Ingin Hamil, tapi suami tiada sperma! Apa yang perlu diketahui mengenai Azoospermia

“Doktor, suami telah melakukan ujian semen analysis tetapi keputusan menunjukkan yang dia tidak mempunyai sperma. Apa yang boleh kami lakukan?”

Keadaan di mana tiada langsung sperma dijumpai di dalam air mani suami dikenali sebagai Azoospermia. Sekurang-kurang dua ujian sperma akan dilakukan untuk mengesahkan diagnosis tersebut.

Punca Azoospermia

Keadaan azoospermia berlaku di dalam 1% populasi lelaki secara amnya. Di kalangan pasangan yang mempunyai masalah kesuburan, azoospermia adalah puncanya dalam 10-15% peratus pasangan tersebut. Azoospermia disebabkan sama ada oleh masalah produksi sperma di dalam buah zakar ataupun saluran air mani tersumbat.

 Masalah produksi sperma 

Ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor:

a. Keadaan genetik di mana lelaki tersebut sudah dilahirkan begitu. Antaranya adalah Klinefelter’s syndrome, ‘cryptorchidism’ / ‘undescended testis’  (di mana testis tidak berada di dalam kantung scrotum), ‘Y chromosome deletions’ etc

b. Masalah hormon yang tidak seimbang Kallmann’s syndrome, masalah di hypothalamus atau kelenjar pituitari.

c. Infeksi. Contohnya Beguk

d. Kanser Testis.

e. ‘Varicocoele’. Ini ialah keadaan di mana pembesaran atau pembengkakkan pada saluran darah di dalam scrotum

Masalah saluran air mani tiada atau tersumbat

a. Secara lahiriah, lelaki tersebut dilahirkan tanpa saluran ‘vas deferens’. Ini dikenali sebagai Congenital Absence of Bilateral Vas deferens.

b. Pembedahan di mana saluran air mani diikat ie vasectomy

‘Obstructive vs Non Obstructive’ Azoospermia

Azoospermia juga boleh diklasifikasikan kepada dua jenis kategori iaitu:

i) ‘Obstructive’ Azoospermia

Ini ialah apabila azoospermia disebabkan oleh saluran air mani tiada atau tersumbat. Kondisi ini adalah lebih jarang berlaku berbanding dengan ‘Non-Obstructive’ Azoospermia. Hanya 10-15% kes Azoospermia disebabkan oleh ‘Obstructive’ Azoospermia

ii) ‘Non-Obstructive’  (NOA) Azoospermia

Ini ialah apabila azoospermia disebabkan oleh masalah dari segi produksi sperma.

Mengenalpasti punca Azoospermia

Sejarah latar belakang dan pemeriksaan akan dilakukan oleh doktor untuk mengenalpasti apakah faktor yang menyumbang kepada masalah Azoospermia. Di samping itu, ujian darah untuk hormon seperti FSH, LH dan Testosteron juga akan dibuat.

Alat orchidometer di atas menunjukkan saiz testis untuk digunakan sebagai tujuan rujukan. Saiz testis yang normal untuk lelaki dewasa adalah 15-25ml ke atas.

Pembedahan untuk pesakit yang mempunyai Azoospermia

Lazimnya untuk mengetahui sama ada pesakit tersebut mempunyai sperma atau pun tidak, pembedahan kecil perlu dibuat. Kesemua pembedahan yang dibincangkan di bawah untuk pesakit Azoospermia boleh dilakukan sebagai ‘day-surgery’ prosedur di mana pesakit dibenarkan pulang semula ke rumah pada hari yang sama.

PESA (Percutaneous Epididymal Sperm Aspiration)

Pembedahan ini ialah dimana jarum halus dimasukkan ke dalam bahagian epididimis testis dan penyedutan di lakukan. Cecair yang diperolehi akan diperhatikan di bawah mikroskop oleh pakar embriologis untuk melihat sama ada terdapat sperma ataupun tidak.

TESA (Testicular Sperm Aspiration)

Pembedahan ini ialah di mana jarum akan dimasukkan ke dalam testis untuk mendapatkan tisu dari bahagian testis untuk dihantarkan kepada makmal IVF. Sekiranya terdapat sperma diperolehi, tisu tersebut boleh dibekukan untuk digunakan untuk prosedur ICSI kelak. Andai kata tidak terdapat sebarang sperma, tisu tersebut seterusnya akan di hantar kepada makmal pathologi untuk pemeriksaan seterusnya.

TESE (Testicular Sperma Extraction)

Pembedahan ini melibatkan torehan kecil dilakukan kepada kulit scrotum dan tisu / biopsi kecil diperolehi dari testis dan dihantar kepada makmal IVF untuk melihat sama ada terdapat sperma ataupun tidak.

Adakah pasangan yang mempunyai masalah Azoospermia boleh mendapat zuriat mereka sendiri?

Ini terpulang sama ada sperma dapat diperolehi selepas salah satu pembedahan di atas telah dilakukan. Jika sperma diperolehi, isteri pasangan tersebut perlu menjalani rawatan IVF, di mana ICSI akan dilakukan dengan menggunakan sperm yang telah diperolehi. Jika tiada sperma yang diperolehi dan sampel biopsi yang dihantar kepada makmal menunjukkan tidak ada rawatan lain yang boleh diberikan, pasangan tersebut akan disarankan untuk mengambil anak angkat. Bagi pasangan di mana agama mereka membenarkan sperma dari orang lain digunakan, maka telur dari isteri pasangan tersebut boleh dipersenyawakan dengan sperma dari ‘donor’. Akan tetapi, bagi pasangan yang beragama Islam penggunaan ovum atau sperma dari ‘donor’ iaitu bukan pasangan mereka adalah diharamkan.

Ikuti media sosial Dr Natasha untuk dapatkan lebih banyak info.

Instagram
https://www.instagram.com/drnatashanor/?hl=en

Facebook
https://www.facebook.com/drnatashanor

Posted on August 6, 2015, in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 22 Comments.

 1. ada kah prosedur TESA dan PESA mempunyai risiko mati pucuk?

  • Wsalam Jessice,

   Not to me knowledge. However, I have had patients following the prosedure complaining of less libido and difficulty during sex most likely due to the psychological effect of finding out that they indeed have no sperm in their testes. Hence, nothing to do with complication of the procedure itself.

 2. Suami disahkan azoospremia namun ada 12% sprma suami sluggish @ malas berenang…masih ada rawatan ke utk suami

  • As salam Ierah,

   Betulkah Suami ada azoospermia? Sbabnya jika betul kenapakah 12% sperma sluggish. Patutnya tiada sperma pun yang dapat dikesan. JIka ingin mendapatkan rawatan dan pemeriksaan seterusnya datanglah berjumpa dengan Dr Tasha di KL Fertility Centre ya.

 3. Salam doktor..
  Berapakah kos PESA, TESA, TESE dan IVF? Atau jumlah kos keseluruhan jika suami disahkan azoospremia?

  • Wsalam Ikhwan,

   Kos rawatan ART tersebut di atas berbeza-beza antara satu klinik fertiliti yang berlainan. Oleh itu, hendaklah bertanyakan kepada setiap klinik di mana Ikhwan berminat untuk membuat rawatan tersebut. JIka berminat untuk menjalani rawatan IVF / PESA di bawah jagaan Dr Tasha di KL Fertility Centre, sila buat appointment dengan menelefon KL Fertility Centre di 0320933500

 4. Salam doktor…
  Soalan saya…adekah pembedahan hernia boleh jadi salah satu punca kemandulan?adakah boleh menyebabkan saluran tersumbat ketika selepas pembedahan?jika ter sumbat…apakah boleh sperma masih dihasilkan di dalam testis dan terkumpul?

  • Wsaam Rizal,

   Ya kadang-kala boleh dilihat lelaki yang telah mengalami pembedahan hernia mempunyai masalah sperma. Sekiranya tersumbat, sperma masih boleh diperolehi dari testis melalui pembedahan PESA / TESA / TESE.

 5. adakah ini urat yg bersambung dengan skrotum.. saya kadang2 rasa senak dan dapat rasa urat di situ mengembang.. adakah saya mengalami masalah ni.. dan adakah saya mungkin tiada sperma?

  e. ‘Varicocoele’. Ini ialah keadaan di mana pembesaran atau pembengkakkan pada saluran darah di dalam scrotum

  • As salam Lina,

   Berkemungkinan besar Suami lina mengalami masalah Varicocele. Akan tetapi bukan semua lelaki yang mempunyai masalah tersebut akan mempunyai masalah dengan Sperma mereka. Adalah lebih baik jika suami pergi membuat ujian analisis sperma di klinik fertiliti berdekatan untuk mengetahui status sperma dengan lebih tepat.

 6. fatimah binti mohamad idria

  assalamualaikum dr, suami saya percent die 0/15% sahaja test sperma die yg saya buat di hospital.. saya tiada masalah… dan kesuburan saya ok… adakah saya layak menjadi seorang ibu??

  • Wsalam Fatimah,

   Jikalau begitu, hendaklah rujuk kepada pakar kesuburan untuk mendapatkan rawatan yang bersesuaian. Semua wanita layak untuk menjadi seorang ibu, mungkin untuk Fatimah perlu berikhtiar dan berusaha ya.

 7. Salam Dr,

  Suami disahkan Azoospermia. Selain daripada surgeri, ada tak ubat-ubatan lain dapat membantu menghasilkan sperma yang boleh Dr sarankan?

  • Wsalam Zarina,

   Setahu Dr Tasha tidak ada ubat2an yang boleh diambil untuk memperbaiki masalah azoospermia. Hendaklah menjalani TESA/ PESA untuk mengetahui sama ada sperma boleh diperolehi ataupun tidak.

 8. Assalamualaikum Dr

  Saya sudah berusia 47 tahun dan isteri 41 tahun, berkahwin 18 tahun, tetapi masih belum dikurnikan zuriat, pemeriksan mendapati sperma saya tiada…hanya 3 ke 5..
  Adakah masih sesuai untuk menjalani proses untuk mendapat zuriat
  Sekian, terima kasih

  • Wsalam Nazri,

   Datanglah periksa di KL Fertility Centre agar kita boleh ikhtiarkan agar isteri Nazri boleh hamil. IVF/ ICSI adalah rawtan yang bersesuaian dengan Nazri tetapi faktor umur isteri juga boleh menurunkan tahap kejayaan rawtan tersebut. Oleh itu, isteri perlu diperiksa.

 9. salam Dr,
  sekiranya seorg suami itu mati pucuk.. bolehkah pasangan suami isteri itu menjalani rawatan IVF?

  • Wsalam Aza,

   Boleh. Tetapi selalunya kita akan cuba lihat sama ada rawatan boleh diberikan untuk masalah mati pucuk tersebut. In sha Allah pasangan tersebut boleh menjalani rawatan IVF provided sperma boleh diperolehi dari kilang sperma ie testis suaminya.

 10. Assalamualaikum Dr.
  Suami pernah buat check up n disahkan nonobstructive azoospermia…
  Fsh n Lh Nye tinggi lbih drpd 10…
  Tiada rawatan lain yg blh kami lakukan?

 11. Hi Doc, I just done my test and results come out as Azoospermia = No Spermatoza seen after centrifugation. It means no sperm found right. Any treatment. Because before this few years back i have done, but only the counting is low.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: