Blog Archives

Apakah anda sudah benar-benar bersedia untuk rawatan IVF anda?

“Dr Tasha, apakah persediaan yang perlu saya buat sebelum rawatan IVF”

Persoalan di atas kerap kali ditanyakan oleh pesakit Dr Tasha yang akan memulakan rawatan IVF mereka tidak lama lagi. Oleh itu, diharapkan post blog kali ini dapat mengulas serba sedikit apakah persediaan dari segi mental dan emosi yang perlu dibuat oleh pasangan yang akan menghadapi rawatan IVF mereka.

Bilakah saya perlu mula membuat persiapan untuk Rawatan IVF?

Exam

Ingatkah dulu sewaktu zaman persekolahan di mana ada peperiksaan penting yang perlu diduduki? Mungkin ramai yang sudah pun lupa yang sebenarnya anda sebenarnya telahpun membuat persiapan bersungguh-sungguh sebelum menduduki peperiksaan tersebut, lebih-lebih jika ianya adalah peperiksaan yang penting sehingga sanggup bersengkang mata menelaah buku. Persiapan yang mantap akan dibuat 3 – 6 bulan sebelum itu untuk memastikan anda benar-benar bersedia itu menghadapi detik-detik genting menduduki peperiksaan.

Ini samalah seperti rawatan IVF, pasangan TTC sebenarnya perlu membuat persediaan dari segi fizikal, mental dan juga kewangan agar dapat mengharungi rawatan IVF tersebut dengan baik. Memang dari pengalaman Dr Tasha ada juga pasangan yang tidak membuat persiapan yang bagus. Datang-datang terus nak buat IVF. Sebaik-baiknya jumpa pakar kesuburan 3 bulan ataupun sekurangnya 2 bulan sebelum rawatan IVF dimulakan agar persiapan boleh dibuat.

Kepentingan persiapan mental untuk melalui rawatan IVF

Di sini Dr Tasha ingin juga menekankan kepentingan persiapan mental untuk menghadapi IVF. Tidak dinafikan rawatan IVF ‘can be stressful’ – terpaksa kerap pergi klinik untuk dipantau perkembangan folikel, kena diperiksa melalui faraj, dicucuk setiap hari, mengalami simtom-simtom tekanan perasaan yang tidak stabil disebabkan kesan sampingan hormon serta kena pula membayar kos rawatan yang mahal. Akhirnya, tidak ada guaranti 100% anda akan hamil setelah melalui semua itu.

Pasangan-pasangan TTC hendaklah membuat persediaan macam seorang olahragawan ataupun ahli sukan yang akan melalui perlumbaan atau perlawanan penting. Mereka akan membuat ‘visualisation’ bagaimana mereka akan melalui perlumbaan tersebut. Apabila kita lihat atlet profesional bermain dengan prestasi cemerlang, ramai tidak menyedari persiapan mental yang mungkin telah dibuat agar kekal tenang dan meneruskan perjuangan mantap sehingga ketitisan terakhir. Terdapat banyak faktor penghalang yang tidak dapat dielakkan dan dijangkakan seperti cuaca.

Paling penting bagi pasangan TTC apakah yang akan mereka buat seandainya keputusan ‘pregnancy test’ bukanlah seperti yang diharapkan. Apakah yang mereka akan lakukan selepas itu. Mengalah ataupun membuat persediaan yang lebih baik serta meneruskan percubaan seterusnya?

Apakah peluang untuk hamil selepas gagal rawatan IVF?

Ramai wanita yang hamil hanya selepas menjalani rawatan IVF kedua ataupun ketiga mereka. Tetapi agak ramai juga pasangan TTC yang terlalu hampa selepas gagal rawatan IVF pertama mereka sehingga tidak dapat mengharungi langsung rawatan IVF seterus mereka walaupun mereka mampu dari segi kewangan untuk meneruskan rawatan mereka kerana tidak mampu menahan tekanan emosi sekiranya rawatan tersebut juga gagal.

Oleh itu, usahlah terlalu kecewa jika rawatan IVF pertama gagal. Adalah diharapkan masih ada lagi embrio yang dibekukan agar anda dapat membuat rawatan FET. Juga hendaklah berbincang dengan pakar IVF masing-masing dan melihat sama ada terdapat sebarang langkah yang boleh dibuat untuk meningkatkan kadar kejayaan IVF, teruskanlah rawatan sehingga berjaya.

                                 

Kadang-kala Dr Tasha mendapat pertanyaan sebegini, “Doktor, berapa peratuskah pesakit doktor yang membuat IVF berjaya hamil dan berapa pula baby yang telahpun lahir?” Masa mula-mula agak ‘taken aback’ back those questions tetapi sekarang Dr Tasha confident untuk menjawab. “Kalau betul-betul nak tahu, boleh pergi tanya kat our embriologis dalam IVF lab. Lab kami sendiri memang ‘kiasu’ dengan statistics success rate kami. Tiap-tiap hari embriologis kami duduk tekun mengisi dan menganalisis data untuk memastikan tiada trend yang membimbangkan. Boleh tengok pun the last few years success rate kami. Overall, Alhamdulillah success rate is good” akan tetapi pesakit tersebut hendaklah selain menuding jari kepada hanya doktor dan embriologis yang merawati untuk memastikan kejayaan IVF mereka patut bertanya pula kepada diri mereka sendiri. Apakah mereka sendiri benar-benar sudah membuat persediaan untuk memastikan mereka akan hamil? 

Ikuti media sosial Dr Natasha untuk dapatkan lebih banyak info.

Instagram
https://www.instagram.com/drnatashanor/?hl=en

Facebook
https://www.facebook.com/drnatashanor

Di ambang Raya 2016

Dr Tasha merasakan masa seolah-olah berlalu dengan begitu pantas.  Apa yang kita lakukan pada hari ini dengan sekelip mata akan menjadi sejarah kehidupan kita yang lampau. Detik-detik waktu yang sudah kehilangan. Pejam-jelik kita sekali lagi berdiri di Ambang Raya. Kini sudah tahun 2016.

Buat bekas pesakit-pesakit Dr Tasha yang kini sudah sampai ke penghujung perjalanan fertiliti mereka, Tahniah Dr Tasha ucapkan. Ramai juga pasangan yang telah mengutuskan email untuk memaklumkan kehadiran orang baru di dalam kehidupan mereka. Teringat pula Dr Tasha bila kali pertama Dr Tasha sendiri mendakap bayi kembar Dr Tasha. Dalam hati berkata, “Oh macam ni rupanya baby yang ditunggu-tunggu selama ini. Begitu lama menunggu mereka. Tapi it’s ok. They are finally here. Terima kasih Allah.”

raya2014withtwins

Hmm.. nampak baik-baik je si kembar ni

raya2014withtwins1

Realiti sebenar bila sessi bergambar

Bagi pasangan yang masih meniti perjalanan fertiliti mereka, usahlah putus asa. Hendaklah bersabar, cekalkan diri dan terus berusaha. In Sha Allah anda juga bakal menjadi ibu bapa dan berpeluang merasakan pengalaman manis buat kali pertama menatap dan mendakap bayi anda.

Diharapkan bagi yang masih dalam perjalanan TTC dan merancang untuk membuat rawatan IVF, datanglah ke Seminar IVF percuma kami di KL Fertility Centre. Para peserta yang menghadiri seminar tersebut layak untuk mendapatkan konsultasi percuma bersama Dr Tasha. Tempat duduk adalah terhad. Hendaklah booking secepat mungkin ya.

IVFJourneyJuly2016

Bagi pasangan yang buat kali pertama menyambut Raya tahun ini dengan bayi mereka tentulah sambutan Raya tahun ini adalah kenangan yang sangat manis. Bagi yang masih tidak berpeluang berbuat demikian dan masih menanti kehadiran bayi mereka, apabila ditanyakan bila nak menimang anak, jawablah dengan yakin, In Sha Allah jika diizinkan Allah tidak lama lagi.

Akhir kata, Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin buat semua pembaca blog tersayang!

Kad-Raya-2012-1

Dapatkan Buku ‘Catching My Baby Dust’ khusus buat pasangan TTC

Ramai pasangan TTC suka mendengar dan berkongsi pengalaman masing-masing semasa menghadapi ‘ups’ and ‘downs’ perjalanan fertiliti mereka. Dengan membaca bagaimana pasangan-pasangan lain menghadapi liku-liku perjalanan fertiliti mereka, adalah diharapkan agar ramai pasangan yang masih TTC dapat mempelajari ilmu dan tips berguna serta memperolehi kata-kata semangat untuk meneruskan perjalanan fertiliti mereka sendiri.

babydustbook

Dr Tasha dan rakan-rakan dari KL Fertility Centre telah mengumpulkan kisah benar TTC dari beberapa pasangan yang menghadapi pelbagai masalah kesuburan. Setiap pasangan menceritakan dari aspek mereka sendiri pengalaman pahit-manis yang terpaksa dilalui untuk mendapatkan zuriat yang diimpi-impikan. Buku ‘Catching My Baby Dust’ ini  boleh diperolehi dari kedai buku Borders dan MPH tidak lama lagi.

Setiap pasangan mempunyai masalah unik mereka yang tersendiri. Mungkin anda mempunyai masalah yang sama dengan salah satu dari pasangan tersebut. Ikutilah kisah benar pasangan-pasangan tersebut dan hayatilah rintangan serta cabaran yang terpaksa mereka atasi.

Dapatkanlah buku anda untuk membaca pengalaman pasangan TTC yang telah berjaya. Dr Tasha harapkan agar kisah-kisah tersebut dapat memberikan iktibar, mendorong dan memotivasikan serta menjadi inspirasi kepada setiap pasangan TTC.  Dr Tasha doakan agar lebih ramai lagi pasangan TTC akan hamil tidak lama lagi. In Sha Allah, you will then have you own story to tell to other TTCians.

‘Blowing some baby dust over to all you TTCians out there.  Enjoy reading the book written by TTCians dedicated especially for TTCians.’ 🙂

Rahim atau Telur yang Tua?

70yearoldwoman
sumber gambar: oldest.org

Baru-baru ini Dr Tasha terlihat gambar di dalam social media menunjukkan seorang wanita yang berumur 70an di India yang baru sahaja melahirkan anak pertamanya. Wanita tersebut dikatakan telah berjaya hamil setelah melakukan rawatan IVF buat kali ketiga. Mungkin wanita tersebut adalah wanita tertua di dunia yang telah berjaya melahirkan anak!

Masalah Rahim atau Telur yang tua di kalangan wanita berusia matang?

Mengikut statistik, wanita tertua yang hamil selepas rawatan IVF menggunakan telurnya sendiri berumur 47 tahun. Ini ialah kerana masalah utama di kalangan wanita berusia 40an ke atas ialah kualiti dan kuantiti telur yang rendah. Oleh itu, besar kemungkinan wanita yang berusia 50an yang telah berjaya hamil telah menggunakan telur yang telah diberikan oleh wanita yang lebih muda ie ‘egg donor’.

https://drnatashanorfertility.files.wordpress.com/2014/05/fertility-and-age-effect-on-egg.jpg
sumber rajah: newfeminism.co

Jika dilihat dari gambarajah di atas sebaik sahaja seseorang wanita mencecah umur 40 ke atas, kebanyakan dari telur yang terhasil dari kilang ovarinya adalah abnormal. Bagi wanita berumur 41-43 tahun 90% dari telurnya adalah abnormal. Oleh itu, implantasi dan kehamilan akan menurun dengan mendadak bagi wanita tersebut.

Akan tetapi, jika dilihat wanita yang sudah melangkau umur menopaus yang mampu melahirkan anak dari rahimnya membuktikan umur rahim bukanlah faktor utama menghalang wanita dari hamil. Pelbagai innovasi teknologi kini yang telah berjaya menjadikan ramai wanita yang berusia matang hamil seperti ‘egg donor’ dan pembekuan telur.

Bolehkah telur yang tua direjuvenasikan?

ivfrejuvenation
sumber: telegraph.co.uk

Baru-baru ini Dr Tasha terbaca mengenai penemuan saintifik yang dikatakan boleh membantu ‘rejuvenasi’ telur-telur di dalam kilang ovari untuk membantu terutamanya wanita yang mempunyai masalah kualiti atau kuantiti yang rendah hamil. Pada waktu ini, ia hanyalah pada peringkat penyelidikan dan terdapat ramai pihak yang masih berasa skeptikal sama ada rawatan tersebut berkesan ataupun tidak.

Usah tangguhkan rawatan kesuburan yang berkesan

Bagi wanita beragama Islam, ‘donor eggs’ ini adalah diharamkan. Oleh itu, Dr Tasha sarankan semua wanita bukan sahaja yang beragama Islam agar tidak melengah-lengah waktu untuk menjadi seorang ibu. Memang tidak dinafikan dilema seorang wanita moden antara mengejar kerjaya atau membina keluarga. Bagi yang menghadapi masalah kesuburan, berikhtiarlah agar dapat cepat hamil.Kadar kejayaan rawatan kesuburan seperti IUI dan IVF adalah jauh lebih tinggi di kalangan wanita yang berusia lebih muda berbanding wanita yang sudah berumur ‘late 30s’ ataupun 40an.

Dr Tasha kerap berasa kesal sekiranya berjumpa dengan pasangan yang sudahpun berkahwin lama tetapi secara sengaja ataupun tidak sengaja telah menangguhkan rawatan kesuburan sehinggalah umur pasangan wanitanya adalah lebih matang kerana tahu kadar kejayaan rawatan IVF mereka akan jatuh mendadak hanya kerana umur wanita tersebut. Tidak disangkal juga agak ramai juga wanita yang berusia matang telah berjaya hamil ‘despite all odds’ setelah menjalani rawatan IVF mereka, terdetik dalam hati Dr Tasha, sudah rezeki mereka. Alhamdulillah!

Ikuti media sosial Dr Natasha untuk dapatkan lebih banyak info.

Instagram
https://www.instagram.com/drnatashanor/?hl=en

Facebook
https://www.facebook.com/drnatashanor

Tips untuk membuat Persediaan bagi rawatan IVF anda

Seminar ‘Perjalanan IVF Kami’ telah berjaya dijalankan pada 23 April 2016 yang lalu. Akan tetapi, kerana terlalu ramai pasangan yang ingin hadir dan tempat duduk yang terhad buat hari tersebut, beberapa pasangan tidak dapat pihak kami terima.

Untuk tidak menghampakan pasangan-pasangan yang tidak dapat menghadiri Seminar tersebut, pihak kami ingin mengadakan seminar berikut pada 14 May 2016. Sekali lagi, tempat duduk adalah terhad. Buat masa kini kami hanya akan menerima 10 pasangan sahaja. Ianya adalah percuma.

Topik yang akan dibincangkan:

  1. How to prepare for your IVF
  2. Male infertility

Sekali lagi, bagi pasangan yang ingin menghadiri seminar tersebut, sila book tempat anda secepat mungkin dengan menelefon KL Fertility Centre di 0320933500 ataupun email maykew@klfertility.com. Seminar tersebut adalah sangat sesuai bagi pasangan yang telah bersedia untuk membuat rawatan IVF dan ingin mendapatkan lebih maklumat mengenai persiapan untuk mendapatkan kadar kejayaan yang lebih tinggi.

Seminar ‘Perjalanan IVF Kami’ pada 23 April 2016

Bagi pasangan yang ingin mendapatkan maklumat untuk rawatan IVF terutamanya yang bercadang untuk membuat rawatan IVF mereka tidak lama lagi dialu-alukan untuk datang menyertai program tersebut. Ianya adalah PERCUMA. Tempat duduk adalah terhad. Oleh itu, jika ingin datang hendaklah menempah tempat duduk seawal mungkin agar tidak kecewa kelak. Ceramah akan diberikan dalam Bahasa Melayu oleh Dr Tasha sendiri. Di samping pakar embriologist dan nurse dari KL Fertility Centre serta pakar TCM (Tradisional Chinese Medicine) juga turut memberikan informasi mengenai akupuntur dan rawatan Alternatif Cina.

Antara topik-topik menarik yang dibincangkan:

  • Apakah IVF dan kenapa anda mungkin memerlukan IVF
  • 10 tips untuk meningkatkan kadar kejayaan IVF
  • Masalah Fertiliti di kalangan kaum lelaki
  • Apakah yang berlaku di dalam makmal IVF
  • Bagaimanakah Akupuntur dan rawatan tradisional China dapat membantu pasangan yang melalui rawatan IVF

Para peserta seminar tersebut akan mendapatkan beberapa insentif menarik terutama bagi yang akan membuat rawatan IVF.

IVF Journey April 2016

Jumpa anda di sana.

 

Adakah stress penyebab anda masih belum hamil?

“Doktor saya sentiasa merasa cepat stress di tempat kerja malah kadang-kala di rumah. Tambahan pula sudah 1 tahun mencuba untuk hamil tetapi tidak berjaya. Adakah stress penyebab saya susah hamil?”

Bagaimanakah stress boleh menyebabkan masalah ketidaksuburan?

Apabila seseorang mengalami tekanan terutamanya stress yang tinggi dan berpanjangan ini akan menyebabkan hormon tertentu dirembeskan ke dalam darah seperti adrenalin, cortisol dan catecholamines. Hormon-hormon tersebut akan mengganggu pengeluaran hormon GnRH (‘gonadotrophin releasing hormone’) yang berfungsi untuk rembesan hormon FSH (‘Follicle Stimulating hormone’) dan LH (Luteinising Hormone’) yang bertindak ke atas ovari (di dalam wanita) dan testis (di dalam lelaki) untuk pengeluaran hormon estrogen dan adrogen. Kedua-dua hormon ini penting untuk fungsi sistem reproduktif yang baik. Ketidakseimbangan hormon tersebut boleh menganggu ovulasi dan libido seseorang. Kebanyakan individu yang sentiasa mengalami tekanan tinggi kerap kali keletihan dan mempunyai gaya hidup yang tidak sihat.

Adakah stress menjadi punca masalah kesuburan? Fakta atau mitos?

Kenyataan tersebut di atas hanyalah benar ‘to a certain extent’. Benar stress yang ‘sangat tinggi’ dan berpanjangan boleh menyebabkan masalah kesuburan di dalam satu pasangan. Akan tetapi, kerap kali didapati punca-punca lain seperti saluran peranakan tersumbat atau masalah sperma juga menyumbang masalah kesuburan. Oleh itu, pasangan yang mengalami kesukaran untuk hamil masih perlu berjumpa dengan doktor untuk memastikan tiada lagi punca masalah kesuburan dan tidak hanya menyalahkan stress semata-mata. Usahlah menunggu terlalu lama untuk merujuk kepada doktor khususnya yang arif dalam masalah fertiliti atau kesuburan.

Stress mempunyai impak yang berlainan  kepada setiap individu. Setengah-tengah wanita mungkin mendapati kitaran haid mereka menjadi tidak teratur atau kurang nafsu seks. Bagi pasangan yang melalui rawatan IVF tidak dinafikan akan melalui tekanan emosi yang tinggi. Memang agak sukar dan mustahil jika tidak mengalami perasaan stress langsung sepanjang rawatan IVF!

Satu kajian meta-analisis yang telah dilakukan oleh Universiti Cardiff School of Psychology telah mendapati wanita yang mengalami stress, rungsing atau murung tidak akan memberikan impak kepada kadar kejayaaan IVF mereka. Wanita yang dikatakan mempunyai stress yang tinggi mempunyai peluang yang sama untuk hamil. (1)

Cari penyelesaian yang sesuai untuk anda bagi mengurangkan ‘stress level’ anda

Pada pendapat Dr Tasha, amat sukar untuk menilai tahap stress seseorang dan impak ke atas dirinya dan pasangan mereka. Tidak dinafikan stress boleh memberikan kesan yang negatif kepada tubuh badan dan emosi seseorang. Akan tetapi agak sukar atau mustahil untuk menyingkirkan kesemua stress sekaligus di dalam kehidupan seharian kita. Mungkin sekiranya anda terbaring sepanjang hari barulah tidak terasa stress atau sebaliknya akan berlaku.

Oleh itu, pendekatan yang terbaik mungkin ialah dengan mengfokus apakah perkara atau situasi yang membuatkan anda stress dan cari cara terbaik untuk menangani atau mengurangkan stress tersebut. Lain orang lain caranya. Carilah jalan penyelesaian yang dirasakan terbaik untuk anda sendiri.

Bagi yang menganut Agama Islam atau lain-lain agama, doa adalah satu cara yang amat baik untuk mengurangkan stress. Walaupun begitu, kita mesti berikhtiar dan cari jalan penyelesaian untuk setiap masalah yang dihadapi.

Ikuti media sosial Dr Natasha untuk dapatkan lebih banyak info.

Instagram
https://www.instagram.com/drnatashanor/?hl=en

Facebook
https://www.facebook.com/drnatashanor

References:

  1. Emotional distress in infertile and failure of assisted reproductive technologies: meta-analysis of prospective psychosocial studies. J Boivin, E Griffiths, C A Venetis. BMJ (2011); 342:d223

Dilema wanita moden kini: Antara membina kerjaya atau keluarga.

Menjadi seorang wanita di dalam kehidupan zaman serba moden ini bukanlah mudah. Pelbagai cabaran dan rintangan perlu ditangani. Ini termasuklah dilema yang wanita moden yang dihadapi iaitu memilih antara membina kerjaya ataupun keluarga. Agak sukar untuk mengimbangi tanggungjawab sewaktu mula-mula memulakan karier masing-masing dan diwaktu sama memainkan peranan sebagai seorang wanita yang bergelar isteri atau ibu. Disebabkan ini, ramai wanita telah memilih karier dahulu.

Impak negatif ketidaksuburan disebabkan penangguhan bergelar seorang ibu

Menurut kajian Jabatan Perangkaan Malaysia dari tahun 1963 sehingga 2014 jumlah kadar kesuburan di kalangan pasangan Malaysia telah semakin menurun daripada 6.1 kepada 2.1. Walaupun ianya masih belum ke paras drastik seperti negara Hong Kong, Korea dan Singapura, namun penurunan ini sudah tentunya akan memberikan impak yang mendalam pada masa hadapan dari segi sosial dan ekonomi. Salah satu faktor utama yang telah dikenalpasti kenapakah situasi ini berlaku adalah disebabkan wanita memilih untuk menangguhkan perkahwinan untuk membina kerjaya masing-masing terlebih dahulu. Di samping itu, terdapat sejumlah besar wanita yang sudah berkahwin pula tidak mahu hamil dengan segera atas alasan kesibukan karier, ketidakstabilan kewangan serta ingin membeli keperluan lain seperti rumah dan kereta.

Wanita tidak boleh lari dari ‘biological clock’ mereka

Wanita secara semulajadinya mempunyai ‘biological clock’. Kita tidak boleh lari dari hakikat ini. Wanita telah dilahirkan dengan semua telur di dalam ovari kita. Sewaktu lahir terdapat 1-2 juta telur di dalam ovarinya yang akan melalui proses ‘atresia’ di mana telur tersebut mengecut dan diserap oleh badan. Apabila baligh, hanya akan tinggal 400,000 telur. Akan tetapi tidak kesemua telur tersebut akan menjadi matang. Pada akhirnya, sebanyak 400 biji telur sahaja yang akan mematang dan melalui proses ovulasi sepanjang hayat reproduktif seseorang wanita!

Apakah Peluang untuk hamil secara ‘natural’ mengikut umur wanita untuk setiap bulan?

Umur       20an           20-25%

                 30an             15%

                  ≥35              10%

                  ≥40                5%

                  ≥45                 1%

Oleh itu, masalah kesuburan akan meningkat semakin meningkatkan umur seseorang wanita tersebut. Ini disebabkan oleh penurunan kualiti dan kuantiti telur di dalam kilang ovarinya. Ketidaksuburan akan mengakibatkan lebih ramai wanita memerlukan rawatan kesuburan yang memakan perbelanjaan yang mahal.

Temuramah dengan Elaine Daly di Bella NTV7 pada 19 Oktober 2015 yang lalu

Membuat perancangan teliti untuk masa hadapan

Setiap wanita perlu meneliti dan membuat keputusan mengenai pilihan di dalam kehidupannya. Kita kadang-kala tidak mampu menggapai semuanya pada waktu yang sama. Ada kalanya, pengorbanan terpaksa dilakukan terlebih dahulu untuk apa yang dirasakan penting. Wanita perlu prihatin akan tahap kesuburannya yang akan mula menurun bermula dari umur awal 30an dan mungkin ketara selepas umur 35 tahun. Menjadi seorang ibu dan juga wanita bekerjaya tidaklah mudah. Setiap wanita mempunyai kehendak dan ekpektasi yang berlainan. Mungkin bukan semua wanita mempunyai naluri kuat yang inginkan anak dan menjadi seorang ibu. Akan tetapi, wanita perlu membuat perancangan teliti pada waktu muda untuk masa hadapan dan tidak menyesal kelak di kemudian hari disebabkan oleh kejahilan mengenai ‘biological clock’ mereka.

Ikuti post blog seterusnya:

Bolehkah wanita memberhentikan ‘biological clock’ mereka?

Ikuti media sosial Dr Natasha untuk dapatkan lebih banyak info.

Instagram
https://www.instagram.com/drnatashanor/?hl=en

Facebook
https://www.facebook.com/drnatashanor

Seminar IVF Journey 24 Jan 2015

Bagi semua pasangan TTC, KL Fertility Centre akan mengadakan Seminar IVF pada 24 Januari 2015. Bagi pasangan yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut lagi mengenai prosedur IVF ini digalakkan untuk menghadiri seminar percuma ini. Pihak KL Fertility Centre juga akan memberikan diskaun istimewa bagi IVF pakej bagi mereka yang mengambil keputusan untuk meneruskan rawatan IVF mereka. Seminar ini akan dijalankan di dalam Bahasa Inggeris dan diberikan oleh Dr Tasha dan Dr Helena. Sekiranya ada permintaan tinggi untuk mengadakan seminar tersebut di dalam Bahasa Melayu, ianya boleh dilakukan. Permintaan ini boleh diajukan kepada email Dr Tasha drnatashanor@gmail.com.

Seminar IVF Journey

Tarikh: 24th Januari 2015

Masa: 0930 – 1230pm

Tempat: Conference Room, 3rd Floor, KLSMC, Wisma Perintis, 47, Jln Dungun, Bukit Damansara,50490, KL

Perlu membuat booking untuk mendapatkan tempat dengan menelefon 0320933500 atau email event@klfertility.com

Our-Journey-MSD-14-Jan-15-front

ivfjourney2