Apakah Resolusi Anda untuk Tahun 2019?

Tahun bersilih ganti, dan masa akan terus berdetik dan menginjak kita ke Tahun Baru 2019. Alhamdulillah tahun 2018 sudahpun berlalu dan memberikan kenangan memori yang indah dan tidak juga mencabar buat Dr Tasha. Begitu juga Dr Tasha pasti buat pasangan TTC, ada yang bersyukur sudahpun hamil ataupun sudah melahirkan anak yang ditunggui. Tetapi Dr Tasha pasti masih ada juga ramai pasangan diluar sana ternanti-nanti akan giliran mereka pula untuk menikmati kegembiraan bergelar seorang ibu dan ayah pula.

Tahun Baru Resolusi Lama tetapi dengan Azam yang Baru ?

Dr Tasha ada mengusik kawan-kawan yang rapat mengenai resolusi mereka untuk tahun 2019 yang bakal tiba. Ada yang enggan memberikan resolusi mereka dan bertanyakan perlukah membuat resolusi jika ianya tidak akan dijalani dan resolusi hanya tinggal resolusi?

Pada pendapatan Dr Tasha, resolusi adalah janji kita kepada diri kita sendiri untuk sentiasa berusaha ke arah ‘being a better person for ourselves and also those who we will love’. Ianya perlu ‘in detail’ and paling penting realistik agar ianya boleh dicapai Sebenarnya ‘it is an ongoing process starting with smaller baby steps’.

Apakah Resolusi untuk Pasangan TTC?

Terdapat beberapa resolusi yang mungkin boleh dibuat buat pasangan TTC. Kebanyakan pasangan TTC yang Dr Tasha jumpa mempunyai life style yang tidak sihat. Oleh itu antara resolusi buat pasangan tersebut yang bersesuaian:

  1. Tahu berat badan anda. Adakah ianya bersesuaian dengan ketinggian anda? Tahukah anda apakah BMI anda?

http://www.klfertility.com/body-mass-index-bmi-calculator/

2. Adakah anda melakukan senaman? Bolehkah anda peruntukkan hanya 15-30 minit sekurang-kurangnya 3x untuk melakukan aktiviti yang anda gemari sama ada ianya pergi ke gym, hiking, berbasikal atau berenang.

3. Adakah anda mempunyai diet yang sihat? Jika tidak, apakah yang perlu dibuat untuk pastikan ianya adalah seimbang dan bersesuaian dengan permasalahan yang dihadapi.

https://drnatashanorfertility.com/2014/07/15/tips-pemakanan-untuk-meningkatkan-fertiliti-anda/

https://drnatashanorfertility.com/2015/01/25/diet-untuk-pesakit-endometriosis/

https://drnatashanorfertility.com/2014/09/14/diet-untuk-pesakit-pcos/

4. Di samping itu, kesihatan emosi adalah amat penting. Lakukan sekurang-kurangnya dalam masa 3x seminggu aktiviti mudah yang membuat anda gembira. Anda boleh mulakan dengan ‘listing down’ what makes you happier.

Ingin Hamil? Apakah perlu dilakukan 

  1. Ramai pasangan TTC sebenarnya masih belum lakukan ujian kesuburan yang lengkap tetapi masih menunggu dan berharap agar bernasib baik dan hamil secara spontan. Hendaklah berikhtiar juga. Jika masih belum berjumpa doktor untuk kesuburan, pergilah rujuk atau mungkin mengikuti seminar bagi mendapatkan pencerahan bagi permasalahan tersebut.

https://www.facebook.com/events/350353459112157/

fertility seminar 2019

2. Ada segelintir yang sudahpun melakukan rawatan kesuburan tetapi masih belum berjaya. Penting untuk berjumpa dan berbincang apakah rawatan yang bersesuaian dan yang akan memberikan kadar kejayaan yang elok.

https://drnatashanorfertility.com/info-asas/kuiz-rawatan-kesuburan-adakah-saya-calon-untuk-iui-ataupun-ivf/

3. Perlu juga membuat persiapan mental untuk mengharungi ups dan downs of TTC journey ini. Hendaklah sentiasa bersikap positif, tabah dan cekal serta ‘be strong for each other’. Usahlah berputus asa terlalu cepat ‘because you might never know that your baby is just around the corner’

new year resolution

Ikuti media sosial Dr Natasha untuk dapatkan lebih banyak info.

Instagram
https://www.instagram.com/drnatashanor/?hl=en

Facebook
https://www.facebook.com/drnatashanor

Posted on January 1, 2019, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: