Blog Archives

IUI Promotion di Pusrawi dari 1 Ogos sehingga ke 31 Oktober 2016

Dr Tasha berharap agar semua pembaca blog senantiasa berada dalam keadaan sihat dan sentiasa tabah mengharungi perjalanan fertiliti masing-masing. Buat perhatian para pembaca blog, pihak Hospital Pusrawi Jln Tun Razak kini sedang mengadakan IUI Promotion.

Bagi kempen IUI yang dipromosikan hanya untuk 3 bulan, bagi pasangan yang menjalani rawatan IUI tersebut, baucer sebanyak RM250 akan diberikan. Ini hanya boleh digunakan untuk mengurangi kos IUI tersebut di bawah. Jangan lepaskan peluang tersebut kerana ianya hanyalah untuk 3 bulan sahaja.

Untuk membaca dengan lebih lanjut mengenai rawatan IUI yang dijalankan di Hospital Pusrawi:

http://www.pusrawi.com.my/index/pakej-perubatan/pakej-pemeriksaan-kesuburan/

https://i1.wp.com/www.pusrawi.com.my/wp-content/uploads/2016/07/Pakej-Kesuburan-IUI.png

Jika ada pasangan TTC yang masih tidak pasti sama ada patut melakukan rawatan IUI atau pun tidak sila lakukan kuiz tersebut di bawah:

https://drnatashanorfertility.com/info-asas/kuiz-rawatan-kesuburan-adakah-saya-calon-untuk-iui-ataupun-ivf/

Dr Tasha merasa amat gembira kerana mendapat berita dari pasangan TTC yang mendapat rawatan di bawah jagaan Dr Tasha yang baru sahaja melahirkan dan kini sudahpun bergelar seorang ibu dan ayah. Masing-masing mereka mempunyai cerita TTC tersendiri. Apa-apa pun ikhtiar kena ada. Oleh itu, jika bersesuaian hendaklah mulakan rawatan kesuburan agar tidak menunggu terlalu lama lagi, kerana penungguan itu sememangnya satu penyeksaan.

baby11

Apakah anda sudah benar-benar bersedia untuk rawatan IVF anda?

“Dr Tasha, apakah persediaan yang perlu saya buat sebelum rawatan IVF”

Persoalan di atas kerap kali ditanyakan oleh pesakit Dr Tasha yang akan memulakan rawatan IVF mereka tidak lama lagi. Oleh itu, diharapkan post blog kali ini dapat mengulas serba sedikit apakah persediaan dari segi mental dan emosi yang perlu dibuat oleh pasangan yang akan menghadapi rawatan IVF mereka.

Bilakah saya perlu mula membuat persiapan untuk Rawatan IVF?

ExamIngatkah dulu sewaktu zaman persekolahan di mana ada peperiksaan penting yang perlu diduduki? Mungkin ramai yang sudah pun lupa yang sebenarnya anda sebenarnya telahpun membuat persiapan bersungguh-sungguh sebelum menduduki peperiksaan tersebut, lebih-lebih jika ianya adalah peperiksaan yang penting sehingga sanggup bersengkang mata menelaah buku. Persiapan yang mantap akan dibuat 3 – 6 bulan sebelum itu untuk memastikan anda benar-benar bersedia itu menghadapi detik-detik genting menduduki peperiksaan.

Ini samalah seperti rawatan IVF, pasangan TTC sebenarnya perlu membuat persediaan dari segi fizikal, mental dan juga kewangan agar dapat mengharungi rawatan IVF tersebut dengan baik. Memang dari pengalaman Dr Tasha ada juga pasangan yang tidak membuat persiapan yang bagus. Datang-datang terus nak buat IVF. Sebaik-baiknya jumpa pakar kesuburan 3 bulan ataupun sekurangnya 2 bulan sebelum rawatan IVF dimulakan agar persiapan boleh dibuat.

Kepentingan persiapan mental untuk melalui rawatan IVF

athelete mental preparation

Di sini Dr Tasha ingin juga menekankan kepentingan persiapan mental untuk menghadapi IVF. Tidak dinafikan rawatan IVF ‘can be stressful’ – terpaksa kerap pergi klinik untuk dipantau perkembangan folikel, kena diperiksa melalui faraj, dicucuk setiap hari, mengalami simtom-simtom tekanan perasaan yang tidak stabil disebabkan kesan sampingan hormon serta kena pula membayar kos rawatan yang mahal. Akhirnya, tidak ada guaranti 100% anda akan hamil setelah melalui semua itu.

athelete2Pasangan-pasangan TTC hendaklah membuat persediaan macam seorang olahragawan ataupun ahli sukan yang akan melalui perlumbaan atau perlawanan penting. Mereka akan membuat ‘visualisation’ bagaimana mereka akan melalui perlumbaan tersebut. Apabila kita lihat atlet profesional bermain dengan prestasi cemerlang, ramai tidak menyedari persiapan mental yang mungkin telah dibuat agar kekal tenang dan meneruskan perjuangan mantap sehingga ketitisan terakhir. Terdapat banyak faktor penghalang yang tidak dapat dielakkan dan dijangkakan seperti cuaca.

Paling penting bagi pasangan TTC apakah yang akan mereka buat seandainya keputusan ‘pregnancy test’ bukanlah seperti yang diharapkan. Apakah yang mereka akan lakukan selepas itu. Mengalah ataupun membuat persediaan yang lebih baik serta meneruskan percubaan seterusnya?

Apakah peluang untuk hamil selepas gagal rawatan IVF?

Picture1Ramai wanita yang hamil hanya selepas menjalani rawatan IVF kedua ataupun ketiga mereka. Tetapi agak ramai juga pasangan TTC yang terlalu hampa selepas gagal rawatan IVF pertama mereka sehingga tidak dapat mengharungi langsung rawatan IVF seterus mereka walaupun mereka mampu dari segi kewangan untuk meneruskan rawatan mereka kerana tidak mampu menahan tekanan emosi sekiranya rawatan tersebut juga gagal.

Oleh itu, usahlah terlalu kecewa jika rawatan IVF pertama gagal. Adalah diharapkan masih ada lagi embrio yang dibekukan agar anda dapat membuat rawatan FET. Juga hendaklah berbincang dengan pakar IVF masing-masing dan melihat sama ada terdapat sebarang langkah yang boleh dibuat untuk meningkatkan kadar kejayaan IVF, teruskanlah rawatan sehingga berjaya.

                        Picture3           Picture2

 

Kadang-kala Dr Tasha mendapat pertanyaan sebegini, “Doktor, berapa peratuskah pesakit doktor yang membuat IVF berjaya hamil dan berapa pula baby yang telahpun lahir?” Masa mula-mula agak ‘taken aback’ back those questions tetapi sekarang Dr Tasha confident untuk menjawab. “Kalau betul-betul nak tahu, boleh pergi tanya kat our embriologis dalam IVF lab. Lab kami sendiri memang ‘kiasu’ dengan statistics success rate kami. Tiap-tiap hari embriologis kami duduk tekun mengisi dan menganalisis data untuk memastikan tiada trend yang membimbangkan. Boleh tengok pun the last few years success rate kami. Overall, Alhamdulillah success rate is good” akan tetapi pesakit tersebut hendaklah selain menuding jari kepada hanya doktor dan embriologis yang merawati untuk memastikan kejayaan IVF mereka patut bertanya pula kepada diri mereka sendiri. Apakah mereka sendiri benar-benar sudah membuat persediaan untuk memastikan mereka akan hamil? 

 

Di ambang Raya 2016

Dr Tasha merasakan masa seolah-olah berlalu dengan begitu pantas.  Apa yang kita lakukan pada hari ini dengan sekelip mata akan menjadi sejarah kehidupan kita yang lampau. Detik-detik waktu yang sudah kehilangan. Pejam-jelik kita sekali lagi berdiri di Ambang Raya. Kini sudah tahun 2016.

Buat bekas pesakit-pesakit Dr Tasha yang kini sudah sampai ke penghujung perjalanan fertiliti mereka, Tahniah Dr Tasha ucapkan. Ramai juga pasangan yang telah mengutuskan email untuk memaklumkan kehadiran orang baru di dalam kehidupan mereka. Teringat pula Dr Tasha bila kali pertama Dr Tasha sendiri mendakap bayi kembar Dr Tasha. Dalam hati berkata, “Oh macam ni rupanya baby yang ditunggu-tunggu selama ini. Begitu lama menunggu mereka. Tapi it’s ok. They are finally here. Terima kasih Allah.”

raya2014withtwins

Hmm.. nampak baik-baik je si kembar ni

raya2014withtwins1

Realiti sebenar bila sessi bergambar

Bagi pasangan yang masih meniti perjalanan fertiliti mereka, usahlah putus asa. Hendaklah bersabar, cekalkan diri dan terus berusaha. In Sha Allah anda juga bakal menjadi ibu bapa dan berpeluang merasakan pengalaman manis buat kali pertama menatap dan mendakap bayi anda.

Diharapkan bagi yang masih dalam perjalanan TTC dan merancang untuk membuat rawatan IVF, datanglah ke Seminar IVF percuma kami di KL Fertility Centre. Para peserta yang menghadiri seminar tersebut layak untuk mendapatkan konsultasi percuma bersama Dr Tasha. Tempat duduk adalah terhad. Hendaklah booking secepat mungkin ya.

IVFJourneyJuly2016

Bagi pasangan yang buat kali pertama menyambut Raya tahun ini dengan bayi mereka tentulah sambutan Raya tahun ini adalah kenangan yang sangat manis. Bagi yang masih tidak berpeluang berbuat demikian dan masih menanti kehadiran bayi mereka, apabila ditanyakan bila nak menimang anak, jawablah dengan yakin, In Sha Allah jika diizinkan Allah tidak lama lagi.

Akhir kata, Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin buat semua pembaca blog tersayang!

Kad-Raya-2012-1

Dapatkan Buku ‘Catching My Baby Dust’ khusus buat pasangan TTC

Ramai pasangan TTC suka mendengar dan berkongsi pengalaman masing-masing semasa menghadapi ‘ups’ and ‘downs’ perjalanan fertiliti mereka. Dengan membaca bagaimana pasangan-pasangan lain menghadapi liku-liku perjalanan fertiliti mereka, adalah diharapkan agar ramai pasangan yang masih TTC dapat mempelajari ilmu dan tips berguna serta memperolehi kata-kata semangat untuk meneruskan perjalanan fertiliti mereka sendiri.

babydustbook

Dr Tasha dan rakan-rakan dari KL Fertility Centre telah mengumpulkan kisah benar TTC dari beberapa pasangan yang menghadapi pelbagai masalah kesuburan. Setiap pasangan menceritakan dari aspek mereka sendiri pengalaman pahit-manis yang terpaksa dilalui untuk mendapatkan zuriat yang diimpi-impikan. Buku ‘Catching My Baby Dust’ ini  boleh diperolehi dari kedai buku Borders dan MPH tidak lama lagi.

Setiap pasangan mempunyai masalah unik mereka yang tersendiri. Mungkin anda mempunyai masalah yang sama dengan salah satu dari pasangan tersebut. Ikutilah kisah benar pasangan-pasangan tersebut dan hayatilah rintangan serta cabaran yang terpaksa mereka atasi.

Dapatkanlah buku anda untuk membaca pengalaman pasangan TTC yang telah berjaya. Dr Tasha harapkan agar kisah-kisah tersebut dapat memberikan iktibar, mendorong dan memotivasikan serta menjadi inspirasi kepada setiap pasangan TTC.  Dr Tasha doakan agar lebih ramai lagi pasangan TTC akan hamil tidak lama lagi. In Sha Allah, you will then have you own story to tell to other TTCians.

‘Blowing some baby dust over to all you TTCians out there.  Enjoy reading the book written by TTCians dedicated especially for TTCians.’ 🙂

Tips untuk membuat Persediaan bagi rawatan IVF anda

Seminar ‘Perjalanan IVF Kami’ telah berjaya dijalankan pada 23 April 2016 yang lalu. Akan tetapi, kerana terlalu ramai pasangan yang ingin hadir dan tempat duduk yang terhad buat hari tersebut, beberapa pasangan tidak dapat pihak kami terima.

IVFpresentation

Untuk tidak menghampakan pasangan-pasangan yang tidak dapat menghadiri Seminar tersebut, pihak kami ingin mengadakan seminar berikut pada 14 May 2016. Sekali lagi, tempat duduk adalah terhad. Buat masa kini kami hanya akan menerima 10 pasangan sahaja. Ianya adalah percuma.

Topik yang akan dibincangkan:

  1. How to prepare for your IVF
  2. Male infertility

Sekali lagi, bagi pasangan yang ingin menghadiri seminar tersebut, sila book tempat anda secepat mungkin dengan menelefon KL Fertility Centre di 0320933500 ataupun email maykew@klfertility.com. Seminar tersebut adalah sangat sesuai bagi pasangan yang telah bersedia untuk membuat rawatan IVF dan ingin mendapatkan lebih maklumat mengenai persiapan untuk mendapatkan kadar kejayaan yang lebih tinggi.

 

 

 

Adakah stress penyebab anda masih belum hamil?

“Doktor saya sentiasa merasa cepat stress di tempat kerja malah kadang-kala di rumah. Tambahan pula sudah 1 tahun mencuba untuk hamil tetapi tidak berjaya. Adakah stress penyebab saya susah hamil?”

Bagaimanakah stress boleh menyebabkan masalah ketidaksuburan?

Attractive woman holding her head sitting at her deskApabila seseorang mengalami tekanan terutamanya stress yang tinggi dan berpanjangan ini akan menyebabkan hormon tertentu dirembeskan ke dalam darah seperti adrenalin, cortisol dan catecholamines. Hormon-hormon tersebut akan mengganggu pengeluaran hormon GnRH (‘gonadotrophin releasing hormone’) yang berfungsi untuk rembesan hormon FSH (‘Follicle Stimulating hormone’) dan LH (Luteinising Hormone’) yang bertindak ke atas ovari (di dalam wanita) dan testis (di dalam lelaki) untuk pengeluaran hormon estrogen dan adrogen. Kedua-dua hormon ini penting untuk fungsi sistem reproduktif yang baik. Ketidakseimbangan hormon tersebut boleh menganggu ovulasi dan libido seseorang. Kebanyakan individu yang sentiasa mengalami tekanan tinggi kerap kali keletihan dan mempunyai gaya hidup yang tidak sihat.

Adakah stress menjadi punca masalah kesuburan? Fakta atau mitos?

Kenyataan tersebut di atas hanyalah benar ‘to a certain extent’. Benar stress yang ‘sangat tinggi’ dan berpanjangan boleh menyebabkan masalah kesuburan di dalam satu pasangan. Akan tetapi, kerap kali didapati punca-punca lain seperti saluran peranakan tersumbat atau masalah sperma juga menyumbang masalah kesuburan. Oleh itu, pasangan yang mengalami kesukaran untuk hamil masih perlu berjumpa dengan doktor untuk memastikan tiada lagi punca masalah kesuburan dan tidak hanya menyalahkan stress semata-mata. Usahlah menunggu terlalu lama untuk merujuk kepada doktor khususnya yang arif dalam masalah fertiliti atau kesuburan.

Stress mempunyai impak yang berlainan  kepada setiap individu. Setengah-tengah wanita mungkin mendapati kitaran haid mereka menjadi tidak teratur atau kurang nafsu seks. Bagi pasangan yang melalui rawatan IVF tidak dinafikan akan melalui tekanan emosi yang tinggi. Memang agak sukar dan mustahil jika tidak mengalami perasaan stress langsung sepanjang rawatan IVF!

Satu kajian meta-analisis yang telah dilakukan oleh Universiti Cardiff School of Psychology telah mendapati wanita yang mengalami stress, rungsing atau murung tidak akan memberikan impak kepada kadar kejayaaan IVF mereka. Wanita yang dikatakan mempunyai stress yang tinggi mempunyai peluang yang sama untuk hamil. (1)

Cari penyelesaian yang sesuai untuk anda bagi mengurangkan ‘stress level’ anda

Pada pendapat Dr Tasha, amat sukar untuk menilai tahap stress seseorang dan impak ke atas dirinya dan pasangan mereka. Tidak dinafikan stress boleh memberikan kesan yang negatif kepada tubuh badan dan emosi seseorang. Akan tetapi agak sukar atau mustahil untuk menyingkirkan kesemua stress sekaligus di dalam kehidupan seharian kita. Mungkin sekiranya anda terbaring sepanjang hari barulah tidak terasa stress atau sebaliknya akan berlaku.

lyingdown

Oleh itu, pendekatan yang terbaik mungkin ialah dengan mengfokus apakah perkara atau situasi yang membuatkan anda stress dan cari cara terbaik untuk menangani atau mengurangkan stress tersebut. Lain orang lain caranya. Carilah jalan penyelesaian yang dirasakan terbaik untuk anda sendiri.

Bagi yang menganut Agama Islam atau lain-lain agama, doa adalah satu cara yang amat baik untuk mengurangkan stress. Walaupun begitu, kita mesti berikhtiar dan cari jalan penyelesaian untuk setiap masalah yang dihadapi.

stress

References:

  1. Emotional distress in infertile and failure of assisted reproductive technologies: meta-analysis of prospective psychosocial studies. J Boivin, E Griffiths, C A Venetis. BMJ (2011); 342:d223

Rawatan alternatif purbakala untuk menangani masalah kesuburan pasangan zaman moden?

“Doktor bolehkah saya membuat akupuntur sebelum dan semasa membuat rawatan IVF?”

Ramai pesakit tertanya-tanya sama ada rawatan alternatif seperti TCM dan Akupuntur dapat meningkatkan kadar kejayaan rawatan kesuburan moden mereka.  Terdapat pelbagai tanggapan yang berlainan mengenai penggunaan rawatan alternatif tersebut di dalam menangani masalah kesuburan. Adakah terdapat peranan rawatan purbakala tersebut pada zaman serba moden hari ini?

Acupuncture

Apakah Rawatan TCM?

Nama singkatan untuk TCM adalah Perubatan Tradisional Cina yang berasal dari negara China. Ianya adalah sistem rawatan perubatan yang paling tua dan telah diamalkan turun temurun semenjak beribu-ribu tahun. Pengamal TCM menggunakan rawatan yang meliputi penggunaan ubat-ubatan herba Cina, akupunktur, urutan Tuina, senaman dan terapi pernafasan (seperti qigong),  nasihat diet serta gaya hidup.

Xi FertilityTCM mengambil pendekatan falsafah yang mempercayai bahawa tubuh manusia adalah terdiri dari satu ekosistem yang mempunyai kesinambungan dengan alam persekitaran serta mempunyai keupayaan untuk menyembuhkan diri sendiri secara semulajadi.

Kesihatan yang baik bergantung kepada pemulihan dan pengekalan keharmonian dan keseimbangan fungsi-fungsi tubuh-badan manusia. TCM menitikberatkan pendekatan holistik dan memberikan tumpuan kepada pencegahan penyakit serta rawatan kepada penyakit yang sedia ada.

 

Bagaimanakah  TCM dan Akupuntur boleh menolong pasangan yang mempunyai masalah fertiliti?

embrio implantingTerdapat pelbagai cara rawatan TCM boleh meningkatkan fertiliti semulajadi seseorang wanita ataupun sebagai rawatan sampingan untuk meningkatkan kejayaan rawatan kesuburan seperti IVF:

  • Menambah baik fungsi kilang ovari agar kualiti telur yang dihasilkan meningkat dari segi kualiti dan kuantiti.
  • Meningkatkan sistem immunisasi
  • Mengurangkan stres
  • Meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma untuk pasangan lelaki
  • Menambah baik aliran darah kepada rahim agar implantasi embrio adalah lebih elok
  • Mengimbangi sistem endokrin reproduktif yang sensitif

 

Pusat-pusat IVF luar negara menggabungkan teknik rawatan TCM dengan teknologi moden terbaru

eastmeetwestKini boleh dilihat semakin peningkatan kolaborasi antara pusat-pusat IVF luar negara dengan pusat rawatan TCM. Peningkatan tersebut mungkin disebabkan oleh pelbagai faktor termasuklah permintaan dari pesakit yang mahukan rawatan alternatif tersebut untuk digabungkan dengan rawatan kesuburan IVF mereka. Peningkatan bukti dari kajian-kajian yang melihat integrasi rawatan moden Barat dan Timur juga telah membuktikan peningkatan kadar kejayaan rawatan kesuburan apabila rawatan alternatif TCM turut digabungkan.

 

Adakah terdapat bukti kajian saintifik yang mengkaji keberkesanan TCM dan Akupuntur untuk fertiliti?

Agak sukar untuk menjalani dan mendapatkan bukti kajian saintifik untuk mengkaji keberkesanan TCM untuk masalah fertiliti. Terdapat pelbagai kajian yang telah dijalankan dan pelbagai kesimpulan yang kadang-kala bercanggah mengenai TCM.

Oleh itu, keberkesanan hanyalah boleh dilihat apabila pesakit yang telah melalui rawatan tersebut serta melihat perbezaan rangsangan ovari, kualiti dan kuantiti telur yang telah diperolehi sermasa prosedur IVF serta status sperma sebelum dan selepas pasangan tersebut menjalani rawatan TCM. Di samping itu, tahap stres pesakit yang melalui rawatan IVF adalah lebih rendah.

Tidak dinafikan rawatan alternatif bukanlah untuk semua orang kerana lain individu akan mendapati kesan yang berbeza-beza.

 fertilityquotes

‘Endometrial Polyp’. Bolehkah polyp mengurangkan peluang kehamilan anda?

“Doktor, saya diberitahu yang saya mempunyai polyp. Perlukah ianya perlu dibuang?”

Apakah Endometrial Polyp? 

polyp

Ianya adalah ketumbuhan tisu yang lazimnya bersifat bukan kanser dari lapisan dalam dinding rahim (Endometrium). Endometrial polyp terjadi apabila sel-sel tisu dari lapisan dinding rahim membesar dengan cepat (‘overgrowth’) sehingga terbentuknya polyp. Saiz polyp berbeza-beza. Ianya boleh berukuran dari hanya beberapa mm kepada cm. Antara 1.4 – 41% wanita mempunyai endometrial polyp.

 

Tanda-tanda Endometrial Polyp

  • Tiada mempunyai sebarang simptom
  • Pendarahan haid abnormal seperti haid yang banyak, berpanjangan atau tidak teratur serta pendarahan antara haid
  • Senggugut
  • Pendarahan dari faraj selepas menopaus / putus haid
  • Pendarahan selepas hubungan intim

 

Bagaimanakah Endometrial Polyp dapat dikesan?

i) Melalui imbasan scan pelvis melalui faraj

endometrial polyp

 

ii) Melalui Hysterosalpingogram (HSG)

Ujian HSG ini ialah di mana suatu cecair khas akan dimasukkan melalui pangkal rahim dan beberapa imbasan x-ray bahagian pelvis diambil untuk mengetahui sama ada saluran peranakan tersumbat ataupun tidak. Ianya boleh dilakukan secara ‘outpatient’ basis dan dibuat oleh pakar radiologist.

endometrialpolyp1

iii) Melalui Hycosy 

Hysterosalpingo-contrast-sonography atau nama singkatannya ialah Hycosy ialah suatu ujian yang boleh dilakukan sebagai ‘out-patient’ basis juga di mana cecair khas seperti saline akan dimasukkan melalui faraj untuk melihat sama ada terdapat endometrial polyp dan juga memeriksa sama ada saluran peranakan tersumbat ataupun tidak dengan menggunakan imbasan scan 3D. Berbeza dengan ujian HSG, Hycosy tidak melibatkan penggunakan X-ray.

polyp2

iv) Melalui prosedur hysteroscopy

Hysteroscopy adalah satu prosedur pembedahan kecil yang kadang-kala boleh dilakukan sebagai ‘out-patient’ basis di mana kamera dimasukkan melalui faraj, pangkal rahim dan seterusnya ke dalam rahim. Ianya boleh digunakan untuk diagnosis dan juga rawatan seperti membuang endometrial polyp

Polyp1

Rawatan untuk membuang endometrial polyp

Prosedur hysteroscopy lazimnya dibuat ke atas pesakit yang menghidapi endometrial polyp.

Hysteroscopy

Perlukah endometrial polyp dibuang jika anda ingin hamil?

Terdapat pelbagai kajian yang telah dijalankan untuk mengetahui sama ada endometrial polyp memberikan impak negatif terhadap wanita. Kajian oleh Afifi K et al (1) telah menyatakan bahawa endometrial polyp mungkin memainkan peranan penting dalam masalah ketidaksuburan, mengurangkan implantasi embrio dan juga keguguran.

Sebelum rawatan IUI

Bagi wanita yang ingin melakukan rawatan IUI, membuang endometrial polyp boleh meningkatkan kadar kejayaan menurut satu kajian (2) di mana terdapat peningkatan sebanyak 2 kali ganda wanita yang hamil di dalam kumpulan yang endometrial polyp telah dibuang sebelum IUI. Malah terdapat ramai wanita yang hamil secara spontan selepas melalui prosedur hysteroscopy untuk membuang endometrial polyp tersebut dan tidak perlu menjalani merawati IUI.

Sebelum rawatan IVF

Endometrial polyp boleh dikesan sama ada sebelum atau semasa menjalani rawatan IVF. Oleh itu, seelok-eloknya imbasan scan sebagai ujian saringan dibuat sebelum menjalani rawatan IVF dijalankan agar sebarang endometrial polyp dapat dikesan. Adalah disarankan untuk membuang polyp tersebut terlebih dahulu.

Terdapat beberapa opsyen yang boleh dilakukan jika polyp telah dikesan iaitu membuang polyp sebelum rangsangan telur ataupun sebelum pemindahan embrio dijalankan. Ini bergantung kepada kes individu dan perlu dibincangkan dengan pakar IVF yang menangani kes anda. Pilihan rawatan  yang mungkin boleh dilakukan adalah seperti berikut:

  • Polyp tersebut adalah bersaiz <1.5cm dan wanita tersebut tidak mempunyai sejarah IVF yang gagal atau keguguran, rawatan IVF boleh diteruskan dan pembuangan polyp tersebut hanya dilakukan sekiranya IVF tersebut gagal. (3)
  • Polyp tersebut adalah bersaiz >1.5cm dan wanita tersebut mempunyai sejarah IVF yang gagal atau keguguran sebelum ini, mungkin adalah lebih baik jika polyp tersebut dibuang terlebih dahulu sebelum prosedur pemindahan embrio dilakukan. (3)
  • Jarang-jarang pembuangan embrio akan dilakukan semasa rawatan IVF sedang dijalankan.

 

Rujukan:

  1. Afifi K, Anand S, Nallepatea S, Gelbaya TA. Management of endometrial polyps in subfertile women: a systematic review. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2010; 151(2): 117-21
  2. Perez-Medina T, Bajo-Arenas J, Salazar F, Redondo T, Sanfrutos L, Alvarez P, et al. Endometrial polyps and their implication in the pregnancy rates of patient undergoing intrauterine insemination: a prospective, randomized study. Human Reprod. 2005; 20(6):1632-5
  3. Isikoglu M, Berkkanoglu M, Sentruk Z, Coetzee K, Ozgur K. Endometrial polyps smaller than 1.5cm do not affect ICSI outcome. Reprod Biomed Online. 2006; 12(2):199-204

 

Hentikan ‘Biological Clock’ Anda? Apa yang perlu diketahui.

“Doktor, umur saya sudahpun 32 tetapi saya terlalu banyak komitmen kerjaya dan walaupun ramai teman lelaki, saya masih tidak berjumpa calon suami yang sesuai. Adakah nanti sudah terlambat untuk saya menjadi seorang ibu kelak?”

Bekukan Fertiliti Anda

Adakah ini boleh dilakukan? Bolehkah ‘biological clock’ anda diberhentikan atau dibekukan agar lebih masa dapat ‘dibeli’. Jika ini tidak mustahil bermakna seseorang wanita itu boleh menangguhkan masa untuk menjadi seorang ibu. Mungkin masa masih tidak sesuai untuk menjadi ibu disebabkan sibuk mengejar kejayaan kerjaya, terlalu banyak komitmen lain, ingin melancung satu dunia ataupun calon suami yang ‘perfect’ masih tidak nampak bayang-bayangnya lagi.

Sekali pandang opsyen ini memang agak menarik bagi wanita yang mendambakan kejayaan karier dahulu sebelum mendirikan rumahtangga dan menjadi seorang ibu. Adakah ini polisi insuran impian setiap wanita moden yang membolehkah wanita merancang segala-galanya mengikut keperluan dan ketetapan masa yang bersesuaian dengan kehendaknya?

FreezingEggs1

Teknologi pembekuan telur

Teknologi untuk pembekuan embrio dan sperma memang telahpun sedia ada. Kini, kemajuan dari segi teknologi pembekuan tersebut membolehkan telur yang diperolehi dari kilang telur wanita juga dibekukan untuk digunakan pada masa hadapan.

Dulu teknologi tersebut hanya digunakan untuk wanita yang mengalami kanser dan terpaksa melalui rawatan kemoterapi ie ‘ medical reason’ agar mereka masih berpeluang untuk menjadi seorang ibu kelak. Akan tetapi, terdapat peningkatan drastik sejak kebelakangan ini di mana teknologi tersebut digunakan untuk ‘social reason’.

Fakta yang perlu anda diketahui mengenai Pembekuan Telur (‘Egg Freezing’)

1.Ianya tidak akan memberikan 100% jaminan yang wanita tersebut akan dapat hamil akhirnya dengan penggunaan telur beku tersebut.

2. Untuk mendapatkan kejayaan yang lebih tinggi, prosedur pembekuan telur tersebut adalah lebih elok untuk dilakukan semasa wanita tersebut semasa berumur awal 30an dan bukannya pada umur yang lebih matang agar telur yang diperolehi adalah lebih banyak dan berkualiti tinggi

3. Kadar kejayaan kehamilan hasil penggunaan telur yang telah dibekukan dan adalah lebih rendah berbanding dengan embrio yang telah dibekukan. Ini bergantung juga kepada beberapa faktor seperti kaedah pembekuan yang telah digunakan dan juga umur wanita semasa telur itu diperolehi

4. Wanita tersebut akan melalui prosedur sama seperti wanita yang membuat rawatan IVF. Rangsangan telur akan dibuat dengan hormon yang mungkin mempunyai kesan sampingan dan prosedur ‘egg collection’ akan dilakukan melalui faraj.

5. Kos untuk pembekuan Telur adalah agak tinggi.

6. Anda tidak boleh mengetahui samada kualiti telur yang telah dibekukan adalah elok ataupun tidak sehinggalah ianya dipersenyawakan kelak selepas dinyahbekukan.

7. Setengah-tengah agama termasuk Islam tidak membenarkan pembekuan telur bagi wanita yang masih belum berkahwin.

Implikasi Generasi Masa Hadapan

familyphoto

Keluarga bahagia. Ibu Ayah dan anak-anak mereka.

Kini terdapat peningkatan mendadak wanita hamil pada umur 40an ke atas di kalangan masyarakat Barat.  Kebanyakan wanita tersebut telah mendapat rawatan fertiliti untuk hamil. Malah golongan wanita ini mendapat gelaran ‘middlelife motherhood’.  Mungkin dengan peningkatan tersebut, kita mungkin akan melihat perubahan ketara terhadap keluarga yang dianggap ‘normal’ pada masa hadapan disebabkan wanita memilih untuk menjadi seorang ibu pada umur matang . Apakah scenario di dalam gambar di atas akan menjadi satu realiti pada masa hadapan.

Kesimpulan

opendoorKecanggihan dan teknologi moden seolah-olah membuka pintu kepada pelbagai kemungkinan. ‘The possibility are limitless’. Kaedah pembekuan telur, penggunaan sperma atau telur dari ‘donor’, ‘sex-selection’ dan ‘surrogacy’. Adakah ini  dianggap sebagai ‘keajaiban’ ataupun ‘sumpah’ teknologi sains tersebut?

Memang tidak dinafikan di dalam setengah-tengah kes ini adalah keajaiban bagi wanita tersebut. Tetapi adakah kita terfikir disebalik semua ‘keajaiban’ dan ‘kemodenan sains’ apakah implikasi sosial dan moral etika sekiranya teknologi tersebut digunakan dengan berleluasa tanpa kawalan. Apakah akan terjadi apabila kita membuka kotak pandora bernama ‘social fertility preservation’? Apakah kesudahannya nanti? Hendaklah kita bertakafur dan berhenti sejenak untuk berfikir.

Fibroid – Adakah ia boleh menjejaskan peluang anda untuk hamil?

“Doktor adakah saya perlu buang fibroid dalam rahim saya untuk hamil?”

Fibroid sering kali dikaitkan dengan masalah kesuburan. Sekiranya fibroid dijumpai ianya perlu dibuang untuk hamil. Adakah fakta ini benar ataupun tidak masih menjadi perbincangan hangat di kalangan para doktor. Kajian telah dan masih terus dijalankan untuk memberikan panduan kepada para doktor mengenai apakah rawatan yang terbaik untuk para pesakit terutamanya bagi yang ingin hamil.

Siapakah yang berisiko untuk mendapat fibroid?

Kita masih tidak mengetahui apakah yang menyebabkan setengah-setengah wanita lebih cenderung untuk mengalami fibroid. Akan tetapi kajian menunjukkan yang fibroid disebabkan oleh hormon estrogen yang berlebihan. Fibroid mungkin disebabkan oleh kombinasi faktor genetik, hormon dan persekitaran.

Kajian menunjukkan yang golongan wanita tersebut di bawah mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat fibroid:

  • Keturunan African -American. Mereka lebih cenderung untuk mendapat fibroid pada usia yang muda dan african freedigitalphotos.netbersaiz besar.
  • Obesiti
  • Darah Tinggi
  • Fibroid dalam sejarah keluarga. Sekiranya anda mempunyai ibu dan adik-beradik yang mempunyai fibroid, anda mungkin mempunyai risiko untuk mendapat fibroid juga.
  • Haid pada usia awal
  • Pengambilan diet yang mengandungi daging merah yang tinggi dan kurang sayur-sayuran serta buah-buahan.

 

Bagaimanakah fibroid boleh menyebabkan masalah kesuburan di kalangan wanita?

  • Mengubah bentuk pangkal rahim menyebabkan sperma sukar untuk melepasinya
  • Mengubah bentuk rahim mengakibatkan gangguan dalam pergerakan sperma ataupun embrio
  • Menyebabkan saluran peranakan tersumbat
  • Mengubah bentuk lapisan dinding rahim dan mengurangkan aliran darah melaluinya menyebabkan masalah semasa implantasi embrio
  • Mengakibatkan kontraksi otot rahim yang abnormal menyebabkan kesan tidak baik kepada pergerakan sperma, fungsi fallopian tiub serta implantasi embrio yang terhasil

embrio implanting

Adakah fibroid perlu dibuang sekiranya anda ingin hamil?

Kajian telah menunjukkan fibroid perlu dibuang sekiranya:

  • Intramural Fibroid bersaiz 5cm dan ke atas ataupun saiz rahim adalah lebih besar dari 12 minggu kehamilan. Terutamanya jika fibroid tersebut menyebabkan pengherotan rongga atau kaviti rahim.
  • Submucosal Fibroid kerana ianya boleh mengganggu proses implantasi dan boleh meninggikan risiko untuk mendapatkan keguguran jika hamil. Kebanyakan submucosal fibroid boleh dibuang dengan menggunakan pembedahan melalui ‘Hysteroscopy’.
Fibroid submucosal

Submucosal Fibroid yang dilihat melalui hysteroscopy

 

Apakah rawatan untuk fibroid?

Terdapat beberapa rawatan yang boleh diberikan untuk masalah fibroid. Setengah-tengah rawatan adalah masih baru dan pada peringkat penyelidikan intensif dan buat masa kini mungkin masih tidak sesuai lagi untuk wanita yang ingin hamil seperti ‘Uterine artery embolisation’ dan ‘High Intensity Focused Ultrasound’ kerana kita tidak mengetahui sama adanya ianya adalah selamat untuk dilalui oleh wanita yang masih ingin hamil.

a)Konservatif

Kaedah ini boleh digunakan sekiranya fibroid tersebut adalah bersaiz kecil dan tidak memberikan simptom.

b)Ubat hormon ‘GnRH Agonist’ seperti Zoladex atau Lucrin.

zoladex

Ubat hormon ini akan digunakan untuk memberhentikan haid untuk sementara waktu. Akan tetapi, ia hanyalah bersifat sementara dan fibroid selalunya akan membesar semula selepas ubat diberhentikan. Di samping ianya mempunyai beberapa kesan sampingan yang tidak diingini seperti simptom-simptom yang dialami oleh wanita yang putus haid ie menopaus seperti rasa panas dan tidak selesa (‘hot flushes’), kurang nafsu seksual atau libdo serta kekeringan pada faraj.

c)Pembedahan untuk membuang fibroid iaitu Miomektomi (‘Myomectomy)

Sekiranya saiz fibroid adalah besar, pembedahan mungkin akan disarankan oleh doktor. Pembedahan boleh dilakukan sama ada melalui pembedahan laparotomi ataupun laparoskopi. Pembedahan laparotomi memerlukan torehan besar di atas perut sama seperti pembedahan Caesarean manakala pembedahan laparoskopi hanya memerlukan beberapa tebukan kecil. Akan tetapi pembedahan laparoskopi memerlukan kepakaran teknikal yang tinggi agar pembedahan miomektomi itu dapat dilakukan dengan baik.

laparoscopy myomectomy

d)Uterine Artery Embolisation (UAE)

Ini adalah kaedah Radiologi yang akan dilakukan oleh pakar radiologis di mana partikel-partikel halus akan disuntik melalui tiub halus (‘catheter’) yang dimasukkan melalui saluran arteri femoral. Partikel tersebut akan menyebabkan saluran darah ‘uterine’ yang memberikan bekalan darah kepada fibroid menjadi tersumbat. Ini sekaligus akan mengurangkan aliran darah tersebut kepada fibroid tersebut yang kemudiannya menyebabkan sel-selnya mati dan fibroid itu mengecil serta mengecut. uae fibroid

e) ‘High Intensity Focused Ultrasound’ (HIFU)

Ini juga adalah kaedah radiologi yang menggunakan haba yang terhasil dari gelombang ultrasound yang memecahkan dan memusnahkan tisu-tisu fibroid.

HIFU

Rawatan untuk wanita yang mempunyai fibroid memerlukan rawatan individu. Ini bergantung kepada latar belakangnya seperti faktor umur, simptom, saiz dan lokasi fibroid serta sejarah fertiliti pesakit tersebut.

quotestaystrong