Blog Archives

Kenapakah makmal IVF penting untuk kejayaan IVF anda

“Doktor, saya baru buat IVF hari itu tetapi telah gagal…Apakah sebabnya?”

Ramai pasangan TTC yang melalui rawatan IVF tidak sedar yang sebenarnya Makmal IVF adalah salah satu faktor yang amat penting untuk menentukan kejayaan rawatan IVF mereka. Sekiranya mereka ingin memilih klinik IVF, di samping memilih doktor IVF bagus dan serasi dengan mereka, hendaklah juga memastikan klinik tersebut mempunyai Makmal IVF yang juga bagus. Kadar kejayaan kehamilan klinik IVF tersebut juga akan dipantau dengan teliti oleh pakar embriologis.

Fungsi Makmal IVF sebenarnya – Jantung Klinik IVF

Makmal IVF diuruskan oleh pakar embriologis iaitu saintis yang bertanggungjawab untuk menguruskan telur yang diperolehi dari  prosedur ‘Egg Pick up’, sperma dari pasangan lelaki dan seterusnya melakukan prosedur persenyawaan telur dan sperm, memantau dengan berhati-hati perkembangan embrio yang terbentuk di dalam makmal IVF. Doktor IVF dan para embriologis akan bersama-sama memilih embrio manakah yang akan dipilih untuk diletakkan kembali ke dalam rahim

Di samping itu, persekitaran makmal IVF turut di jaga oleh para embriologis. Ini adalah untuk memastikan persekitaran itu adalah optimum bagi ketumbesaran dan perkembangan sempurna untuk embrio. Oleh itu, makmal IVF yang bagus akan mempunyai pakar embriologis sepenuh masa dan berpengalaman serta berdedikasi untuk menguruskan segala aspek penjagaan makmal agar termasuk peralatan-peralatan di dalam makmal IVF agar dapat memperolehi embrio yang berkualiti elok.

Ianya adalah penting bagi embriologis makmal IVF tersebut dapat melakukan prosedur tersebut dengan baik:

  • Proses pembekuan telur
  • Proses pembekuan sperma
  • Proses pembekuan embrio untuk ‘Frozen Embryo Transfer’ (FET)
  • Proses pembentukan embrio dari ‘Day 3’ kepada ‘Day 5’ iaitu Blastocyst
  • Prosedur ICSI
  • Prosedur ‘Thawing’ / Nyahbeku Embryo
  • Prosedur membiopsi Embrio untuk proses PGS / PGD

 

RTAC – Reproductive Technology Accreditation Certification bagi makmal IVF

Makmal IVF perlu memastikan yang tidak akan melakukan sebarang kesilapan kerana khuatir akan berlaku pertukaran telur, sperma atau embrio. Oleh itu, ianya perlu ada 0% kesalahan. ‘There is zero tolerance for lab error’.

RTAC adalah akreditasi yang diberikan oleh ahli jawatankuasa RTAC yang ditubuhkan oleh FSA(Fertility Society of Australia) yang bertanggungjawab memantau klinik-klinik IVF di Australia dan New Zealand. Jawatankuasa RTAC telah mewujudkan ‘Code of Practice’ bagi memastikan klinik-klinik IVF mempunyai protokol-protokol makmal yang perlu dipatuhi agar prestasi makmal IVF tersebut adalah elok dan mengelakkan sebarang kesilapan makmal serta meneruskan inisiatif meningkatkan kualiti penjagaan yang mantap untuk pasangan yang melalui rawatan IVF.

RTAC klfert

Oleh itu, pakar embriologis sebenarnya penting untuk kejayaan IVF anda. Mereka bekerja keras di sebalik takbir dan kadang-kala kurang mendapatkan penghargaan yang sepatutnya diperolehi – Our ‘unsung heroes’.

Inginkan Anak kembar? Bagaimanakah rawatan kesuburan boleh membantu anda?

“Doktor, saya teringin sangat untuk mendapatkan anak kembar. Comel sangat apabila lihat gambar-gambar baby twins!”

Terdapat beberapa kali Dr Tasha telah dihubungi kerana terdapat setengah-tengah pasangan yang sangat teringinkan anak kembar dua. Oleh itu, untuk post kali ini Dr Tasha akan mengupaskan serba-sedikit mengenai topik tersebut.

twins

Bagaimanakah kandungan kembar dua terhasil?

Secara umumnya kehamilan akan terhasil apabila satu telur matang yang dihasilkan oleh kilang telur seseorang wanita bercantum dengan seekor sperma dari pasangannya. Terdapat dua cara di mana kandungan kembar dua (‘Twins’) terhasil:

1.Dua Telur dipersenyawakan oleh Dua sperma berlainan

Kehamilan kembar tersebut akan menghasilkan kembar dua yang tidak seiras. Ianya dikenali juga sebagai ‘fraternal twin’ atau ‘dizygotic twins’

2.Satu Telur yang dipersenyawakan oleh Satu sperma membahagi kepada 2

Kehamilan kembar tersebut di atas pula akan menghasilkan kembar dua yang seiras.   Mereka mempunyai raut muka yang seiras dan juga adalah jantina yang sama. Kembar dua ini dikenali sebagai ‘monozygotic twins’.

Perlu diingat kandungan kembar bukanlah setakat kembar 2 tetapi akan tetapi boleh juga menjadi kandungan 3 (‘Triplet’) atau pun lebih.

Peluang untuk mendapatkan kandungan kembar jika menggunakan rawatan kesuburan

Bagi pasangan yang mempunyai masalah kesuburan, bergantung kepada punca masalah kesuburan, pakar fertiliti akan memberikan ubat kesuburan yang akan merangsangkan kilang telur atau ovari untuk menghasilkan lebih dari satu telur. Oleh itu kebarangkalian untuk kehamilan kembar akan menjadi lebih tinggi.

twins-talking-to-each-other

Peluang untuk hamil kembar sekiranya ubat pil subur ‘Clomid’ diberikan

Rawatan kesuburan pada peringkat awal, selalunya menggunakan pil subur untuk merangsang kilang telur. Peluang untuk hamil kembar dua dengan menggunakan pil Subur seperti ‘Clomid’ adalah lebih kurang 10%. Manakala kembar tiga adalah hanya 1-2%

Peluang untuk hamil kembar sekiranya ubat rangsang telur seperti FSH  (Follicle-Stimulating Hormone) digunakan

fshHormon FSH adalah ubat-ubatan suntikan hormon yang kerapkali digunakan untuk merangsang telur semasa rawatan kesuburan seperti IUI ataupun IVF diberikan. FSH dapat merangsang kilang telur dengan lebih kuat berbanding dengan clomid. Oleh itu, tidak hairanlah sekiranya risiko kandungan kembar adalah lebih tinggi dalam anggaran 30-40%. Walaupun kebanyakan kandungan kembar tersebut adalah kandungan kembar 2, lebih kurang 5% adalah kandungan kembar 3 ataupun lebih.

Peluang untuk hamil kembar sekiranya rawatan IUI diberikan

Rawatan IUI akan memberikan kadar kejayaan kehamilan 10-15%. Untuk merangsang telur ubat kesuburan clomid sahaja ataupun clomid + FSH akan diberikan bergantung kepada latar belakang pesakit. Pasangan yang berjaya hamil setelah menjalani rawatan IUI dan mengandung kembar bergantung kepada berapa telur yang berjaya dihasilkan.

Peluang untuk hamil kembar sekiranya rawatan IVF diberikan

Peluang untuk kehamilan kembar selepas rawatan IVF adalah lebih tinggi berbanding dengan kehamilan spontan. Ianya adalah dalam anggaran 20-30%. Ini disebabkan oleh bilangan embrio 1-3 diletakkan kembali ke dalam rahim semasa prosedur embrio transfer (ET).

Polisi untuk mengurangkan risiko kandungan kembar selepas rawatan IVF

twins-statistics

Statistik tersebut di atas di ambil dari rawatan IVF yang telah dijalankan di negara United Kingdom. Boleh dilihat bahawa peratus kehamilan kembar telahpun menurun disebabkan polisi tidak lebih dari 2 embrio dipindahkan ke dalam rahim bagi wanita berumur 40 tahunke bawah.

Sebenarnya risiko untuk kehamilan kembar dipandang serius terutamanya jika kandungan kembar tersebut adalah hasil dari rawatan IVF. Oleh itu, tidak hairan sekiranya jika dilihat negara-negara barat seperti Australia dan United Kingdom terdapat polisi di mana tidak lebih dari 2 embrio sahaja dibenarkan dipindahkan masuk ke dalam rahim wanita semasa prosedur ’embrio transfer’. Malah kini dengan peningkatan teknologi makmal IVF, polisi ‘SET’ (‘Single Embryo Transfer’) di mana hanya satu sahaja embrio dibenarkan diletak kembali terutamanya bagi wanita berumur 35 tahun ke bawah bagi mengelakkan kandungan kembar telah mula diperkenalkan di negara-negara barat.

Di KL Fertility Centre kami hanya akan meletakkan 2 embrio sahaja semasa prosedur ‘Embrio Transfer’ (ET). Ini adalah untuk mengurangkan risiko untuk kandungan kembar. Peluang untuk kehamilan kembar 2 bagi pasangan di mana 2 embrio dipindahkan semasa ET adalah dalam linkungan 20-30%. Risiko kehamilan kembar 2 adalah lebih tinggi untuk wanita yang lebih muda ie 30 tahun dan ke bawah.

Sepatah kata

Walaupun terdapat ramai pendapat umum yang teruja apabila melihat pasangan yang berjaya mendapat kandungan kembar, akan tetapi Dr Tasha ingin menasihatkan bahawa kandungan dan kehamilan kembar mempunyai risiko yang tinggi untuk ibu yang hamil dan juga bayi- bayi yang dikandungnya. Oleh itu, pasangan TTC hendaklah prihatin mengenai risiko yang bakal dihadapi. 

Untuk membaca dengan lebih lanjut mengenai risiko kandungan kembar:

http://www.oneatatime.org.uk/

Di samping itu, amat sukar untuk mengawal bilangan folikel yang bakal terhasil selepas stimulasi ovari dengan ubat kesuburan seperti Clomid ataupun suntikan hormon FSH. Oleh itu, rangsangan telur terutamanya jika untuk IUI ataupun bersama sendiri dengan suami (TSI – Timed sexual intercourse) perlu dilakukan berhati-hati.

Akan  tetapi, sebagai seorang pakar fertiliti, Dr Tasha memahami bagi pasangan TTC terutamanya di Malaysia yang memang menghadapi masalah untuk hamil dan terpaksa menanggung kos rawatan fertiliti yang tinggi tanpa mendapat bantuan subsidi mana-mana, tentulah menginginkan kadar kejayaan kehamilan yang tinggi. Oleh itu, buat masa ini Dr Tasha masih akan letak 2 embrio selepas konsultasi dengan pasangan TTC tersebut. Ramai juga wanita yang berusia muda hanya meletakkan kembali 1 sahaja embrio dan oleh kerana usia muda mereka kadar kejayaan untuk mereka masih amat baik.  Oleh itu, hendaklah berbincang dengan teliti pros and kons mengenai bilangan embrio yang hendak diletakkan kembali.

twins-apart

 

Apakah anda sudah benar-benar bersedia untuk rawatan IVF anda?

“Dr Tasha, apakah persediaan yang perlu saya buat sebelum rawatan IVF”

Persoalan di atas kerap kali ditanyakan oleh pesakit Dr Tasha yang akan memulakan rawatan IVF mereka tidak lama lagi. Oleh itu, diharapkan post blog kali ini dapat mengulas serba sedikit apakah persediaan dari segi mental dan emosi yang perlu dibuat oleh pasangan yang akan menghadapi rawatan IVF mereka.

Bilakah saya perlu mula membuat persiapan untuk Rawatan IVF?

ExamIngatkah dulu sewaktu zaman persekolahan di mana ada peperiksaan penting yang perlu diduduki? Mungkin ramai yang sudah pun lupa yang sebenarnya anda sebenarnya telahpun membuat persiapan bersungguh-sungguh sebelum menduduki peperiksaan tersebut, lebih-lebih jika ianya adalah peperiksaan yang penting sehingga sanggup bersengkang mata menelaah buku. Persiapan yang mantap akan dibuat 3 – 6 bulan sebelum itu untuk memastikan anda benar-benar bersedia itu menghadapi detik-detik genting menduduki peperiksaan.

Ini samalah seperti rawatan IVF, pasangan TTC sebenarnya perlu membuat persediaan dari segi fizikal, mental dan juga kewangan agar dapat mengharungi rawatan IVF tersebut dengan baik. Memang dari pengalaman Dr Tasha ada juga pasangan yang tidak membuat persiapan yang bagus. Datang-datang terus nak buat IVF. Sebaik-baiknya jumpa pakar kesuburan 3 bulan ataupun sekurangnya 2 bulan sebelum rawatan IVF dimulakan agar persiapan boleh dibuat.

Kepentingan persiapan mental untuk melalui rawatan IVF

athelete mental preparation

Di sini Dr Tasha ingin juga menekankan kepentingan persiapan mental untuk menghadapi IVF. Tidak dinafikan rawatan IVF ‘can be stressful’ – terpaksa kerap pergi klinik untuk dipantau perkembangan folikel, kena diperiksa melalui faraj, dicucuk setiap hari, mengalami simtom-simtom tekanan perasaan yang tidak stabil disebabkan kesan sampingan hormon serta kena pula membayar kos rawatan yang mahal. Akhirnya, tidak ada guaranti 100% anda akan hamil setelah melalui semua itu.

athelete2Pasangan-pasangan TTC hendaklah membuat persediaan macam seorang olahragawan ataupun ahli sukan yang akan melalui perlumbaan atau perlawanan penting. Mereka akan membuat ‘visualisation’ bagaimana mereka akan melalui perlumbaan tersebut. Apabila kita lihat atlet profesional bermain dengan prestasi cemerlang, ramai tidak menyedari persiapan mental yang mungkin telah dibuat agar kekal tenang dan meneruskan perjuangan mantap sehingga ketitisan terakhir. Terdapat banyak faktor penghalang yang tidak dapat dielakkan dan dijangkakan seperti cuaca.

Paling penting bagi pasangan TTC apakah yang akan mereka buat seandainya keputusan ‘pregnancy test’ bukanlah seperti yang diharapkan. Apakah yang mereka akan lakukan selepas itu. Mengalah ataupun membuat persediaan yang lebih baik serta meneruskan percubaan seterusnya?

Apakah peluang untuk hamil selepas gagal rawatan IVF?

Picture1Ramai wanita yang hamil hanya selepas menjalani rawatan IVF kedua ataupun ketiga mereka. Tetapi agak ramai juga pasangan TTC yang terlalu hampa selepas gagal rawatan IVF pertama mereka sehingga tidak dapat mengharungi langsung rawatan IVF seterus mereka walaupun mereka mampu dari segi kewangan untuk meneruskan rawatan mereka kerana tidak mampu menahan tekanan emosi sekiranya rawatan tersebut juga gagal.

Oleh itu, usahlah terlalu kecewa jika rawatan IVF pertama gagal. Adalah diharapkan masih ada lagi embrio yang dibekukan agar anda dapat membuat rawatan FET. Juga hendaklah berbincang dengan pakar IVF masing-masing dan melihat sama ada terdapat sebarang langkah yang boleh dibuat untuk meningkatkan kadar kejayaan IVF, teruskanlah rawatan sehingga berjaya.

                        Picture3           Picture2

 

Kadang-kala Dr Tasha mendapat pertanyaan sebegini, “Doktor, berapa peratuskah pesakit doktor yang membuat IVF berjaya hamil dan berapa pula baby yang telahpun lahir?” Masa mula-mula agak ‘taken aback’ back those questions tetapi sekarang Dr Tasha confident untuk menjawab. “Kalau betul-betul nak tahu, boleh pergi tanya kat our embriologis dalam IVF lab. Lab kami sendiri memang ‘kiasu’ dengan statistics success rate kami. Tiap-tiap hari embriologis kami duduk tekun mengisi dan menganalisis data untuk memastikan tiada trend yang membimbangkan. Boleh tengok pun the last few years success rate kami. Overall, Alhamdulillah success rate is good” akan tetapi pesakit tersebut hendaklah selain menuding jari kepada hanya doktor dan embriologis yang merawati untuk memastikan kejayaan IVF mereka patut bertanya pula kepada diri mereka sendiri. Apakah mereka sendiri benar-benar sudah membuat persediaan untuk memastikan mereka akan hamil? 

 

Adakah stress penyebab anda masih belum hamil?

“Doktor saya sentiasa merasa cepat stress di tempat kerja malah kadang-kala di rumah. Tambahan pula sudah 1 tahun mencuba untuk hamil tetapi tidak berjaya. Adakah stress penyebab saya susah hamil?”

Bagaimanakah stress boleh menyebabkan masalah ketidaksuburan?

Attractive woman holding her head sitting at her deskApabila seseorang mengalami tekanan terutamanya stress yang tinggi dan berpanjangan ini akan menyebabkan hormon tertentu dirembeskan ke dalam darah seperti adrenalin, cortisol dan catecholamines. Hormon-hormon tersebut akan mengganggu pengeluaran hormon GnRH (‘gonadotrophin releasing hormone’) yang berfungsi untuk rembesan hormon FSH (‘Follicle Stimulating hormone’) dan LH (Luteinising Hormone’) yang bertindak ke atas ovari (di dalam wanita) dan testis (di dalam lelaki) untuk pengeluaran hormon estrogen dan adrogen. Kedua-dua hormon ini penting untuk fungsi sistem reproduktif yang baik. Ketidakseimbangan hormon tersebut boleh menganggu ovulasi dan libido seseorang. Kebanyakan individu yang sentiasa mengalami tekanan tinggi kerap kali keletihan dan mempunyai gaya hidup yang tidak sihat.

Adakah stress menjadi punca masalah kesuburan? Fakta atau mitos?

Kenyataan tersebut di atas hanyalah benar ‘to a certain extent’. Benar stress yang ‘sangat tinggi’ dan berpanjangan boleh menyebabkan masalah kesuburan di dalam satu pasangan. Akan tetapi, kerap kali didapati punca-punca lain seperti saluran peranakan tersumbat atau masalah sperma juga menyumbang masalah kesuburan. Oleh itu, pasangan yang mengalami kesukaran untuk hamil masih perlu berjumpa dengan doktor untuk memastikan tiada lagi punca masalah kesuburan dan tidak hanya menyalahkan stress semata-mata. Usahlah menunggu terlalu lama untuk merujuk kepada doktor khususnya yang arif dalam masalah fertiliti atau kesuburan.

Stress mempunyai impak yang berlainan  kepada setiap individu. Setengah-tengah wanita mungkin mendapati kitaran haid mereka menjadi tidak teratur atau kurang nafsu seks. Bagi pasangan yang melalui rawatan IVF tidak dinafikan akan melalui tekanan emosi yang tinggi. Memang agak sukar dan mustahil jika tidak mengalami perasaan stress langsung sepanjang rawatan IVF!

Satu kajian meta-analisis yang telah dilakukan oleh Universiti Cardiff School of Psychology telah mendapati wanita yang mengalami stress, rungsing atau murung tidak akan memberikan impak kepada kadar kejayaaan IVF mereka. Wanita yang dikatakan mempunyai stress yang tinggi mempunyai peluang yang sama untuk hamil. (1)

Cari penyelesaian yang sesuai untuk anda bagi mengurangkan ‘stress level’ anda

Pada pendapat Dr Tasha, amat sukar untuk menilai tahap stress seseorang dan impak ke atas dirinya dan pasangan mereka. Tidak dinafikan stress boleh memberikan kesan yang negatif kepada tubuh badan dan emosi seseorang. Akan tetapi agak sukar atau mustahil untuk menyingkirkan kesemua stress sekaligus di dalam kehidupan seharian kita. Mungkin sekiranya anda terbaring sepanjang hari barulah tidak terasa stress atau sebaliknya akan berlaku.

lyingdown

Oleh itu, pendekatan yang terbaik mungkin ialah dengan mengfokus apakah perkara atau situasi yang membuatkan anda stress dan cari cara terbaik untuk menangani atau mengurangkan stress tersebut. Lain orang lain caranya. Carilah jalan penyelesaian yang dirasakan terbaik untuk anda sendiri.

Bagi yang menganut Agama Islam atau lain-lain agama, doa adalah satu cara yang amat baik untuk mengurangkan stress. Walaupun begitu, kita mesti berikhtiar dan cari jalan penyelesaian untuk setiap masalah yang dihadapi.

stress

References:

  1. Emotional distress in infertile and failure of assisted reproductive technologies: meta-analysis of prospective psychosocial studies. J Boivin, E Griffiths, C A Venetis. BMJ (2011); 342:d223

Tips untuk Meningkatkan kesuburan anda

UPT

 

“Doktor macam mana caranya untuk cepat dapat anak? Mak mertua saya dah bising tanya bila dia boleh menimang cucu. Stress betul la…” “Dah berapa lama puan kahwin?” “Sudah tiga bulan doktor..”

Terdapat beberapa tips yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kesuburan bagi anda yang sudah tidak sabar lagi untuk mendapat anak: 1. Pastikan berat adalah bersesuaian dengan ketinggian anda. Cuba kira BMI (body mass index) anda.

BMI =  Berat badan (dalam unit kg)

Tinggi (dlm unit meter)2

Pastikan BMI berada dalam linkungan 19 – 24 kg/m2 kerana sekiranya terlalu kurus atau berat badan berlebihan boleh mengurangkan kesuburan anda. Kira BMI anda sekarang.

2. Amalkan gaya hidup yang sihat. Kedua-dua pasangan perlu mengelakkan tabiat merokok atau makan berlebihan dan cuba bersenam sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

3. Melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya tiga kali seminggu. Ini kira buat exercise jugaklah ni. Cubalah posisi berlainan untuk mengelakkan rasa kebosanan.. Tidak ada bukti scientific yang menunjukkan posisi seks tertentu yang akan meningkatkan kadar kehamilan. Contoh Posisi seksual.

4. Perhatikan diet anda. Anda perlu memastikan memakan makanan seimbang. Lebihkan memakan makanan yang berserat, sayur-sayuran dan buah-buahan yang berwarna-warni (kuning ,oren atau merah). Pastikan juga anda memakan makanan yang mengandungi protein dan calcium.

5. Pastikan anda memakan vitamin folic acid sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum hamil. Folic acid boleh membantu meningkatkan kesuburan anda dan juga kurangkan risiko kecacatan tulang belakang bayi.

6. Ketahuilah waktu subur anda. Ini bersesuaian bagi wanita yang mempunyai kitaran haid yang teratur. Ketahui waktu subur anda. Untuk meningkatkan peluang untuk mengandung, pasangan digalakkan melakukan hubungan seksual semasa waktu subur. Akan tetapi, ini mungkin akan menyebabkan stress di kalangan pasangan yang mencuba. Oleh itu, doktor selalu menasihatkan pasangan agar melakukan hubungan seks dua ke tiga kali seminggu sahaja.

7. Elakkan atau kurangkan meminum kopi. Cadangan doktor ialah untuk tukar kepada minum air teh , terutamanya green tea yang mengandungi anti-oxidan yang elok untuk meningkatkan kesuburan anda.

8. Sentiasalah ‘keep a positive mind’ dan cuba kurangkan stress harian. Ini boleh dilakukan dengan selalu berzikir dan berdoa kepadaNya agar dikurniakan anak yang sihat, comel dan soleh.

9. Pergilah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat. Persoalannya bilakah perlu berjumpa dengan doktor?

  • Bagi wanita yang berumur 35 tahun ke bawah bolehlah menunggu sekurang-kurangnya 1 tahun selepas mencuba
  • Bagi wanita yang berumur 35 -39 tahun boleh menunggu 6 bulan selepas mencuba
  • Bagi wanita 40 tahun dan ke atas perlu berjumpa doktor secepat mungkin untuk nasihat selanjutnya
  • Wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur atau menghidapi masalah perubatan seperti endometriosis atau polycystic ovarian syndrome bolehlah berjumpa dengan doktor untuk berbincang secepat mungkin.