Kuiz rawatan kesuburan: Adakah saya calon untuk IUI ataupun IVF?

Ramai antara pasangan TTC mungkin akan mempunyai dilemma sama ada patut membuat rawatan IUI ataupun IVF. Bagi yang mungkin menghadapi masalah tersebut, ambillah kuiz di bawah untuk menentukan sama ada anda lebih sesuai untuk rawatan IUI ataupun IVF.

Kuiz rawatan IUI ataupun IVF

*Adakah anda tahu ‘ovarian reserve’ anda?

Sila kira BMI anda di sini.

Tidak pasti. Sila KLIK di sini.

Sila tekan button “send” untuk mendapatkan jawapan dari Dr Tasha ya.   Selamat mencuba!

 1. as salam…dr sy berumur 32 thn..bbrp thn lepas saya ada buat ujian kesuburan.saya buat smua ujian kecuali ujian darah…sy pernah ddapati ada cyst yg x mmbesar.stlh mkn ubat…cyst mghilang..3kali keguguran.saya dapati sy pcos..sbb kaki tgn berbulu spt lelaki.bgitu jg bmisai.ape yg perlu saya lakukan

  • Wsalam Iela,

   Jikalau berminat untuk mendapatkan rawatan kesuburan di bawah jagaan Dr Tasha, datanglah berjumpa dengan Dr Tasha bagi melihat apakah yang boleh dilakukan seterusnya ya. Sila call KL Fertility Centre di 0320933500.

 2. Salam dr Tasha. seminggu yang lepas saya ade buat upt test di rumah. hasilnya keluar 2 line tetapi satu line kelihatan kabur. selang dua hari saya menggunakan upt jenis clear blue dan hasilnya ‘not pregnant. tapi disebabkan period saya masih tidak datang, semalam saya membuat upt menggunakan brand yg lain dan hasilnya keluar double line tetapi satu line kelihatan kabur juga. dan saya juga telah membuat ultrasound tetapi tidak nampak apa apa. soalannya di sini adakah saya mengandung?

  • untuk pengetahuan doc period saya tidak teratur paling lewat cycle sehingga 47 hari. tetapi sekarang cycle period saya sudah hampir 60 hari masih tidak period.

   • As salam didie,

    Blood test perlu dibuat untuk confirm kehamilan ya. Selalunya jika ujian darah BHCG melebihi 1500, kantung selalunya boleh dilihat.

 3. Munira Zulkefli

  Sy ada email dr..harap dr cek.trima kasih

 4. HALIMATUS SAADIAH BINTI SUDIRMAM

  1.b
  2.b
  3.ya
  4.a
  5.a
  6.h
  7.b
  8.b
  9.ya
  10.b
  11.a.i.

 5. salam dr. tasha bleh tak tolong berikan jawapan utk sy

  1.B
  2.D
  3.A
  4.B
  5.B
  6.H
  7.A
  8.C
  9.B
  10.A
  11.B

  • Wsalam Zetty,

   Mengikut jawapan yang diberikan, IVF akan memberikan kadar kejayaan yang lebih tinggi berbanding IUI dan berkemungkinan besar ini adalah rawwatan yang lebih sesuai jika sperma suami sangat rendah. Di samping itu, hendaklah menurunkan berat badan agar kitaran haid zetty mungkin akan menjadi lebih teratur. Zetty dan suami juga perlu mula menabung duit untuk masa hadapan yang boleh digunakan untuk rawatan kesuburan yang bersesuaian. Rawatan untuk IUI rata2 mungkin akan mencecah RM1K, manakala IVF pula at least paling murah RM5K. Pergilah rujuk hospital kerajaan terlebih dahulu dan lihat sama ada sperma suami boleh diperbaiki, jika tidak IVF mungkin perlu dilakukan ya.

 6. nafhatunhani saat

  1. d
  2. d
  3. a
  4. a
  5. a. ii
  6. c
  7. a
  8. a
  9. a
  10.d
  11.a. ya ii. kerajaan

  • As salam Hani,
   Mengikut jawapan yang diberikan rawatan IVF adalah lebih bersesuaian disebabkan ovarian reserve yang rendah dan permasalah tiub yang tersumbat. Hendaklah melihat bajet dan mengumpul wang agar dapat membuat rawatan yang memberikan kadar kejayaan yang lebih tinggi. Jika ingin membincangkan masalah fertiliti Hani dan melihat apa yang boleh dibuat, datanglah berjumpa dengan Dr Tasha.

 7. C
  D
  B
  C
  B
  A
  B
  D
  B
  D
  B

 8. Salam dr natasha..yg mne sesuai tuk sy ye.

  C
  D
  B
  C
  B
  A
  B
  D
  B
  D
  B

  • As salam Eiza,

   Mengikut jawapan yang diberikan hendaklah sebelum melakukan rawatan kesuburan membuat terlebih dahulu ujian kesuburan untuk memastikan apakah punca ketidaksuburan selain dari masalah PCOS seperti sama ada terdapat masalah sperma pasangan dan saluran peranakan tersumbat atau pun tidak. Oleh kerana sudahpun 5 tahun TTC, usahlah melengahkan waktu lagi.

   JIka ingin membuat ujian kesuburan di bawah jagaan Dr Tasha:
   http://www.pusrawi.com.my/index/pakej-perubatan/pakej-kesuburan-asas/

   Jika bersesuaian, rawatan IUI boleh kemudiannya dilakukan

 9. Dr, ni jawapan sy;
  1.B 2.B 3.B 4.C 5.B
  6.H 7.A 8.B 9.A 10.A 11.B
  mcmn pndangan Dr..

 10. 1. b
  2. c
  3. a
  4. a
  5. a. i
  6. h
  7. a
  8. b
  9. a
  10.b
  11.a. ya kerajaan

  • As salam Suria,
   Mengikut jawapan yang diberikan, Suria masih sesuai untuk melakukan rawatan IUI.
   JIka ingin mendapatkan rwatan IUI di bawah jagaan Dr Tasha sila hubungi pihak Pusrawi dan minta disambung kepada klinik Siti Khatijah serta bercakap dengan nurse Dr Tasha iaitu Puan Maz Aida. Temujanji akan di buat. Minta Shuhada bawa keputusan sperma dan laporan tiub yang telah dilakukan atau lain2 ujian kesuburan yang telah dibuat jika ada.

 11. 1. a
  2.b
  3.a
  4.a
  5.a
  6. Xpasti..pernah buat pembedahan buang cyst
  7.a
  8.b
  9.a
  10.b
  11.b

  • As salam Huda,

   Mengikut jawapan yang diberikan besar kemungkinan Huda masih sesuai untuk menjalani rawatan IUI terutamanya jika saluran peranakan adalah elok. Jika ingin melakukan rawatan IUI di bawah jagaan Dr Tasha sila hubungi pihak Pusrawai untuk berbuat demikian ya.

 12. 1.A
  2.B
  3.A
  4.B (low sperm count)
  5.B
  6.A
  7.B
  8.C
  9.B
  10.B
  11.A

  • As salam Amalin,

   Mengikut jawapan yang diberikan rwatan yang paling bersesuaian bergantung kepada the exact sperma count. JIka sangat rendah bacaan count sperma tersebut hendaklah lakukan rawatan IVF ya. Di samping itu, Amalin perlu juga menurunkan berat badan agar BMI bersesuaian kerana ini boleh mengatasi masalah PCOS yang dialami.

 13. 1.d
  2.d
  3.a. Lap n dye n ovarian drilling
  4. A
  5. B
  6. A
  7. C
  8.d
  9. A
  10. B
  11. A.i

 14. Assalamuaaikum.. In jawapan saya harap dr Tasha boleh membantu..
  1)a 2)b 3)a 4)a 5) a(i) 6)h 7)a 8)c 9)a 10)c 11)b

  • Wsalam Sheila,

   Mengikut jawapan yang diberikan IUI adalah rawatan yang masih bersesuaian. Kebanyakan kos keseluruhan rawatan IUI adalah dalam lingkungan RM1000-2500 bergantung kepada ubat rangsangan yang diberikan. Di samping itu, hendaklah berusaha untuk menurunkan berat badan Sheila ya.

 15. 1. E
  2. B
  3. B
  4. C
  5. B
  6. E
  7. B
  8. B
  9. A
  10. B
  11. A(i)

 16. Assalam Dr Natasha,

  1. a
  2. a
  3. b
  4. c
  5. b
  6. h
  7. a
  8. a
  9. a
  10. b
  11. b

 17. As Salam Dr,
  1. B
  2. C
  3. A
  4. A
  5. B
  6. H
  7. A
  8. C
  9 B
  10. D (Inginkan kejayaan dengan bajet yang dalam kemampuan)
  11. A I

  Mohon pandangan Dr.
  TQ

 18. Salam, Dr.Natasha;
  Saya xtahu ape lagi masalah saya.
  D
  D
  A : IUI & IVF
  A
  H
  E
  B
  A
  B
  B
  saya mohon Dr dpt bagi jalan penyelesaian untuk saya

 19. Norhazlina Abdullah

  Assalam Dr. Saya tiada masalah dalam kehamilan. namun begitu saya telah mengikat saluran peranakan saya. Boleh ke jika saya hamil lagi jika sy melakukan IVF? Saya amat berharap untuk hamil lagi

  • Wsalam Hazlina,

   Bolehkah Dr Tasha tahu kenapakah saluran peranakan Hazlina telah diikat? Adakah disebabkan sudah 3 kali Caeser? Jika ya, kenalah tahu dari doktor yang operate kali 3 adakah selamat untuk hamil lagi ie adakah terdapat parut yang banyak ataupun dinding rahim nipis? Jikalau tidak, dan masih selamat untuk Hazlina hamil, IVF adalah option yg available untuk Hazlina hamil lagi.

 20. 1. B
  2. C
  3. B
  4. C
  5. C
  6. H
  7. A
  8. C
  9. A
  10. A
  11. B

 21. 1.a
  2.a
  3.b
  4.c
  5.b
  6.h
  7.a
  8.d
  9.b
  10.b
  11.b

 22. 1.E
  2.C
  3.A – HSG
  4.A
  5.B
  6.C
  7.B
  8.B
  9.A
  10.D -ingin cepat tetapi dlm budget yg mampu
  11.A
  Mohon pendapat Dr.tk

  • As Salam Nor,
   Mengikut jawapan yang diberikan, rawatan IVF adalah rawtan kesuburan yang bersesuaian memandangkan latar belakang umur >40 tahun dan TTC yang sudah agak lama. Akan tetapi, rawatan kesuburan di LPPKN dan juga HUKM / UM pun adalah dalam anggaran 10-12k bergantung kepada ubat2 an yang digunakan jika tidak sila Dr Tasha. Pergilah rujuk pakar kesuburan dengan kadar segera ya.

 23. Assalam saya zaida…untuk hamil ank kedua amat sukar…boleh dr.tasha tlg
  B
  D
  B
  C
  A
  B
  A
  B
  B

  • Wsalam Zaida,

   Sekiranya begitu, pergilah rujuk pakar kesuburan untuk memeriksa punca ketidaksuburan tersebut. JIka ingin mendapatkan pemeriksaan di bawah jagaan Dr Tasha, sila call KL Fertility Centre di 0320933500. Hari terbaik untuk berjumpa ialah pada hari 2-4 haid.

 24. siti hajjar binti nordin

  1.b
  2.c
  3.ya
  4.a
  5.ai
  6.h
  7.c
  8.c
  9.a
  10.b
  11.b

 25. 1.c
  2.b
  3.tidak
  4.c
  5.b
  6.e
  7.e
  8.b
  9.a
  10.b
  11.a.ii

 26. salam dr, boleh beri pendapat berdasarkan jawapan saya?
  1. c
  2. b.
  3. a.
  4. a.
  5. a.
  6. b.& c.
  7a. b.
  8. b.
  9. a.
  10. c.
  11. b.

 27. Khairul hisham b awang ahmad

  As salam doc. Wife sy dah buat ujian di ppum n ada 1 doc pakar. Mereka cakap wif sy tak ada kilang. Betul ke wanita tak ada kilang? Macam monopos meraka kata.

 28. Assalamualaikum dr. Sy dan suami bercadang untuk menjalani procedure IUI pada Feb 2017 untuk next period cycle setelah 2 tahun mencuba. Sy pernah keguguran 2 kali pada Jan 2016 (10w – blighted ovum) dan Sept 2016 (6w). Kami tidak mahu menunggu lama jadi bercadang untuk menjalani IUI bulan hadapan. Jika sy mahu mendapat kn rawatan dgn Dr Natasha, boleh sy tahu:

  1) Nama klinik/hospital untk bertemu dgn Dr Natasha?
  2) Berapakah kos keseluruhan IUI ie: medication, consultation, scanning, etc sehinggalah proses IUI dijalankan? Ini adalah penting supaya kami dpt merancang budget yg diperlukan dr mula procedure semasa CD2 sehingga lah habis.
  3) Berapa kali temu janji yg diperlukan?

  Suami telah menjalani sperm analysis pada Oct 2016 dan keputusannya:

  Liquefaction time: Less than 30 mins
  pH: 8.0
  Volume: 3.5ml
  Appearance: Opaque white
  Motility (at 2 hours): 50%
  Sperm count: 102
  Total no. of sperm: 357
  Morphology: 99% normal
  RBC: 5-15
  WBC: 5-10

  Sy pernah berjumpa O&G di Salam Specialist untuk bertanya perihal RBC dan WBC yg ada dalam sperm speciment, namum dr. menyatakan semua adalah normal dan tidak ada apa perlu dibimbangkan. Sy pernah membaca di internet yg mana kehadiran RBC dan WBC (>1) adalah tidak normal (sign of infection, etc). Jadi boleh dr. terangkan sedikit berkenaan hal ini? Adakah ini adalah salah satu punca kesukaran untuk conceive?

  Harap dr. dpt memberikan feedback supaya sy boleh mula membuat appointment secepatnya untuk mendapatkan rawatan bersama Dr. Natasha. Tq.

 29. 1A 2B 3A 4C 5B 6A 7B 8D 9B 10A 11B

  • As salam Shamlah,

   Terima kasih kerana mencuba kuiz tersebut. Mengikut jawapan yang diberikan, puan hendaklah memeriksa sperma suami dan juga saluran peranakan (HSG). Jika masih belum berbuat demikian. Di samping itu, hendaklah menurunkan berat badan sebanyak mungkin. Jika sperma suami dan juga saluran peranakan adalah elok, bolehlah mencuba IUI terlebih dahulu. Jika ingin mendapatkan rawatan IUI di bawah jagaan Dr Tasha sila hubungi Dr Tasha di KL Fertility Centre ya.

 30. Terima kasih atas jawapan puan.. Kami akan bincang dan buat keputusan kemudian..

 31. 1.a
  2.b
  3.a (subur)
  4.b(bilangan sperma kurang)
  5.b
  6.h
  7.b
  8.e
  9.a
  10.b
  11.b

  • As salam Encik Ariff,

   Ini bergantung kepada keputusan sperma tersebut, sekiranya ianya sangat berkurangan, Rawatan IVF akan memberikan kejayaan yang lebih tinggi. Jika ingin mendapatkan rawtan kesuburan di bawah jagaan Dr Tasha, sila call 0320933500 di KL Fertility Centre untuk mendapatkan temujanji. Sila bawakan keputusan ujian semen analisis yang telah dilakukan untuk rujukan Dr Tasha

 32. Salam Doc, ini jawapan saya:

  1. C
  2. A
  3. B
  4. C
  5. B
  6. H
  7. B
  8. B
  9. A
  10. C
  11. B

  Mohon doc boleh berikan nasihat. JZKK.

 33. As salam dr natasha.. boleh advice dpd jawapan sy..

  1. B
  2. B
  3. A ( TVS, ujian darah 2nd day period dan 21period)
  4. A
  5. A i
  6. A
  7. A
  8. C
  9. B
  10. A
  11. B

 34. 1. A
  2. A
  3. B
  4. C
  5. B
  6. A
  7. A
  8. D
  9. B
  10. A
  11. B

  Harap dr tasha dpt bantu sy utk decide rawatan ape yg sy perlukan. Tq

 35. 1.D
  2.D
  3.A
  4.A
  5.B
  6.A&C
  7.B
  8.B
  9.B
  10.D
  11.B

  • As salam Nanie,

   Mengikut jawapan yang diberikan. Faktor umur meningkat, pcos, saluran peranakan bermasalaah dan kitaran haid yang tidak teratur boleh merendahkan peluang kehamilan. Oleh kerana faktor umur, usahlah melengahkan waktu untuk berjumpa pakar kesuburan. IVF akan memberikan peluang yang lebih elok untuk Nanie.

 36. Yasrina Intan Kamaruddin

  Salam Doc, ini jawapan saya.

  1.d
  2.d
  3.a
  4.a
  5.b
  6.a
  7.c
  8. Not sure
  9.b
  10.b
  11.b

 37. Salam Doc, ini jawapan saya.

  1.d
  2.b
  3.b
  4.c
  5.b
  6.h
  7.b
  8. d
  9.a
  10.b
  11.a

 38. NADIAH BINTI AHMAD PUZI

  Assalam Dr.Natasha, ini jawapan sy :
  1. B
  2. B
  3. A (iui)
  4. A
  5. ai
  6. H
  7. D
  8. C
  9. A
  10. B
  11. B

 39. Assalam Dr.Natasha, ini jawapan sy :

  1) D
  2) C
  3) YES TEST SPERM SUAMI
  4) IUI
  5) A
  6) H
  7) E
  8) b
  9) A
  10) B
  11) B

 40. salam dr. tasha bleh tak tolong berikan jawapan utk sy

  1.B
  2.B
  3.A
  4.A
  5.A
  6.H
  7.A
  8.B
  9.A
  10.B
  11.A.i

 41. Assalamualaikum Dr, berikut adalah jwpn saya. Boleh kah sy attend talk Dr di Pusrawi pada 31st March ini? Terima kasih

  1.b
  2.b
  3.b
  4.c
  5.b
  6.a dan c
  7.b
  8.d
  9.b
  10.c
  11.b

 42. ZAILINDA BINTI SHAARI

  Assalammualaikum Dr.Tasha
  1.e
  2.b
  3.b
  4.c
  5.b
  6.keguguran sekali & jalani pembedahan buang fibroid
  7.a
  8.b
  9.b
  10.d -bergantung kepada kemampuan bajet
  11.b.

  Dr. saya juga ingin turut serta dalam seminar percuma di Pusrawi 31 Mac 2018.

  Sedikit info mengenai diri saya.
  saya telah berkahwin pada usia 40 tahun pada akhir tahun 2015, 4 bulan selepas itu saya disahkan mengandung tetapi keguguran.. 2bulan selepas keguguran saya menjalani pembedahan membuang fibroids dan saya merancang merehatkan badan saya selama setahun dari mengandung. Kini saya merancang untuk hamil. Mohon nasihat daripada Dr.
  T.kasih.

 43. kamariah idris

  As salam Dr Natasha,

  Berikut adalah jawapan saya untuk kuiz kesuburan:

  1. D
  2. B
  3. A
  4. B, sperma kurang
  5. A
  6. B
  7. C
  8. B
  9. A
  10. B
  11. B

  Terima kasih.

 44. Nur Aisyah Binti Abu Bakar

  1.a
  2.b
  3.b
  4.a
  5.b
  6.a
  7.b
  8.c
  9.a
  10.b
  11.a i

 45. salam dr tasha ,

  jawapan :
  1) b
  2) a
  3) b
  4) c
  5) b
  6) h
  7) a
  8) b
  9) a
  10) c
  11) b

 46. Salam Dr Tasha.
  Ini jawapan saya untuk soalan di atas
  1. C
  2. B
  3. A
  4. A
  5. B
  6. C
  7. B
  8. B
  9. A
  10. A
  11. B

 47. Nurhidayatul Kauthar Abd Razak

  1) 29 tahun
  2) 5 tahun
  3) Tidak
  4) Tidak
  5) Tidak
  6) Tiada apa2 masalah
  7) BAWAH seribu
  8) 18.5
  9) YA
  10) berusaha & ikhtiar

 48. Nor Asyikin Johari

  1) d
  2) b
  3) a
  4) a
  5) b
  6) h
  7) a
  8) d
  9) a
  10) a
  11) b

  • As salam Puan Nor Asyikin,
   Mengikut jawapan yang diberikan terdapat faktor seperti umur dan berat badan berlebihan yang boleh menurunkan tahap kesuburan puan. Oleh kerana faktor umur, usahlah berlengah faktor dan dapatkan rawatan kesuburan yang bersesuaian dari pakar kesuburan ya. Di samping teruskan usaha untuk menurunkan berat badan untuk meningkatkan lagi tahap kesuburan.

  • 1-d
   2-b
   3-a (hsg)
   4-c
   5-b
   6-g
   7-b
   8-b
   9-a
   10-d
   11- a ii

 49. ANIS NADZIRA BINTI AZWIR

  1. A
  2. B
  3. B
  4. C
  5. B
  6. H
  7. E
  8. D
  9. A
  10. B
  11. B

 50. As salam Dr Tasha,
  Jwp kuiz saya….
  1. e
  2. d
  3. a
  4. a
  Ujian normal, apabila ambil spesimen suami utk prosedur iui sperm count kurang
  5. a
  6. a
  7. b
  8. c
  9. a
  10. b
  11. a i

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: