Apakah punca keguguran berlaku?

Woman in tearsKeguguran ialah kehilangan kandungan sebelum 22 minggu waktu hamil. Adalah dianggarkan sebanyak 15-20% kehamilan akan mengalami keguguran dan 80% kes akan berlaku sebelum 12 minggu kehamilan. Risiko untuk mengalami keguguran seterusnya ialah 25%. Risiko ini akan meningkat sekiranya anda pernah mengalami keguguran sebanyak 2 kali. Walaupun insiden keguguran adalah kerap, ianya memberikan impak yang sangat mendalam kepada wanita yang mengalaminya.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan keguguran berlaku dan ini berbeza antara keguguran yang berlaku pada trimester 1 dan 2 kehamilan:

 

a) Kromosom yang abnormal pada janin. Ini adalah faktor utama keguguran berlaku pada trimester pertama

b) Implantasi yang tidak elok

c) Penyakit medikal yang kronik yang dihidapi oleh wanita tersebut

d) Infeksi faraj. Keguguran selalunya akan berlaku pada trimester kedua.

e) Trauma yang teruk pada wanita. Contohnya seperti ‘accident’ kereta/ motorsikal

f) Pangkal rahim yang tidak kuat yang dikenali sebagai ‘cervical incompetence’. Ini selalunya hanya akan menyebabkan keguguran pada trimester kedua.

 

Wanita yang mempunyai risiko keguguran yang lebih tinggi:

  • Umur wanita. Semakin berumur wanita tersebut semakin tinggi risiko untuk keguguran
  • Sejarah keguguran.
  • Penyakit medikal kronik seperti kencing manis, polycystic ovarian syndrom dan penyakit autoimmun seperti antiphospholid syndrom.
  • Sejarah keluarga baby abnormal
  • Pangkal rahim yang lemah (‘Cervical incompetence’)
  • Merokok
  • Meminum alkohol

 

Risiko keguguran mengikut umur wanita

Fertility-Miscarriage

Dari graf (1) di atas, boleh dilihati bahawa semakin meningkat umur seseorang wanita risiko kegugurannya juga meninggi. Ini lebih ketara selepas umur 35 tahun dan peratusnya hampir dua kali ganda selepas umur 40 tahun ke atas.  Semakin meningkat umur seseorang wanita, risiko telur abnormal yang dihasilkan dari kilang ovari juga meningkat. Ini mengakibatkan embrio yang terbentuk adalah abnormal. Ini akan menyebabkan keguguran kerana embrio yang abnormal tidak dapat membesar dengan sempurna.

egg

Simptom keguguran

  • Pendarahan melalui faraj dan kesakitan perut
  • Ketul-ketulan darah keluar melalui faraj

Setengah-tengah pesakit tidak mempunyai sebarang simptom dan diagnosi keguguran dikesan semasa imbasan scan yang dibuat oleh doktor

 

Jenis-jenis keguguran?

  • ‘Threatened miscarriage’. Diagnosis ini dibuat sekiranya terdapat pendarahan dari faraj, tetapi apabila imbasan scan dibuat, jantung janin dapat dilihat di dalam rahim. Pemeriksaan dalaman akan menunjukkan pangkal rahim masih tertutup. Doktor dapat memberikan ubat bernama Duphaston untuk menguatkan rahim dalam kes ini.
  • ‘Inevitable miscarriage’. Diagnosis ini dibuat sekiranya pendarahan banyak dari faraj dan kesakitan perut berlaku, tetapi apabila pangkal rahim diperiksa menunjukkan ianya sudah terbuka.
  • ‘Complete miscarriage’. Diagnosis ini dibuat sekiranya pendarahan dari faraj dan kesakitan perut berlaku. Di samping itu. terdapat ketulan darah dan daging / tisu yang keluar. Selepas ketulan darah atau tisu itu keluar, kesakitan dan pendarahan berkurangan. Apabila doktor memeriksa pangkal rahim, ianya sudah tertutup.
  • ‘Incomplete miscarriage’. Diagnosis ini dibuat sekiranya pendarahan dari faraj dan kesakitan perut berlaku. Di samping itu. terdapat ketulan darah dan daging / tisu yang keluar. Apabila doktor memeriksa pangkal rahim, ianya masih terbuka dan masih terdapat daging/ tisu janin di dalam rahim.
  • ‘Missed miscarriage‘. Diagnosis ini selalunya akan dibuat semasa imbasan scan dibuat di mana janin dapat dilihat tetapi tiada degupan jantung dapat dikesan. Selalunya degupan jantung janin boleh dikesan pada minggu keenam kehamilan. Kadang-kala size kantung tersebut tidak membesar langsung. Wanita tersebut selalunya samada tidak mengalami sebarang simptom atau mengalami pendarahan faraj yang sedikit sahaja.
  • ‘Blighted ovum’. Diagnosis ini akan dibuat semasa imbasan scan jika hanya kantung sahaja dapat dilihat. Sekiranya kantung bersaiz 20mm, tetapi tiada janin (‘fetal echo’) yang dapat dilihat. Diagnosis blighted ovum akan dibuat oleh doktor. Ini disebabkan oleh pembentukan uri sahaja dan janin tidak pula terbentuk.
  • ‘Septic miscarriage’. Ini berlaku sekiranya terdapat infeksi rahim berlaku pada waktu yang sama dengan keguguran
blighted-ovum1

Blighted Ovum

Rawatan untuk keguguran

Ini terpulang kepada jenis keguguran yang berlaku. Antara rawatan yang akan diberikan:

  • Konservatif. Apabila masanya, janin yang tidak terbentuk normal akan jatuh dengan sendirinya. Oleh itu, boleh menunggu dalam anggaran 2 minggu dahulu.
  • D&C. (Dilatation & Curettage) Pembedahan minor di mana pencucian rahim akan dibuat untuk mengeluarkan janin yang tidak terbentuk dengan normal
  • ‘Medical termination’. Sejenis ubat khusus boleh diberikan samaada melalui faraj atau dimakan yang menyebabkan pangkal rahim akan terbuka dan janin tersebut jatuh keluar.

Hendaklah berbincang dengan doktor untuk rawatan yang mana paling sesuai untuk anda. Selepas keguguran, seelok-eloknya hendaklah menunggu selama 3 bulan sebelum mencuba untuk hamil semula.

Bacalah artikel seterusnya :  “Punca keguguran berulang kali”

References:

1. Heffner LJ. Advanced Maternal Age – How Old is too old? New England of Journal Medicine 2004; Vol 352(19):1927-1929

Posted on June 3, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 27 Comments.

  1. ssalam..sy bru di sini..nk share n minta pndpt..+ve upt n masa buka buku di kkia dh 7w5h,scan tp kantung..n 22/1 yg lps kluar lendir coklat..x byk..g HKL n EPAU..masa tu dh 8w3d..doc scan still kantung n dr sahkan Missed Miscariage..dr bg tmpoh smpai 10/2 utk repeat scan..smpai skrg spotting sgt skit..x pkai pad..tp sy masih mghrap next scan nmpak janin n heartbeat..klu mmg benar missed miscarriage bleh ke sy trus d&c tnpa mnggu 10/2?tksih dr

    • Wsalam Emy,

      Hendaklah berbincang dengan doktor yang merawat sekiranya tidak ingin menunggu dan ingin membuat D&C. There are pros and cons with D&C, medical management and spontaneous miscarriage.

  2. Salam doctor,
    saya nak tnya pendpat doctor memandangkan appt seterusnya dengan gyna saya 2 minggu lagi. Saya telah menjalani UIU pada 13/01/2016 dan di bekalkan duphaston utk sebulan. keputusan UPT selepas delay period 1 hari -ve. kitaran haid saya dari 26 ke 27 stp bulan. tapi sehingga harini saya masih delay period. Adakah kerana ubat duphaston yang di bekalkan 3x sehari? Suhu badan saya tinggi di antara 36.8 ke 36.9 stp pagi.
    Mohon pencerahan dari doctor untuk tindakan selanjutnya.

    • Wsalam Maria,

      Sekiranya kitaran haid maria memang teratur, ada besar kemungkinan IUI tersebut tidak berjaya. Akan tetapi, di best way is to recontact your gynae who you did the treatment with for further action. Yes, Stimes, the duphaston can delay the menses.

  3. salam doktor..saya iza dari johor..pada kehamilan pertama saya,ketika kandungan berusia 24 minggu,air ketuban sudah pecah dan jalan juga sudah terbuka..saya terpaksa bersalin tetapi baby hanya mampu hidup 2jam sahaja kerana berat hanya 500gm..setelah bersalin doktor memberitahu saya adalah positif gbs dan kerana itu saya pecah ketuban..kini saya mengandungkan anak ke2 nak masuk 12minggu..boleh tak doktor bg pandangan bagaimana untuk saya elakkan ketuban pecah awal..selalunya gbs akan ade disetiap kehamilan,betul ke doktor?bagaiman untuk mengatasi masalah gbs ini..terima kasih doktor..

    • Wsalam Iza,

      Jikalau begitu, hendaklah membuat appointment awal dan check up with your obstetrics due to your previous history. Jika ada simptom dan mempunyai history GBS tersebut mungkin antibiotik yang bersesuaian boleh diberikan initially to clear up any infection first. THe GBS will come and go, the other important thing is to monitor for urine infection and to treat it as ini juga boleh menyebabkan premature contraction and labour. You might want to start taking probiotics such as proutix to ensure good growth of bacteria in your vagina. JIka boleh pemantauan cervical length yang boleh dibuat oleh your obstetrics ini make sure ianya tidak pendek. Jika ianya pendek, mungkin rawatan awal dapat diberikan serta pemantauan lebih kerap diberikan.

      Diharapkan this pregnancy have a better outcome for you. Take care iza.

  4. Assalamualaikum Dr,saya telah menjalani IUI pada 3 Februari dan selepas 10 hari lewat period, saya buat UPT test dan ia ya positifnya. Sekarang saya 6 minggu pregnant tetapi saya mengalami masalah bleeding… Adakah ianya tanda2 awal utk risiko keguguran? Utk pengetahuan doktor, doktor saya telah memberi ubat Duphaston dan Asid Folic selepas IUI saya…. Dan pendarahan saya tidak banyak tetapi ianya sentiasa keluar…. Saya tidak mengalami sakit perut…. Dan darah yang keluar adakalanya berwarna coklat… Please help me clear my mind out…..saya takut ianya akan membuatkan saya stress dan ianya amatlah tidak bagus utk kandungan saya…. Terima kasih.

  5. Assalamualaikum DR,
    Saya telah menjalani IUI pada 3Februari dan sekarang mengikut kiraan doktor mengandung 6 minggu. Masalah saya sekarang ialah saya sentiasa ada brownish discharge…. Adakah saya berisiko mengalami keguguran? Untuk pengetahuan doktor, this is my first pregnancy dan say berharap agar baby ini sihat dan saya dapat melahirkan dia sehingga cukup bulan. Please advise me DR.
    P/s : Buat masa ini saya mengambil ubat Duphaston dan asid folic. My next appoint,ent is on 6th of March.

    • As salam Yiena,

      Tahniah atas kehamilan tersebut. Sekiranya sudahpun mengambil Duphaston. Teruskanlah. Get enough rest, avoid sex at the moment and pray. Dr Tasha berdoa agar the next check up you will be able to see that baby is in a good condition. Take care.

  6. Assalam Dr,

    Saya nak tanya pendapat doctor, saya pernah mengalami keguguran dalam trimester pertama, kandungan luar rahim, dan terbaru keguguran dalam trimester kedua, secara medicnya,bagaimana kah peluang kejayaan untuk mengandung lagi dan risiko keguguran untuk kandungan akan datang. kandungan terakhir saya melalui IVF treatmnt. Adakah kandungan saya yg seterusnya (jika diberikan rezeki itu lg) akan berisiko tinggi lg utk keguguran?

  7. Assalamualaikum doctor,
    period sy lewat 3 hari & sy ada buat upt keputusannya positif ada 2 line tp samar2.. hari ke lima sy didatangi darah dan rasa sakit perut & nyilu bahagian belakang. Adakah sy sdg mengalami tanda2 keguguran?

  8. Assalamualaikum doctor,

    saya ingin minta pndapat doctor..saya mengalami keguguran dua kali,first 18/01/2016 kandungan usia 3bln and second 02/06/2016 kndungan usia 8week..saya keguguran tiada sbb dari jatuh atau terentak,cuma keluar spotting2 coklat then seminggu lepas tu terus gugur..masa gugur saya tidak bt D&C sbb janin keluar sndiri utk dua-dua kndungan,cuma saya direct ke hospital besar utk cuci rahim..pada pndapat doctor,perlukan saya rujuk ke doctor pakar untuk mngetahui punca keguguran atau rahim saya mmg tidak kuat..apa pndangan doctor..tq

    • Wsalam Linda,

      Sekiranya begitu, tidak salah jika linda berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan membuat perbincangan seterusnya mengenai apa punca keguguran tersebut berlaku.

  9. aslmkum doctor,

    setelah sy berkahwin, period xbrapa regular dlm 3 bln ni, it comes twice a month, but recently period, terus keluar darah merah cair beserta ketulan putih2 seperti tisu yg hancur, adakah itu normal? perut memulas cm kne cirit-birit je. kindly please advise… =(

    • Wsalam Hairunnisak,

      Doesn’t sound like sthing normal. Best advice, pergilah rujuk kepada doktor berhampiran untuk memeriksa dan membuat scan untuk melihat apakah punca pendarahan seperti itu.

      • owh. ok. saya ada try scan kt klinik biasa. the doctor said ‘its look ok, good, no cyst and looks no fibroid’ ,, hurmmm she just ask me to monitor another 3 month. jika keadaan ni berlarutan, baru buat further checkup. =(

  10. Jikalau begitu, you can come and see me Hairunnisak kat kl fertility Centre if you want to . Let’s see if there is anything worrying and later arrange for any appropriate treatment ya

  11. Cik Puan Myzza Eyyza

    hye Dr.Natasha, saya dah berkahwin tahun lepas bulan 4. Mengandung bulan 6. tapi tak lama, usia kandungan 12minggu doktor kata saya missed miscarriage dan belom sempat tempoh nak tunggu D&C, darah keluar byk dan saya admit 2 hari dekat hospital. Masa saya gugur pihak hospital memang tidak buat D&C disebabkan kandungan saya keluar sendiri cuma mereka tarik dan bawah keluar sisa dari dalam rahim. Sebulan saya bleeding teruk sampai demam sehingga mak saya bawa saya pergi hospital lain dan mendapati ada sisa tertinggal lagi di dalam rahim dan menyebabkan saya kena septic miscarriage dan juga saya ada fibroid 3mm. Sehingga sekarang september 2016 saya masih tiada peluang atau tanda2 mengandung. kitaran haid saya 27-28. kadang awal 3 hari. tapi untuk september ni kitaran haid saya jadi 29 hari. lambat sehari. saya ingat saya pregnant. tapi negative. apa perlu saya buat doktor? adakah disebabkan septic miscarriage atau fibroid yang membuatkan saya tidak boleh mengandung. Fibroid saya luar rahim dan tidak menganggu saya langsung. dan period saya seperti biasa.

    • As salam Myzza,

      Sekiranya begitu, need to reassess apakah punca susah hamil sekarang. I would check your saluran peranakan as takut terblock disebabkan previous septic miscarriage. Usually fibroid 3cm is very small to cause issues (But depends on the position of the fibroid). Jika mahu, do come and see me in KL Fertility Centre to have further assessment done and later on proceed with suitable fertility treatment.

  12. Assalam doctor..
    sy baru saja mnjalani dnc.. kerana miscarriage 11 minggu.. sy pergi ke hospital gov tetapi mereka tidak mahu jalani dnc mereka suruh sy tunggu sehingga janinn keluar sdiri… 3 hari sy kesakitan yg amat teruk sehingga sukar brjalan tegak.. janin tetap tidak keluar darah pun tiada.. hanya sdikit spot cokelat… sehingga sampai sy tidak mampu lg bertahan dgn sakit yg tidak dpt tertanggung dan tidak mampu brjln … sy di rujuk ke hospital pakar .. kemudian pakar setuju utk mngeluarkn janin dgn cara epoc sy x pasti mungkin cara sedut keluar janin… mngapa sy tidak mengalami keguguran spontan yg sy harap2kn… doc…

    • Wsalam Cik Siti,

      Kadang-kala ini berlaku dan tidak apa yang boleh dilakukan oleh wanita tersebut. Diharapkan Cik Siti dalam keadaan sihat dan recover from the miscarriage and D&C. In Sha Allah in majority of women the next pregnancy will be ok. Take care!

  13. Salam Dr. Natasha.
    Saya berumur 31 thn dan usia perkahwinan saya 3 thn. Saya pernah keguguran pada Apr 2015 (usia kandungan 5 mggu) dan menjalani ERPOC untuk keguguran tersebut. Pada April 2016 (usia kandungan 10 mggu), sekali lagi saya keguguran buat kali kedua dan ianya complete miscarriage. Kedua-duanya gugur semasa saya mendapatkan rawatan di hospital awam. Setelah selesai mendapat rawatan di hospital & discharge, saya hanya dibekalkan dengan ubat penahan sakit. Ianya membuatkan saya keliru, kenapa pihak hospital tidak membekalkan ubat untuk menguatkan rahim atau mencadangkan langkah-langkah pencegahan/tindakan yang perlu saya ambil sekiranya tidak mahu keguguran ini berulang lagi. Untuk makluman doc, dari kehamilan pertama hingga kini saya mengamalkan pengambilan asid folic setiap hari. Adakah boleh sekiranya saya mendapatkan Duphaston sebagai persediaan untuk hamil (menguatkan rahim) di farmasi tanpa merujuk kepada mana-mana doktor terlebih dahulu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: