28 Februari 2015

Masa : 0930 – 1130

Tempat: Conference Room, 3rd Floor, KLSMC, Wisma Perintis, 47, Jln Dungun, Bukit Damansara,50490, KL

Perlu membuat booking untuk mendapatkan tempat dengan menelefon 0320933500 dan bercakap dengan Ratha / Wai Peng atau email event@klfertility.com. Tempat adalah terhad kepada 30 pasangan pertama sahaja.

Posted on February 8, 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: