Blog Archives

Selamat Tahun Baru 2018! Adakah impian anda untuk menjadi seorang ibu akan tercapai pada tahun ini?

Selamat Tahun Baru 2018. Masa sentiasa bergerak pantas, tanpa disedari tahun berlalu menggamit tiba meninggalkan 2017 sebagai memori. Tahun ini juga menjadi satu titik sejarah buat Dr Tasha kerana kembar Dr Tasha mengorak langkah memulakan Darjah Satu pada tahun ini. Setiap hari tidak berlalu pergi tanpa Dr Tasha berasa amat bersyukur dengan kehadiran mereka berdua dalam hidup ini. Life would never be the same. Dan hampir setiap hari for the last 1 year juga mereka mengucup perut Dr Tasha meminta-minta dan berdoa untuk diberikan seorang lagi adik buat teman baru. Never ending story…. 🙂 At least, Dr Tasha tidak berasa lagi tertekan emosi seperti dulu-dulu.

Buat pasangan yang sudahpun melahirkan dengan selamat zuriat mereka dan sekarang mengetahui apakah erti menjadi seorang ibu dan ayah, Tahniah Dr Tasha ucapkan. Bagi pasangan yang agak ramai tahun ini menerima berita gembira kehamilan mereka setelah menerima rawatan kesuburan mereka. Alhamdulillah dan doa Dr Tasha agar bayi yang dikandungkan selamat dilahirkan. Buat pasangan yang masih mengorak langkah dalam perjalanan TTC, be positive and keep going. In Sha Allah tahun 2018 ramai lagi doa wanita TTC akan termakbul agar menjadi ibu.

Pada 20 Januari ini pihak KL Fertility Centre akan mengadakan seminar pertama untuk tahun 2018

Tempat:

KL Fertility Centre

LOT LG 30, DC Mall, No 6, Jln Damanlela, Bukit Damansara, 50490, KL

Tarikh:

20 Januari 2018

Waktu 2 – 3pm

Topik seminar:  IVFKU

Antara isu-isu yang akan dibincangkan:

  • Apakah program IVFku
  • Siapakah bersesuaian untuk melakukan program IVFku
  • Apakah kos yang terlibat apabila membuat IVF
  • Kadar kejayaan rawatan IVF

Seminar akan diberikan oleh Dr Natasha Nor dalam bahasa Bahasa Melayu

Ianya adalah percuma, tetapi tempat duduk adalah terhad. Anda perlu membuat tempahan tempat duduk di KL Fertility dengan menelefon Puan Nurul di 0327804288

Diharapkan kita akan berjumpa di sana. Usahlah menangguh waktu, mulakan langkah agar impian anda akan tercapai tahun 2018 ini.

 

 

Di ambang Raya 2016

Dr Tasha merasakan masa seolah-olah berlalu dengan begitu pantas.  Apa yang kita lakukan pada hari ini dengan sekelip mata akan menjadi sejarah kehidupan kita yang lampau. Detik-detik waktu yang sudah kehilangan. Pejam-jelik kita sekali lagi berdiri di Ambang Raya. Kini sudah tahun 2016.

Buat bekas pesakit-pesakit Dr Tasha yang kini sudah sampai ke penghujung perjalanan fertiliti mereka, Tahniah Dr Tasha ucapkan. Ramai juga pasangan yang telah mengutuskan email untuk memaklumkan kehadiran orang baru di dalam kehidupan mereka. Teringat pula Dr Tasha bila kali pertama Dr Tasha sendiri mendakap bayi kembar Dr Tasha. Dalam hati berkata, “Oh macam ni rupanya baby yang ditunggu-tunggu selama ini. Begitu lama menunggu mereka. Tapi it’s ok. They are finally here. Terima kasih Allah.”

raya2014withtwins

Hmm.. nampak baik-baik je si kembar ni

raya2014withtwins1

Realiti sebenar bila sessi bergambar

Bagi pasangan yang masih meniti perjalanan fertiliti mereka, usahlah putus asa. Hendaklah bersabar, cekalkan diri dan terus berusaha. In Sha Allah anda juga bakal menjadi ibu bapa dan berpeluang merasakan pengalaman manis buat kali pertama menatap dan mendakap bayi anda.

Diharapkan bagi yang masih dalam perjalanan TTC dan merancang untuk membuat rawatan IVF, datanglah ke Seminar IVF percuma kami di KL Fertility Centre. Para peserta yang menghadiri seminar tersebut layak untuk mendapatkan konsultasi percuma bersama Dr Tasha. Tempat duduk adalah terhad. Hendaklah booking secepat mungkin ya.

IVFJourneyJuly2016

Bagi pasangan yang buat kali pertama menyambut Raya tahun ini dengan bayi mereka tentulah sambutan Raya tahun ini adalah kenangan yang sangat manis. Bagi yang masih tidak berpeluang berbuat demikian dan masih menanti kehadiran bayi mereka, apabila ditanyakan bila nak menimang anak, jawablah dengan yakin, In Sha Allah jika diizinkan Allah tidak lama lagi.

Akhir kata, Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin buat semua pembaca blog tersayang!

Kad-Raya-2012-1

Tips untuk membuat Persediaan bagi rawatan IVF anda

Seminar ‘Perjalanan IVF Kami’ telah berjaya dijalankan pada 23 April 2016 yang lalu. Akan tetapi, kerana terlalu ramai pasangan yang ingin hadir dan tempat duduk yang terhad buat hari tersebut, beberapa pasangan tidak dapat pihak kami terima.

IVFpresentation

Untuk tidak menghampakan pasangan-pasangan yang tidak dapat menghadiri Seminar tersebut, pihak kami ingin mengadakan seminar berikut pada 14 May 2016. Sekali lagi, tempat duduk adalah terhad. Buat masa kini kami hanya akan menerima 10 pasangan sahaja. Ianya adalah percuma.

Topik yang akan dibincangkan:

  1. How to prepare for your IVF
  2. Male infertility

Sekali lagi, bagi pasangan yang ingin menghadiri seminar tersebut, sila book tempat anda secepat mungkin dengan menelefon KL Fertility Centre di 0320933500 ataupun email maykew@klfertility.com. Seminar tersebut adalah sangat sesuai bagi pasangan yang telah bersedia untuk membuat rawatan IVF dan ingin mendapatkan lebih maklumat mengenai persiapan untuk mendapatkan kadar kejayaan yang lebih tinggi.

 

 

 

Salam dari Ho Chi Minh! Pengajaran yang dipelajari…

ho chi minh city

Dr Tasha berpeluang untuk mengembara ke Ho Chi Minh pada bulan lepas. Lawatan ini sebenarnya adalah untuk mengetahui dan mempelajari dengan lebih lanjut mengenai rawatan IVF yang dilakukan di sana. Adalah agak mengejutkan apabila diberitahu sebenarnya pusat IVF tersebut melakukan sebanyak 2000 kes IVF cycle pada tahun lepas dan kebanyakan pesakitnya adalah pasangan tempatan. Jika dibandingkan dengan Malaysia yang jauh lebih maju dan rata-ratanya mempunyai penduduk yang berpendapatan lebih tinggi, jumlah kes IVF untuk seluruh negara mungkin hanya mencecah 5000 kes sahaja setahun.

Kos rawatan IVF adalah di dalam anggaran USD2000-3000. Bukanlah murah juga jika mengambil kira apakah pendapatan yang diperolehi oleh warga tempatan.  Timbul persoalan di dalam kepala, “Bagaimanakah pasangan tempatan yang rata-ratanya mempunyai pendapatan yang agak rendah boleh mampu membiayai kos rawatan IVF tersebut?”

Persoalan terjawab apabila diberitahu, sebenarnya mentaliti penduduk tempatan di sana adalah lain. Pasangan yang berkahwin mempunyai prioriti untuk membina keluarga mereka dengan mempunyai zuriat. Kebanyakan pasangan apabila sudah TTC satu tahun, sudahpun sibuk-sibuk berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada terdapat sebarang masalah yang menghindari mereka dari hamil. Segala ikhtiar akan dilakukan jika mereka memerlukan rawatan kesuburan. Ini termasuklah terutamanya jika melibatkan pembayaran kos tinggi untuk rawatan tersebut. Kadang-kala ahli keluarga lain juga turut membantu mengumpulkan dana yang diperlukan bagi membiayai kos rawatan IVF.

Pengajaran dari bandar Ho Chi Minh

Pasangan TTC perlu menetapkan prioriti mereka. Adakah mempunyai anak adalah penting bagi mereka? Sekiranya jawapannya adalah ya, apakah yang perlu dilakukan untuk meningkatkan peluang untuk hamil? Apakah kos perbelanjaan rawatan kesuburan? Ini mungkin juga memerlukan mereka meneliti semula belanjawan keluarga mereka termasuklah perbelanjaan hari dan simpanan mereka. Agak kerap kali juga berjumpa dengan pasangan yang sebenarnya memerlukan rawatan IVF tetapi berkira-kira mengenai kos perbelanjaan rawatan kesuburan serta berkata tidak ‘mampu’ tetapi masih mampu pergi bercuti-cuti ke sana ke mari pula atau ‘bershopping’ barang-barang yang sebenarnya tidak diperlukan. Kalau mengharapkan subsidi dari kerajaan mungkin terpaksa menunggu agak lama. Tanpa disedari hari demi hari, umur wanita tersebut akan meningkat. Ini sekaligus boleh menurunkan peluang untuk kehamilan.

Terdetik di hati Dr Tasha, kalau ini tak mampu, mampukah mereka membiayai kos perubatan untuk bersalin ataupun penjagaan anak-anak mereka kelak. Bayar untuk lampin , susu dan perbelanjaan sekolah untuk anak-anak? Ini semuanya bukan murah.

Sebagai contohnya, susu tin di bawah mungkin hanya bertahan untuk beberapa hari sahaja. Cuba tengok, kadang-kala tin-tin susu ini dikunci di dalam kabinet di kedai-kedai atau diletakkan tag kerana takut dicuri.

susutin

Oleh itu, bagi pasangan yang sedang TTC perlulah membuat persiapan untuk menerima kehadiran ‘ahli baru’ di dalam keluarga. In Sha Allah, dengan ikhtiar dan berbekalkan doa, impian untuk mendapatkan zuriat akan tercapai. Bagi kaum wanita pula, usahlah berlengah-lengah kerana takut faktor usia yang matang menyebabkan tahap kesuburan menjadi lebih menurun. Andai sang suami kata tiada duit, usahlah berdiam diri dan berpeluk tubuh, berusahalah untuk mencari rezeki sendiri. Akhir sekali, perlu beringat, menjadi seorang ibu atau ayah sebenarnya adalah tanggungjawab yang besar dan memerlukan pengorbanan.

“Yes, money is not everything but it is still very important to make some things happen”.

quote priority

IVFKU – IVF pada kos yang berpatutan

‘Cost-barrier’ mengurangkan akses rawatan IVF kepada ramai pasangan yang menghadapi masalah kesuburan

Kos perbelanjaan untuk rawatan IVF yang mahal kerapkali menyebabkan ramai pasangan tidak mampu dan terpaksa menangguhkan rawatan tersebut atau mengetepikannya sama sekali. Ini sekaligus mengurangkan peluang pasangan ini untuk membina keluarga dari baka mereka sendiri. Penangguhan untuk menabung wang mencukupi kerapkali mengambil masa yang lama dan tanpa disedari tahun bersilih ganti, umur pasangan wanita tersebut juga meningkat. Kajian telah membuktikan yang umur wanita adalah faktor utama yang akan menentukan kadar kejayaan IVF. Sukses IVF akan menurun dengan mendadak selepas wanita berumur 35 tahun.

logo-ivfku

Bagaimanakah caranya untuk mencapai kos IVF yang berpatutan?

Kos IVF yang lebih berpatutan bertujuan agar lebih ramai pasangan yang memerlukannya dapat melalui rawatan tersebut. Persoalan ini sebenarnya sudah lama diperdebatkan dan pelbagai usaha telah dilakukan terutamanya para doktor di negara yang sedang membangun. Harga IVF yang lebih ideal, praktikal dan ‘accessible’ diperlukan.

IVFKU – ke arah IVF yang ringkas, berkesan dan pada kos yang berpatutan

NEEDLE1Program IVFKU adalah diharapkan dapat memberi peluang untuk pasangan-pasangan Malaysia peluang untuk menjalani rawatan IVF pada kos yang berpatutan. Untuk mendapatkan maklumat selanjutnya. KLIK DI SINI.

Salah satu cara mengurangkan kos IVF ialah dengan mengurangkan kos ubat-ubatan yang digunakan semasa IVF. IVF yang ‘low intensity’ ini menggunakan regimen IVF yang khusus di mana penggunaan ubat-ubatan rangsangan dalam bentuk suntikan dikurangkan. Oleh itu, pembentukan nombor telur yang dapat dikutip semasa ‘oocyte retrieval’ adalah dalam kuantiti yang kecil tapi berkualiti elok. Ini dapat memberikan mereka embrio terbaik agar dapat memberikan mereka peluang cerah untuk membina keluarga mereka sendiri. Pengurangan kos IVF juga disebabkan oleh pemantauan imbasan scan yang kurang intensif diperlukan dan juga pengambilan ujian-ujian darah.

Di samping mempunyai regimen yang lebih mudah dan ringkas, low-intensity IVF ini mempunyai kesan sampingan dari ubat-ubatan yang lebih berkurangan dari IVF konventional. Risiko seperti ovarian hyperstimulation syndrome (OHSS) tidak ada sama sekali. Boleh dikatakan regimen IVF ini adalah lebih ‘patient friendly’. Oleh itu, memang tidak hairan sekiranya kajian saintifik telah menunjukkan yang kadar ‘drop-out’ setelah IVF untuk regimen ini adalah jauh lebih rendah berbanding dengan konventional IVF.

Kejayaan Low-Intensity IVF

Satu faktor penting mungkin bermain-main di minda ialah adakah regimen IVF yang ‘low intensity’ ini mempunyai kadar kejayaan yang tinggi? Beberapa kajian telah menunjukkan keputusan yang memberansangkan. (1)

Faktor lain yang perlu diberikan perhatian ialah kerana ianya ‘low intensity’ yang bertujuan untuk mengutip kuantiti telur yang lebih kurang tetapi bermutu baik, ada kemungkinan peratus kejayaan adalah jauh lebih baik di golongan wanita lebih muda. Kemungkinan juga, bagi yang lebih berumur terpaksa melalui beberapa kali ‘low intensity’ IVF sebelum beroleh kejayaan.

Akan tetapi, setengah-setengah klinik yang menggunakan regimen IVF ini sebaliknya mengesyorkannya kepada pesakit mereka yang lebih berumur dan mendapati keputusan rawatan IVF regimen tersebut lebih sesuai, mudah dan mempunyai kadar IVF yang bagus untuk mereka yang berumur. Mereka mendapati bagi wanita yang sudah berumur dan telah menjalani IVF konventional tetapi gagal disebabkan mutu embrio yang berkurangan, regimen IVF ‘low intensity’ yang memberikan rangsangan ovari yang lebih ‘gentle’ dan ‘milder’ ini sebaliknya dapat menghasilkan embrio yang lebih bermutu baik.

Adalah diharapkan regimen low-intensity IVF yang lebih mudah, ‘patient-friendly’ dan pada kos yang berpatutan ini dapat memberikan peluang kepada lebih ramai lagi pasangan untuk mencapai impian mereka untuk menjadi ibu bapa akhirnya.

Untuk membaca dengan lebih lanjut:

https://drnatashanorfertility.com/info-asas/kuiz-adakah-saya-sesuai-untuk-program-ivfku/

Rujukan:

1. Daniel Bodri, Satochi Kawachiya, Michael De Brucker. Cumulative success rates following mild IVF in unselected infertile patients: A 3-year single center cohort study. Reproductive Biomedicine Online 2014;28: 572-581

logo-ivfku

Kenapakah kos IVF mahal?

money3

Kebanyakan pasangan yang menghadapi masalah kesuburan berpendapat bahawa rawatan IVF adalah mahal. Ini menyebabkan ramai antara pasangan yang tidak mampu membiayai harga kos IVF.  Tambahan pula, rawatan IVF juga bukanlah 100% yang akan berjaya. Ini menyebabkan ramai pasangan yang terpaksa menolak rawatan IVF, walaupun pada hakikatnya rawatan inilah yang akan memberikan mereka peluang yang terbaik untuk menjadi ibu dan bapa.

Secara amnya, kos IVF di mana-mana hospital atau pusat fertiliti adalah mahal. Secara puratanya harga keseluruhan IVF adalah dalam anggaran RM5,000 – RM20,000. Ini menyebabkan setengah-tengah pasangan tidak mampu untuk melakukan rawatan tersebut dan terpaksa mengumpul duit terlebih dahulu. Kadang-kala mereka mengambil masa yang agak lama untuk mengumpulkan wang tersebut. Tanpa disedari, semakin lama umur pasangan wanita itu juga akan meningkat. Umur wanita adalah salah satu faktor penting yang menyumbang kepada kejayaan rawatan IVF.   Di samping itu, duit untuk rawatan kesuburan perlu dikaut dari poket sendiri dan tidak dapat di’claim’ dari insurans kesihatan ataupun menggunakan ‘guarantee letter’ bagi yang bekerja dengan kerajaan. Buat masa ini, duit EPF juga tidak boleh digunakan untuk membayar kos perbelanjaan untuk rawatan kesuburan.

injection1

Kenapakah kos IVF mahal?

a) Kos ubat-ubatan yang terlibat di dalam rawatan IVF

  • Ubat-ubatan yang digunakan unyuk meransangkan telur adalah dalam bentuk suntikan yang perlu diberikan setiap hari. Kebanyakan adalah sensitif kepada haba dan tidak tahan lama.
  • Ubat-ubatan ini adalah diimpot dari luar negara
  • Ubat-ubatan juga diperlukan selepas ’embrio transfer’ untuk menguatkan rahim

logo-ivfku

b) Rawatan IVF memerlukan pemantauan yang teliti semasa rangsangan telur dan prosedur-prosedur perlu dilakukan 

  • Imbasan scan kerap perlu dilakukan untuk memantau pembentukan folikel-folikel di dalam telur
  • Suntikan ubat-ubatan ubat rangsangan oleh jururawat kadang-kala perlu dibuat
  • Prosedur pengambilan telur dilakukan di dalam dewan bedah dan kadang kala memerlukan bantu pakar bius
  • Prosedur pemindahan telur

IVF2

c) Kos Makmal IVF

  • Peralatan yang diperlukan di dalam makmal IVF adalah penting bagi memastikan embrio yang terhasil berkualiti tinggi. Ini memerlukan teknologi yang canggih dan mahal.
  • Peralatan yang kerap digunakan juga adalah ‘pakai buang’ bagi setiap pesakit untuk memastikan tiada kontaminasi berlaku.
  • Bahan media yang diperlukan adalah diimport dan tidak tahan lama.
  • Pembekuan embrio juga memerlukan penyelenggaraan makmal yang ketat

d) Kepakaran dari pakar perubatan dan embriologis

  • Kepakaran dan pengalaman khusus dalam bidang kesuburan diperlukan dan ini mengambil masa yang panjang dan kos yang tinggi
  • Pelaburan tenaga sumber manusia penting bagi memastikan kadar kejayaan sesuatu pusat fertiliti sentiasa berada di tahap yang tinggi

APAKAH PENDAPAT PEMBACA TENTANG HARGA IVF YANG BERPATUTAN?

In Vitro-fertilisation (IVF)

ivf3

IVF juga dikenali sebagai rawatan bayi tabung uji. Ia adalah rawatan fertiliti di mana telur dipersenyawakan oleh sperma di dalam tabung uji. Rawatan IVF ini adalah sesuai untuk pasangan berikut:

  • Wanita yang mempunyai kedua-dua belah saluran peranakannya yang tersumbat
  • Wanita yang berumur lebih dari 35 tahun dan sudah mengalami masalah kemandulan lebih dari 5 tahun
  • Pasangan yang menghidapi masalah ‘unexplained infertility’
  • Lelaki yang menghidapi masalah sperma yang teruk sama ada dari segi bilangan, pergerakan atau kualitinya
  • Wanita yang menghidapi masalah endometriosis yang teruk
  • Pasangan yang telah menjalani rawatan IUI beberapa kali tetapi masih gagal untuk hamil

Peratusan kejayaan untuk hamil dengan menggunakan rawatan IVF bergantung kepada beberapa faktor seperti umur pasangan wanita, qualiti telur atau sperma dan kaedah rawatan, secara keseluruhannya ialah 30-50%.

Prosedur IVF adalah lebih rumit dan melibatkan beberapa prosedur seperti di bawah:

  • Pasangan wanita akan mula menerima beberapa suntikan hormone selalunya hari kedua haid setiap hari (ini terpulang kepada regimen IVF yang digunakan). Tujuan suntikan hormon ini ialah untuk merangsang kilang telur untuk menghasilkan lebihan folikel.
  • Imbasan scan akan dilakukan beberapa kali untuk memantau folikel. Dos hormon akan dinaikkan atau dikurangkan bergantung kepada respon folikel.
  • Sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang teratur (‘28 – 30’ day cycle), folikel selalunya akan matang hari ke 12-14 haid dan prosedur ‘oocyte retrieval’ (OR) akan dilakukan seperti yang ditunjukkan di dalam gambar di bawah.IVF1
  • Nama lain untuk OR ialah OPU (‘Oocyte Pick up’). Selalunya prosedur OR akan dibuat sebagai ‘out patient’ basis di mana selepas prosedur habis, pesakit akan diberi pulang ke rumah. Ubat lali akan diberikan sebelum OR, imbasan scan menggunakan ‘vaginal probe’ akan dilakukan melalui faraj dan dengan menggunakan jarum halus, folikel-folikel yang matang yang mengandungi telur (ovum) akan disedut melalui tebukan halus di lapisan atas faraj. Prosedur OR selalunya mengambil masa selama ½ jam ke 1 jam.
  • Pada hari yang sama dengan OR, pasangan lelaki diminta untuk memberikan sampel sperma. Pakar embryologist akan mempersenyawakan sperma dan ovum yang telah diperolehi dari OR.

IVF2

  • Embryo akan dihasilkan dari percantuman sperma dan ovum. Pakar embryologist akan memantau perkembangan embryo-embryo ini dengan teliti. Selalunya 3 hari selepas prosedur OR, embryo yang paling elok akan dimasukkan kembali ke dalam rahim seperti gambar di bawah. Prosedur ini dinamakan embryo transfer (ET). Prosedur ini jugak akan dilakukan sebagai ‘outpatient’ basis. Pesakit akan dibenarkan pulang selepas 1 jam dan berehat di rumah

IUI

  • Ubatan untuk menguatkan rahim akan diberikan. Pesakit dinasihatkan berehat di rumah selama beberapa hari. Sekiranya haid anda tidak datang seperti yang sepatutnya, anda mungkin hamil. Ujian kehamilan boleh dibuat dengan air kencing atau darah selalunya 2 minggu selepas embryo transfer (ET). Akan tetapi imbasan scan untuk mengesan kehamilan hanya boleh dilakukan 3-4 minggu selepas ET. Sekiranya haid anda datang seperti biasa, prosedur IVF telah gagal.

Terdapat beberapa komplikasi yang boleh berlaku selepas rawatan IVF seperti ‘ovarian hyperstimulation syndrome’ (OHSS), ektopic pregnancy, kandungan kembar. Kos rawatan IVF berbeza dari satu klinik ke klinik yang lain. Rawatan IVF adalah intensif dan boleh menyebabkan stress di kalangan pasangan yang menjalaninya.

logo-ivfku

Sekiranya anda ingin membuat IVF, bacalah artikel seterusnya:

IVFKU – IVF pada kos yang berpatutan

Seminar IVFku

Perlukah membuat persediaan untuk rawatan IVF

Penjagaan selepas embrio transfer

Rawatan IVF gagal – di manakah silapnya

Kenapakah kos IVF mahal?

Mencapai IVF yang ‘patient-friendly’ dan praktikal

Apakah frozen embryo transfer?

Model Pembiayaan untuk IVF

Rawatan IVF. Apa yang berlaku di makmal IVF

1a1