Kuiz rawatan kesuburan: Adakah saya calon untuk IUI ataupun IVF?

Ramai antara pasangan TTC mungkin akan mempunyai dilemma sama ada patut membuat rawatan IUI ataupun IVF. Bagi yang mungkin menghadapi masalah tersebut, ambillah kuiz di bawah untuk menentukan sama ada anda lebih sesuai untuk rawatan IUI ataupun IVF.

Kuiz rawatan IUI ataupun IVF

1. Berapakah umur anda?

a.  < 30 tahun

b.  30 – 32 tahun

c.  33 – 34 tahun

d.  35-39 tahun

d.  40 tahun ke atas

2. Berapa lamakah anda telah cuba untuk hamil?

a.  < 1 tahun

b.  2 – 3 tahun

c. 4 – 5 tahun

d. Lebih dari 5 tahun

3. Adakah anda telah melakukan ujian kesuburan untuk mengenalpasti punca ketidaksuburan?

a. Ya

b. Tidak

Sekiranya Ya. Apakah ujian kesuburan yang telah dilakukan ______________________________

4. Adakah anda/ pasangan anda telah melakukan ujian sperma.

a. Ya dan keputusannya adalah normal

b. Ya dan keputusannya adalah abnormal. Sila email keputusan sperma jika ada_________________________________

c. Tidak

5. Adakah anda pernah memeriksa ‘ovarian reserve’ anda?

a. i. Ya. Keputusannya adalah memuaskan

a.ii. Ya. Keputusannya adalah rendah

b. Tidak

6. Adakah anda mempunyai masalah seperti di bawah?

a. PCOS

b. Endometriosis.

c. Saluran peranakan / tiub tersumbat

d. Sejarah kehamilan ektopik

e. Keguguran berulang-kali

g. Pembedahan di bahagian pelvis. _____________________________

h. Tiada apa-apa masalah.

7. Berapakah budget anda untuk rawatan kesuburan?

a. <RM1000

b. RM1000 – 5000

c. RM5000 – 10000

d.RM10000 – 15000

e. Tidak kisah kos asalkan mendapatkan rawatan terbaik

8. Berapakah BMI anda?

a. <18.5

b. 18.5 – 24.9

c. 25 – 29

d. >30 e. Tidak pasti.

Sila kira BMI anda di sini.

9. Adakah kitaran haid anda teratur?

a. Ya

b. tidak

c. Tidak pasti. Sila KLIK di sini.

10. Faktor di bawah yang manakah anda lebih pentingkan?

a. Tidak kisah mencuba rawatan ringkas yang mungkin lebih murah tetapi mempunyai kadar kejayaan yang lebih rendah

b. Ingin hamil secepat mungkin jadi tidak kisah sekiranya perlu rawatan yang lebih mahal tetapi kejayaan yang lebih tinggi c. Tiada faktor di atas

d. Faktor lain. _____________________________________________

11. Adakah anda/ pasangan anda bekerja sebagai tentera/ staff hospital kerajaan/ bekerja dengan kerajaan?

a. Ya i. kerajaan ii. Tentera

b. Tidak

Hantarlah jawapan anda kepada drnatashanor@gmail.com. Sila berikan beberapa hari untuk mendapatkan jawapan dari Dr Tasha ya.   Selamat mencuba kuiz!

Posted on November 9, 2014, in Info Asas, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. 107 Comments.

  1. 1.b
    2.b (tahun 1-4 tinggal berjauhan dr suami atas faktor kerja, thn ke-5 br tggal bersama )
    3.a (HSG- Telah menjalani 2 kali iui dan tidak berjaya)
    4.a
    5.b
    6.h-retrovert uterus
    7.a
    8.c
    9.a
    10.b
    11.a

    • Salam Nor,

      Mengikut jawapan yang diberikan, Nor sebenarnya masih sesuai untuk membuat 1x lagi rawatan IUI. Sekiranya budget tidak menjadi halangan, IVF adalah salah satu pilihan. Akan tetapi sekiranya budget <RM1000, cubalah IUI dan bincang dengan suami apa yang ingin dilakukan sekiranya IUI kali 3 juga gagal. Di samping itu, kurangkan berat badan berlebihan ya.

      • Tq doc utk maklumat yg diberikn. Insha allah saya akn cuba utk 1x lg iui.if still x berjaya then proceed to ivf.Agak2 brapa kos utk ivf

  2. Tq doc utk maklumat yg diberikn. Insha allah saya akn cuba utk 1x lg iui.if still x berjaya then proceed to ivf.Agak2 brapa kos utk ivf

    • Salam Nor,
      Ini berbeza antara satu klinik ke klinik yang lain. Secara umumnya kos adalah sekitar paling murah RM5000 – 18000. Sekiranya Nor ingin membuat rawatan IVF di bawah jagaan Dr Tasha di KL Fertility Centre pada masa hadapan, sila call KL Fertility Centre untuk mendapatkan appointment / maklumat selanjutnya ya.

  3. Salam doktor Natasha….. sy ada beberapa soalan untuk doktor… sy seorang yg ada PCOS.. last prof. hanshim bg saya makan diane 35 pada bulan mei 2014 after tu sy dah xmakan…so alhamdulillah bln 6 sampai bln 9 sy period setiap bulan… last period sy 30.09.2014… tp 1n 2 hb 10 perioad xdtg…so 3hb datang mcm biasa…sampai ke hari ke 7 period… hari ke 8 hingga ke 14 dia ada darah yg berekor2 tp sedikit….after tu sampai skrg sy xperiod…. tp pada 15.11.2014 sy ada buat jungle trekking yg agak lasak…balik dari tu sy ada bleeding dalam 3 4 titik je darah…sy ingat period…tp masa tu je… mlm n hari seterusnye setitik darah pon tiada. smlm sy ke klinik untuk buat ujian urine…so dr. tu kata sy nyer upt ada 2line…tp line preggy tu tersgt2 la kabur.. dia kata mayb sy ada bleeding 15.11.2014 that y x berapa nampak….dia suruh saya datang 2 minggu lagi untuk check semula…dan doktor tu bekal kan saya folic acid 5mg. now apa yg sy patut buat ye doktor…adakah harapan sy untuk menjadi seorang ibu???..ataupun itu mmg selalu berlaku pada org yang menghidap PCOS.

    thanks doktor sbb sudi membaca email sy….

    • Salam Wawa,
      Ada kemungkinan wawa hamil tetapi pada peringkat awal. Sekiranya ingin mendapatkan kepastian mengenai kehamilan selalunya ujian darah untuk hormon BHCG dan imbasan scan boleh dilakukan. Dr Tasha Doakan harap semuanya berjalan lancar ya wawa.

  4. Nadhilah Abu Samah

    Jawapan kuiz saya:
    1.a
    2.b
    3.b
    4.a
    5.b
    6.h
    7.b
    8.b.
    9.a
    10.b
    11.b

    • Salam Nadhilah,

      Mengikut jawapan yang diberikan, Nadhilah masih sesuai untuk menjalankan rawatan IUI. Kadar kejayaan IUI adalah 10-15% setiap kali membuat IUI dan bajet Nadhilah sesuai untuk melakukan IUI tersebut. Sekiranya ingin menjalani rawatn IUI di bawah jagaan Dr Tasha sila email Doktor ya.

  5. As salam doctor. Ini jawapan saya :

    1)b
    2)b
    3)a (HSG & 2 kali IUI. 2nd IUI pregnant for 4 weeks then aborted)
    4)a
    5)b
    6)h
    7)b
    8)b
    9)a
    10)b
    11)a

    • Wsalam Liza,
      Terima kasih kerana mencuba kuiz tersebut. Menurut jawapan yang diberikan, terdapat dua pilihan untuk Liza: 3rd IUI or move on to IVF. Memandangkan budget Liza, tiada masalah sperma atau tiub, umur Liza dan juga kakitangan kerajaan rasanya tidak salah untuk membuat IUI. Akan tetapi sekiranya masih gagal, mungkin IVF adalah pilihan seterusnya. Pilihan bergantung kepada Liza dan pasangan akhirnya.

  6. Hasnur Syafeeza

    1. b
    2. b
    3. a – FSH, LH, HSG,
    4. b – morfologi 24%, others normal
    5. ai
    6. h
    7. d
    8. b
    9. a
    10. b
    11. a

    • Salam Hasnur,

      Mengikut jawapan yang diberikan terdapat hanya satu faktor sahaja iaitu sperma morphology yang kurang elok. Pada pandangan Dr Tasha, Hasnur mungkin lebih sesuai membuat rawatan IVF/ICSI untuk memastikan peluang kehamilan yang bagus. Sekiranya ingin mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai IVF, bolehlah menghadiri IVF seminar di KL Fertility Centre pada 24 Jan 2015 ya.

  7. As salam doctor.

    Terima kasih di atas maklumbalas.
    Sekiranya saya ingin melakukan rawatan IUI di KLFC, bagaimanakah kaedahnya, kos & peratus kejayaan di KLFC sebelum ini?

    Terima kasih.

  8. JAMILATON RABAIEE

    1.D 2.C 3.A(HSG) 4.C 5.C 6.C 7.C 8.B 9.A 10.B 11.A

    • Wsalam Puan Jamilaton,

      Terima kasih kerana mencuba kuiz tersebut. Mengikut jawapan yang diberikan, adalah lebih baik jika puan berjumpa dengan doktor kesuburan tanpa melengahkan waktu memandangkan umur sudahpun 40tahun. Jika ingin mendapatkan rawatan IVF di bawah jagaan Dr Tasha, buatlah appointment di KL Fertility Centre. Emailkan kepada Dr apakah pekerjaan Puan Jamilaton ? kerajaan / tentera.

  9. Assalam Dr Natasha,

    berikut adalah jwpn sy :

    1-B
    2-B
    3-A (HSG – result ok, NORMAL)
    4-B (sperm kurang juta, kurang active (mati cpt),
    5-B
    6-B
    7-B
    8-B
    9-A
    10-B
    11-B

    • Wsalam Irza,
      Mengikut jawapan yang diberikan, adalah lebih elok jika Irza membuat rawatan IVF. Sekiranya terdapat budget untuk rawatan kesuburan, buat temujanji di Dr Tasha di KL Fertility Centre untuk berbincang dengan lebih lanjut. Untuk mendapatkan maklumat selanjutnya:
      https://drnatashanorfertility.com/2014/09/20/ivfku-ivf-pada-kos-yang-berpatutan/

    • nurasyikin zolkapli

      Salam Dr Natasha,

      Berikut adalah jwpan saya, appreciate your comments and recommendation:

      1) B 2)C 3)A – HSG -tiada blockage. Ada buat pap smear pun clear. 4)A – 1st test di klinik swasta sperm count husband abnormal tapi ketika 2nd test di LPPKN ujian bagus (untuk ujian ni suami consume supplement Surbex zinc 5)B 6)H 7)C 8)C 9)A 10)B 11)B

      Terima kasih.

      Syikin

      • Wsalam Nur,

        Mengikut jawapan yang diberikan IUI is still an option. Akan tetapi, Nur sudahpun berkahwin lebih dari 5 tahun. Penantian itu satu penyeksaan bukan? Tidak usahlah melengah2kan waktu kerana umur Nur akan semakin meningkat. Teruskan dan mulakan rawatan kesuburan. Diharapkan Nur akan hamil tidak lama lagi.

  10. 1) B
    2)C
    3)A – HSG -tiada blockage. Ada buat pap smear pun clear.
    4)A – 1st test di klinik swasta sperm count husband abnormal tapi ketika 2nd test di LPPKN ujian bagus (untuk ujian ni suami consume supplement Surbex zinc
    5)B
    6)H
    7)C
    8)C
    9)A
    10)B
    11)B

  11. Salam doc
    Jwpn sy spt di bawah. Mohon pencerahan doc. T.kasih
    1. B
    2. B
    3. B
    4. C
    5. B
    6. H
    7. A
    8. B
    9. B (38 hari)
    10. A
    11. A

    • Wsalam Jue,

      Dari jawapan yang diberikan, pergilah berjumpa dengan doktor untuk membuat ujian kesuburan bagi memastikan punca ketidaksuburan. Jue perlu memeriksa kenapakah kitaran haid tidak teratur manakala suami perlu check spermanya. Memandangkan Jue adaah kakitangan kerajaan / tentera, pergilah rujuk kepada mana2 hospital di mana GL dapat digunakan untuk mengurangkan kos rawatan tersebut

    • Wsalam Azura,

      Seelok2nya pergilah membuat ujian kesuburan bagi memastikan samada terdapat faktor yang menyumbang kepada ketidaksuburan. Azura juga perlu memeriksa kenapakan kitaran haid tidak teratur. Ini juga boleh mengurangkan tahap kesuburan Azura.

      • 1. a
        2. b
        3, a (ujian sperma, hsg)
        4. b. severe oligospermia, <0.1 juta
        5. b
        6.h
        7.a
        8. b
        9. a
        10. a
        11.

      • Akum Nabila

        Mengikut jawapan yang diberikan, Nabila dan pasangan adalah lebih sesuai untuk menjalani rawatan IVF memandangkan suami mempunyai severe oligospermia. Oleh kerana budget yang tidak mencukupi untuk menjalani rawatan IVF tersebut, mungkin suami boleh mengambil suplemen seperti Speman product Himalaya bagi menambah baik mutunya spermanya. Tidak semua akan mendapati rawatan ini efektif. Sekiranya masih tidak berjaya meningkatkan bilangan sperma, IVF mungkin rawatan yang terbaik buat Nabila untuk hamil.
        http://www.ivfku.com

      • 1. a
        2. b
        3, a (ujian sperma, hsg)
        4. b. severe oligospermia, <0.1 juta
        5. b
        6.h
        7.a
        8. b
        9. a
        10. a
        11.

        Akum Nabila

        Mengikut jawapan yang diberikan, Nabila dan pasangan adalah lebih sesuai untuk menjalani rawatan IVF memandangkan suami mempunyai severe oligospermia. Oleh kerana budget yang tidak mencukupi untuk menjalani rawatan IVF tersebut, mungkin suami boleh mengambil suplemen seperti Speman product Himalaya bagi menambah baik mutunya spermanya. Tidak semua akan mendapati rawatan ini efektif. Sekiranya masih tidak berjaya meningkatkan bilangan sperma, IVF mungkin rawatan yang terbaik buat Nabila untuk hamil.

        terima kasih doktor. adakah saya boleh mencuba iui sebelum mencuba ivf? kerana percentage ivf adalah 40% berjaya kan?

  12. Salam Dr. Natasha :

    Jawapan dalam Soalan ialah seperti berikut :-

    1.C
    2.A
    3.B
    4.B
    5.B
    6.G
    7.E
    8.B
    9.A
    10.B
    11.B

    Terima Kasih Dr. Natasha.

    Regards,
    Mrs Lee.

    • Hi Mrs Lee,

      Mengikut jawapan yang diberikan, ini bergantung kepada keputusan sperma suami. Sekiranya ianya sangat rendah, eloklah membuat rawatan IVF. Ini juga memandangkan umur Mrs Lee sudahpun 35 tahun ke atas. Jika Mrs Lee ingin berbincang dengan lebih lanjut mengenai rawatan kesuburan yang lebih sesuai, sila jumpa Dr Tasha di KL Fertility Centre ya.

  13. 1.C
    2.C
    3.A
    Tiub Follopio sebelah kanan tersumbat
    4.A
    5.A
    6.C
    7.C
    8.C
    9.A
    10.B
    11.A
    As salam doktor,
    Saya pernah buar rwtn IUI 2 x kat LPPKN x
    berjaya..boleh dr bg pndangan..terima ksh dr..

    • Akum Rozita,

      Mengikut jawapan yang diberikan adalah lebih baik sekiranya Rozita tidak berlengah lagi dan meneruskan rawatan IVF. Ini disebabkan oleh umur yang lebih meningkat >35, sudahpun 5 tahun berkahwin dan sudah 2X IUI tidak berjaya. Hendaklah turunkan berat badan dan membuat persediaan untuk hamil. Sekiranya Rozita berminat, KL Fertility Centre akan mengadakan seminar IVFku pada 25 April. Walaupun Rozita mungkin tidak memenuhi kriteria untuk program IVFku, pihak kami dapat menawarkan program konventional IVF pada harga yang berpatutan buat Rozita. Jika berminat sila call 0320933500 untuk membuat tempahan duduk untuk seminar IVFku

  14. haizanizan daud

    1.b
    2.d
    3.a
    4.a
    5.a ii
    6.h
    7.d
    8.b
    9.b
    10.b
    11.a i

    • Wsalam Haizanizan,

      Mengikut jawapan yang diberikan, mungkin adalah lebih baik untuk Haiza melakukan rawatan IVF. Ini adalah kerana sudahpun lebih 5 tahun mencuba, mempunyai kitaran haid yang tidak teratur dan ovarian reserve yang rendah serta budget yang mencukupi untuk membuat rawatan IVF tersebut.
      Jika berminat, ikutilah seminar IVFku yang akan diadakan pada 25 April di KL Fertility Centre bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut.

  15. 1. b
    2. a
    3. b
    4. c
    5. b
    6. H. tidak pernah melakukan apa2 pemeriksaan lagi
    7. b
    8. b
    9. a
    10. b
    11. b

  16. 1.a
    2.b
    3.b
    4.a
    5.b
    6.a
    7.b
    8.c
    9.b
    10.b
    11.a i

  17. 1) a
    2) b
    3) a
    4) c
    5) a – i
    6) h
    7) a
    8) b
    9) a
    10) a
    11) a – ii -pasangan tentera

    • As Salam Wanie,

      Oleh kerana sudahpun mencuba 2-3 tahun, hendaklah periksa sperma suami untuk memastikan ianya elok. Di samping itu, ujian utk periksa saluran peranakan Wanie perlu jika diperiksa jika masih belum berbuat demikian dgn melakukan ujian HSG. Jika mendapat GL dari hospital kerajaan, pergilah periksa di sana kerana kosnya sudah dicover ya.

  18. Salam doc
    1. A
    2. B
    3.a
    4.a
    5.a
    6. A
    7. B
    8. B
    9. B
    10.b
    11.b

    Salam doc yang manakah sesuai utk sy? Kerana disebabkan serviks sy senget. Sy pernah membuat iui tetapi gagal disebabkan short survive sperm..

    • Wsalam Reha,

      Disebabkan Reha masih muda, IUI masih akan memberikan peluang untuk kehamilan buat Reha, Jika setelah 2-3x IUI tetapi masih tidak berjaya, IVF adalah option yang baik untuk memberikan kehamilan yang tinggi.

  19. 1.a
    2.b
    3.a hsg
    4.a
    5.b
    6.h
    7.b
    8.b
    9.a
    10.b
    11.a i

  20. 1. d
    2. c
    3. b
    4. c
    5. b
    6. a (dikesan semasa kehamilan anak pertama 6thn lepas)
    7. d
    8. d
    9.a
    10.b
    11.b

    • Wsalam Diana,

      Mengikut jawapan yang diberikan Diana perlu melakukan ujian untuk memastikan punca masalah kesuburan menurun sejak beberapa tahun lepas. Salah satu puncanya ialah berat badan berlebihan yang boleh menyumbang kepada masalah PCOS. Suami sperma juga perlu diperiksa untuk memastikan ianya masih elok. Oleh kerana umur sudahpun meningkat dan sudahpun lama mencuba serta bajet kewangan adalah bersesuaian, IVF mungkin boleh memberikan peratus kejayaan yang lebih tinggi dari IUI. Jika Diana ingin melakukan IUI juga boleh provided sperma suami elok, tetapi mungkin kejayaan lebih rendah berbanding dengan IUI. Jika ingin mendapatkan informasi lebih lanjut mengenai IVF di bawah jagaan Dr Tasha, sila hadiri percuma IVF pada 10 Oktober 2015 ini.

      https://drnatashanorfertility.com/2015/09/22/seminar-ivf-journey-10-oktober-2015/

      Di samping itu, hendaklah berusaha untuk menurunkan berat badan Diana sekurang2 5% tetapi seelok2nya sehingga mencapai BMI yang bersesuaian.

  21. Assalamualaikum dr.sy dan suami sgt menginginkan zuriat tetapi masih belum ada rezeki kami.kami bercadang untuk buat rawatan iui.adakah saya sesuai untuk buat rawatan ini?saya nk maklum kan period saya tiap2 bulan dtg tetapi yg menjadi persoalan saya,period sy kadang dtg awal sehari ,kadang lewat 2 hari and paling lewat period dtg 11hari bln ni.saya harap dr dapat membantu saya.

  22. Jawapan saya untuk quiz dr:
    1a
    2b
    3b
    4c
    5b
    6b
    7a
    8d
    9c
    10b
    11b

  23. As salam doctor. Ini jawapan saya :

    1)B
    2)D
    3)A (HSG &1 kali IUI)
    4)A
    5)Ai
    6)H
    7)E
    8)B
    9)A
    10)B
    11)B

    • As salam Suria

      Mengikut jawapan yang telah diberikan oleh kerana sudahpun lebih 5 tahun mencuba dan mempunyai bajet yang mencukupi, mungkin IVF adalah rawatan yang lebih baik kerana ianya memberikan kejayaan yang lebih tinggi berbanding IUI. Sekiranya berminat untuk membuat IVF di bawah jagaan Dr Tasha, sila call KL Fertility Centre di 0320933500 ya.

  24. Norazekin muaaz

    Jawapan bagi ujian kesuburan
    1.B
    2.D
    3.A
    4.A
    5.C
    6.B
    7.A i
    8.B
    9.B
    10.A i
    11.D
    12.B
    13.C
    14.B
    15.A

  25. Siti Zuraini binti Ahmad Zulkifli

    Kuiz rawatan IUI ataupun IVF

    1. Berapakah umur anda?
    b. 30 – 32 tahun

    2. Berapa lamakah anda telah cuba untuk hamil?
    d. Lebih dari 5 tahun

    3. Adakah anda telah melakukan ujian kesuburan untuk mengenalpasti punca ketidaksuburan?
    a. Ya

    Sekiranya Ya. Apakah ujian kesuburan yang telah dilakukan
    Normal – pernah buat iui 4 kali besebelum laparoscopy

    4. Adakah anda/ pasangan anda telah melakukan ujian sperma.
    a. Ya dan keputusannya adalah normal

    5. Adakah anda pernah memeriksa ‘ovarian reserve’ anda?
    a. i. Ya. Keputusannya adalah memuaskan

    6. Adakah anda mempunyai masalah seperti di bawah?
    retrovert uterus – laparoscopy 16/03/2016

    7. Berapakah budget anda untuk rawatan kesuburan?
    b. RM1000 – 5000

    8. Berapakah BMI anda?
    c. 25 – 29

    9. Adakah kitaran haid anda teratur?
    a. Ya

    10. Faktor di bawah yang manakah anda lebih pentingkan?
    b. Ingin hamil secepat mungkin jadi tidak kisah sekiranya perlu rawatan yang lebih mahal tetapi kejayaan yang lebih tinggi

    11. Adakah anda/ pasangan anda bekerja sebagai tentera/ staff hospital kerajaan/ bekerja dengan kerajaan?
    b. Tidak

    • As salam Siti Zuraini,

      Mengikut jawapan yang telah diberikan rawatan IVF akan memberikan kadar kejayaan yang lebih baik berbanding IUI. Ini ialah kerana Siti sudahpun melakukan IUI sebanyak 4x. Jika ingin melakukan rawatan IVF di bawah jagaan Dr Tasha sila hubungi KL Fertility Centre di 0320933500. JIka boleh, teruskanlah usaha gigih untuk menurunkan berat badan sehingga BMI bersesuaian dengan ketinggian Siti ya.

  26. As salam Suria,

    Mengikut jawapan yang diberikan, mungkin rawatan IUI boleh dicuba terlebih dahulu memandangkan terdapat bajet untuk rawatan kesuburan. Akan tetapi rawtan IVF akan memberikan kadar kejayaan yang lebih tinggi berbanding IUI. Diharapkan Suria tidak menangguhkan rawatan yang bersesuaian dengan Suria kerana sudahpun lebih 5 tahun TTC

  27. 1. C
    2. B
    3. A
    4. A
    5. B
    6. A
    7. C
    8. D
    9. B
    10. B
    11. B

  28. amirah bt ahmad

    1.a
    2.b
    3.b
    4.c
    5.b
    6.a
    7.a
    8.d
    9.c
    10.a
    11.a(i)

  29. 1.D
    2.D
    3.A- HSG
    4.A
    5.B
    6.A & C
    7.B
    8.C
    9.B
    10.B
    11.a(i)

    • As salam Rohani,

      Mengikut jawapan yang diberikan IVF adalah lebih bersesuaian memandangkan umur dan tempoh TTC berserta masalah yang dihadapi.Jika ingin membuat rawatan IVF di bawah jagaan Dr Tasha sila call KL Fertillity Centre di 0320933500 ya.

  30. Hai Dr nak tanya if tidak ada apa-apa masalah isteri dan suami tetapi bercadang untuk menjalani iui disebabkan untuk mendapatlan kembar sahaja…boleh ke menjalani iUi

    • Hello Lora,

      Tidak menjadi masalah untuk berbuat demikian. Tetapi bukan semua pasangan yang melakukan IUI akan mendapatkan kembar. Jika berminat untuk melakukan IUI di bawah jagaan Dr Tasha, sila hubungi klinik Dr Tasha di Pusrawi ya.

  31. Assalam Dr

    Jwpan kuiz dari Dr
    1. D
    2. D
    3. A – lap & dye 2008, HSG (2014) di PPUKM
    4. A
    5. A
    6. A & C
    7. E
    8. D
    9. C
    10. B

    • Wsalam Eyna,

      Sekiranya dilihat jawapan yand diberikan, IVF adalah rawtan yang terbaik buat Eyna agar kadar kehamilan adalah lebih tinggi. Bagaimanapun, hendaklah rujuk pakar kesuburan di samping menurunkan berat badan sebanyak mungkin.

  32. Assalamualaikum doktor

    Jawapan kuiz doktor

    1.a
    2.b
    3.a
    4.a
    5.a
    6.a c
    7.b
    8.b
    9.a
    10.c
    11.a

    • Wsalam Norli,

      Sekiranya salah satu tiub block, IUI mungkin boleh dilakukan sebagai langkah pertama untuk rwatan kesuburan. JIka kedua-dua tiub block, hanya IVF adalah rawtan kesuburan yang bersesuaian ya. Jika ingin mendapatkan rawtan kesuburan di bawah jagaan Dr Tasha sila hubungi KL Fertility Centre.

  33. Assalamualaikum doktor,

    Jawapan kuiz:

    1.B
    2.C
    3.b
    4.C
    5.B
    6.E
    7.A
    8.C
    9.A
    10.A
    11.B

  34. Assalamualaikum Dr,

    Ini jawapan kuiz saya;
    1. D
    2. D
    3. A – Sperm test / HSG / Clomid / Suntikan
    4. A
    5. Ai
    6. H
    7. C
    8. B
    9. A
    10. B
    11. B

  35. Assalamualaikum Dr,

    Ini jawapan kuiz saya;
    1.A
    2.D
    3.A – Sperm Test, Clomid, Suntikan
    4.B
    5.Ai
    6.A
    7.D
    8.B
    9.B
    10.B
    11.Ai

  36. 1.B
    2.C
    3. A LH&FSH
    4. A
    5. B
    6. H
    7. B
    8. C
    9. A
    10. B
    11. B

    • Assalamualaikum Dr Tasha..
      Ni jawapan kuiz saya.
      Thanks ya! 🙂

    • Wsalam Nor Afifah,

      Mengikut jawapan yang diberikan terdapat faktor berat badan berlebihan yang boleh mengurangkan tahap kesuburan Nor. Akan tetapi, sekiranya Nor masih belum melakukan ujian kesuburan asas yang complete dan ingin melakukannya di bawah jagaan Dr Tasha sila hubungi KL Fertility Centre untuk membuat temujanji. Diharapkan kita akan bersua muka tidak lama lagi ya

  37. Assalam Dr.Natasha..

    Minta kasi nasihat & cadangan. Bawah jawapan saya (^_*)v

    1, b
    2. c
    3. a Blood test, HSG, TVS, cucuk pecahkan telor.
    4. a
    5. b
    6. h
    7. a
    8. b
    9. a (selepas makan clomid. Sebelum makan clomid kitaran saya paling lama 46 hari & tak teratur setiap bulan)
    10 . d (kewangan)
    11 . b

    Terima Kasih Dr. (^_^)

    • Wsalam Mimi,

      Mengikut jawapan yang diberikan rawatan IUI mungkin boleh dimulakan terlebih dahulu. Sekiranya masih tidak hamil selepas 2-3x IUI hendaklah bincang dengan doktor kesuburan yang merawati, apakah rawtan IVF Bersesuaian

  38. Salam Dr.,

    Mohon nasihat Dr., terima kasih =)

    1) A
    2) A
    3) A (Vaginal scanning)
    4) C
    5) B
    6) A
    7) E
    8) D
    9) B
    10) B
    11) A (i)

    Terima kasih Dr.

  39. Jawapan kuiz saya:
    1.A
    2.D
    3.B
    4.C
    5.D
    6.H
    7.A
    8.C.
    9.B
    10.A
    11.B

    • As salina,

      Sebelum memulakan rawatan kesuburan adalah lebih baik jika membuat ujian kesuburan terlebih dahulu untuk mengenalpasti punca permasalahan. Jika ingin berbuat demikian di bawah jagaan Dr Tasha, sila call Pusrawi Hospital / KL Fertility untuk menanyakan mengenai pakej asas kesuburan atau fertility assessment package.

      • Kuiz rawatan IUI ataupun IVF

        1. Berapakah umur anda?

        a. < 30 tahun

        b. 30 – 32 tahun ✅

        c. 33 – 34 tahun

        d. 35-39 tahun

        d. 40 tahun ke atas

        2. Berapa lamakah anda telah cuba untuk hamil?

        a. < 1 tahun

        b. 2 – 3 tahun

        c. 4 – 5 tahun

        d. Lebih dari 5 tahun✅

        3. Adakah anda telah melakukan ujian kesuburan untuk mengenalpasti punca ketidaksuburan?

        a. Ya✅

        b. Tidak

        Sekiranya Ya. Apakah ujian kesuburan yang telah dilakukan ______________________________

        4. Adakah anda/ pasangan anda telah melakukan ujian sperma.

        a. Ya dan keputusannya adalah normal✅

        b. Ya dan keputusannya adalah abnormal. Sila email keputusan sperma jika ada_________________________________

        c. Tidak

        5. Adakah anda pernah memeriksa ‘ovarian reserve’ anda?

        a. i. Ya. Keputusannya adalah memuaskan✅

        a.ii. Ya. Keputusannya adalah rendah

        b. Tidak

        6. Adakah anda mempunyai masalah seperti di bawah?

        a. PCOS

        b. Endometriosis.

        c. Saluran peranakan / tiub tersumbat

        d. Sejarah kehamilan ektopik

        e. Keguguran berulang-kali

        g. Pembedahan di bahagian pelvis. _____________________________

        h. Tiada apa-apa masalah.✅

        7. Berapakah budget anda untuk rawatan kesuburan?

        a. <RM1000✅

        b. RM1000 – 5000

        c. RM5000 – 10000

        d.RM10000 – 15000

        e. Tidak kisah kos asalkan mendapatkan rawatan terbaik

        8. Berapakah BMI anda?

        a. 30 e. Tidak pasti.

        Sila kira BMI anda di sini.

        9. Adakah kitaran haid anda teratur?

        a. Ya✅

        b. tidak

        c. Tidak pasti. Sila KLIK di sini.

        10. Faktor di bawah yang manakah anda lebih pentingkan?

        a. Tidak kisah mencuba rawatan ringkas yang mungkin lebih murah tetapi mempunyai kadar kejayaan yang lebih rendah

        b. Ingin hamil secepat mungkin jadi tidak kisah sekiranya perlu rawatan yang lebih mahal tetapi kejayaan yang lebih tinggi ✅

        c. Tiada faktor di atas

        d. Faktor lain. _____________________________________________

        11. Adakah anda/ pasangan anda bekerja sebagai tentera/ staff hospital kerajaan/ bekerja dengan kerajaan?

        a. Ya
        i. kerajaan ✅ (polis)
        ii. Tentera

        b. Tidak

      • As salam Ain,

        Dr Tasha sudah emailkan jawapan ya .

  40. Kuiz rawatan IUI ataupun IVF

    1. Berapakah umur anda?
    c.  33 – 34 tahun

    2. Berapa lamakah anda telah cuba untuk hamil?
    d. Lebih dari 5 tahun

    3. Adakah anda telah melakukan ujian kesuburan untuk mengenalpasti punca ketidaksuburan?
    a. Ya
    b. Tidak

    4. Adakah anda/ pasangan anda telah melakukan ujian sperma.
    a. Ya dan keputusannya adalah normal

    5. Adakah anda pernah memeriksa ‘ovarian reserve’ anda?
    a. i. Ya. Keputusannya adalah memuaskan

    6. Adakah anda mempunyai masalah seperti di bawah?
    h. Tiada apa-apa masalah.

    7. Berapakah budget anda untuk rawatan kesuburan?
    a. <RM1000

    8. Berapakah BMI anda?
    b. 18.5 – 24.9

    9. Adakah kitaran haid anda teratur?
    a. Ya

    10. Faktor di bawah yang manakah anda lebih pentingkan?
    b. Ingin hamil secepat mungkin jadi tidak kisah sekiranya perlu rawatan yang lebih mahal tetapi kejayaan yang lebih tinggi.

    11. Adakah anda/ pasangan anda bekerja sebagai tentera/ staff hospital kerajaan/ bekerja dengan kerajaan?
    a. Ya i. kerajaan

  41. 1.B
    2.D
    3.A
    4.A
    5.A.ii
    6.A
    7.C
    8.C
    9.B
    10.B
    11.A

  42. 1. A
    2. B
    3. A (Scan, Blood test LH, FSH, Progestrone – result normal)
    4. C
    5. A(i)
    6. H (cuma pernah misscariage 1x di awal perkahwinan)
    7. A
    8. B
    9. A
    10. B
    11. B

  43. 1. A
    2. B
    3. A (Scan, Blood test LH, FSH, Progestrone – result normal)
    4. C
    5. A(i)
    6. H (cuma pernah misscariage 1x di awal perkahwinan)
    7. A
    8. B
    9. A
    10. B
    11. B

    Thank you in advance Dr.

  44. Jawapan
    1. D
    2. D
    3. B
    4. A
    5. A
    6. A
    7. A
    8. D
    9. B
    10. C
    11. B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: