Selamat malam. Pentingnya tidur yang mencukupi untuk hamil.

Dapatkan tidur yang mencukupi untuk meningkatkan peluang anda untuk hamil. Tidur yang baik dan mencukupi iaitu sekurang-kurangnya 7-8 jam setiap malam adalah penting bagi tahap kesuburan anda. Apabila kita tidur, tubuh badan kita akan sibuk memperbaiki sel-sel yang rosak dan mengimbangi paras hormon-hormon penting di dalam badan kita.

Tidur yang tidak mencukupi boleh menyebabkan kitaran haid menjadi tidak teratur, mengganggu ‘mood’ dan seterusnya menjejaskan kesuburan anda. Ini terutamanya  bagi wanita yang mempunyai pekerjaan ‘shift-work’ di mana kitaran tidur dan ‘biological clock’ mereka boleh terganggu.  Bagi mereka yang bekerja ‘shift’ waktu malam sahaja pula, terdapat kemungkinan di mana mereka terdedah kepada risiko keguguran.

Untuk membaca dengan lebih lanjut mengenai kajian mengenai ‘shift-work’ dan kesuburan. KLIK di sini

Di samping itu, tidur yang cukup juga mempengaruhi keputusan rawatan kesuburan seperti IVF. Bagi wanita yang menjalani rawatan IVF, adalah penting untuk mendapatkan tidur yang cukup i.e sekurang-kurangnya 7-8 jam/ sehari bagi meningkatkan peluang IVF mereka untuk berjaya.

Oleh itu, cubalah mengaturkan tugasan seharian agar bagi yang sedang cuba untuk hamil, dapatkan tidur yang nyenyak dan mencukupi.

zzzzz Selamat Malam, Moga mimpi-mimpi indah anda menjadi kenyataan! zzzzzz

Ikuti media sosial Dr Natasha untuk dapatkan lebih banyak info.

Instagram
https://www.instagram.com/drnatashanor/?hl=en

Facebook
https://www.facebook.com/drnatashanor

Posted on November 18, 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. Salam Dr. Saya penghidap pcos. Sy consume clomid utk process pematangan telur selama 2 cycle but x de kesan. Sejak saya berhenti pengambilan clomid period saya terlalu panjang sehingga sy terpaksa mengambil ubat utk menhentikan darah.Now its already 3 cycle. What shud i do since im planning to do hsg test. But in my current condition, hsg test plan sy terpaksa postpone.please advice…

    • Salam ani,
      Hendaklah berjumpa dengan doktor yang merawati untuk mendapatkan nasihbat seterusnya agar haid menjadi lebih teratur untuk membolehkan Ani membuat HSG test.
      Sekiranya ingin berjumpa dengan doktor tasha sila telefon klinik doktor di KL Fertility Centre ya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: