Endometriosis

1. Apakah penyakit endometriosis?

Endometriosis adalah salah satu penyakit lazim yang boleh menyebabkan ketidaksuburan di kalangan wanita. Ia disebabkan oleh ketumbuhan selaput dinding rahim (endometrium) di luar rahim seperti di kilang telur, dinding pelvis, saluran peranakan, usus, vagina dan pundi kencing. Selaput endometrium yang ektopic ini juga akan menebal dan berdarah semasa kitaran haid akan tetapi ia tidak dapat mengalir keluar dari tubuh. Ini boleh mengakibatkan inflamasi tisu di sekelilingnya dan seterusnya penghasilan tisu parut (‘adhesion’ atau ‘scar tissue’). Apabila ini terjadi kilang telur boleh terlibat dan membengkak dan darah kotor berkumpul di dalamnya (‘endometrioma’), manakala saluran peranakan juga boleh rosak dan tersumbat.

2. Apakah yang menyebabkan endometriosis terjadi?

Para doktor masih tidak tahu apakah yang menyebabkan endometriosis terjadi di kalangan setengah-setengah wanita. Terdapat beberapa theori yang telah dicadangkan seperti ‘haid retrograd’ di mana mengikut theori ini, sebahagian darah haid yang sepatutnya mengalir keluar melalui pangkal rahim, faraj dan seterusnya keluar tubuh mengalir menyongsang i.e ‘retrograd’ masuk ke atas dan dalam saluran peranakan serta pelvis. Sel-sel endometrium yang terkandung dalam darah haid tersebut akan melekat kepada saluran peranakan, kilang telur dan pelvis.

3. Apakah tanda-tanda penyakit endometriosis?

  • Sengugut
  • Sakit semasa melakukan hubungan intim bersama pasangan
  • Kemandulan
  • Sengugut sebelum datang haid
  • Turun darah haid yang banyak atau tidak menentu
  • Sakit perut yang kronik (‘chronic pelvic pain’)

Endometriosis adalah satu penyakit yang ‘enigma’. Ini ialah kerana simptom-simptom penyakit endometriosis adakala tidak setimpal dengan tahap endometriosis yang dihadapi. Ada setengah-tengah pesakit yang mengalami simptom endometriosis yang teruk, tetapi apabila pembedahan dilakukan tahap penyakit endometriosis yang dinampak oleh doktor adalah sedikit berbanding dengan simptom yang dialami.

4. Bagaimanakah penyakit endometriosis diklasifikasikan?

Endometriosis boleh diklasifikasikan kepada 4 tahap:

Stage 1                 minimal (minimal)

Stage 2                sedikit  (mild)

Stage 3                moderat (moderate)

Stage 4                teruk  (severe)

5. Bagaimanakah endometriosis didiagnosikan?

Doktor boleh mengsyaki yang seseorang wanita itu mungkin menghidapi penyakit endometriosis daripada simptom-simptomnya. Akan tetapi setengah-tengah pesakit tidak mempunyai simptom lansung hanya mungkin susah mengandung. Diagnosis yang tepat hanya boleh dilakukan melalui pembedahan ‘diagnostic laparoscopy’ di mana doktor akan memasukkan kamera melalui tebukan kecil di pusat pesakit. Melalui kamera doktor boleh memeriksa keadaan organ-organ dalaman terutama rahim, kilang telur dan saluran peranakan. 

6. Apakah rawatan untuk pesakit yang menghidapi endometriosis?

Ini terpulang kepada umur pesakit, simptom yang dihidapi dan sama ada pesakit itu masih mahu mengandung. Rawatan boleh dibahagikan kepada conservatif, ubatan hormon ataupun pembedahan

a)Conservatif: Kaedah ini bersesuaian untuk pesakit yang menghidapi hanya ‘mild’ endometriosis dan simptom yang sedikit

b)Ubatan hormon: Lapisan endometrium yang ektopik boleh dikawal dengan menyekat tahap hormone estrogen dan progesterone di dalam tubuh pesakit. Hormon seperti pil perancang, progesterone dan Gonadotrophin-Releasing hormone (GnRH analog) dapat diberikan sebagai rawatan endometriosis. Contoh nama ubatan yang dikategorikan sebagai GnRH analog ialah Lucrin dan Zoladex. Hormon ini kerap diberikan selama beberapa bulan oleh doktor selepas pembedahan untuk memastikan sebanyak mungkin lapisan ektopik endometriosis dikurangkan.

c)Pembedahan: Ini adalah rawatan yang diberikan sekiranya pesakit mempunyai cyst di ovary yang besar, kemandulan atau simptom endometriosis yang teruk.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: